Mens mørket sænker sig i den kolde vintertid, tænder vi så småt julelysene og skruer op for julestemningen. For mange, er de hyggelige julemarkeder rundt omkring i byen en fast tradition i juletiden, og selv om der i år ikke er lige så mange julemarkeder, så guider vi til dem, der endnu har åbent, og som med garanti vil få hele familien i julestemning. 

JULEMARKEDER I KØBENHAVN

Jul i magiske Tivoli

I hjertet af København er der skruet helt op for julebarometeret i den smukt dekorerede og funklende have i Tivoli. Oplev de mange juletræer stråle i det snedækkede landskab, og lad jer betage af det 3,5 meter høje animerede hjerte foran Nimb, der viser eventyrlige julehistorier. Smut en tur forbi julemanden på Honningkageslottet, eller gå på opdagelse i de hyggelige boder og små butikker, hvor I også kan smage jer gennem æbleskiver, klejner, honninghjerter, brændte mandler, glögg og varm kakao.

Hvor: Vesterbrogade 3, 1620 København V
Hvornår: Fra 13. november til 3. januar 2020. Mandag-fredag: 11-22 og 10-22 i weekenderne
Pris: 135-145 kr. for voksne og 60 kr. for børn (3-7 år)

Jul på Dyrehavsbakken

I kan også lægge vejen forbi verdens ældste forlystelsespark i Dyrehaven, som byder på et væld af magiske juleoplevelser for store og små. På Dyrehavsbakken kan I se Pjerrot optræde med juletryl og gøgl i selskab med julemanden, eller møde de tre syngende rensdyr, Svend, Knud og Valdemar. Bakkens snoede gader og stræder er flot oppyntet, og de mange små juleboder byder på et stort udvalg af juleknas, lækre specialiteter, julepynt, hjemmestrikkede huer og meget mere. Mange af forlystelserne har åbent, og er I ikke til sus maven, kan I altid prøve kræfter med Bakkens jule 5-kamp, hvor I kan udfordre hinanden i fem valgfrie discipliner.

Hvor: Dyrehavevej 62, 2930 Klampenborg
Hvornår: Fra 21. november til 20. december 2020. Fredage: 14-21, lørdage: 12-21 og søndage 12-18
Pris: Gratis entré

Jorden rundt med jul i Zoo

Der er lagt op til samvær med familien og magiske oplevelser, når Zoologisk have slår dørene op og byder på både julehygge og dyreoplevelser. I skæret af de funklende julelys fra det ikoniske Zootårn og resten af den oppyntede have, kan I, som noget helt nyt, skøjte jorden rundt på den store skøjtebane midt på Verdenspladsen. På en enkelt runde kan I suse forbi australske pungdyr, sydamerikanske pingviner, californiske søløver og den kinesiske panda. Når I har rejst jorden rundt, kan I gå på opdagelse i haven efter de traditionelle, smukke vinterdyr som rensdyr, sneugler og polarræve eller besøge julemanden. I kan også være kreative med både juleklip og gaveværksted, eller slentre gennem de mange små juleboder rundt omkring i haven, hvor I kan nyde varm kakao, glögg, æbleskiver, vafler og brændte mandler i den kolde vinterluft.

Hvor: Roskildevej 32, 2000 Frederiksberg
Hvornår: 28. November 2020 til 3. Januar 2021. Mandag-torsdag: 10-16, fredag-lørdag: 9-20 og søndag: 9-18. Vær opmærksom på de særlige åbningstider mellem jul og nytår!
Pris: 195 kr. for voksne og 105 for børn (3-11 år)

Jul på Store Godthaab

Ikke så langt fra Zoologisk have finder I et andet hyggeligt julemarked på Store Godthaab. Her er gårdspladsen fyldt med smukke juletræer, og i stalden kan I lade jer inspirere af det store udvalg af kranse, pyntegrønt og pynt til træet. På pladsen er også en lille vogn, som byder på dejlig varm gløgg og kakao, og i weekenden vil det være muligt at få serveret lune æbleskiver.

Hvor: Godthåbsvej 79, 2000 Frederiksberg
Hvornår: 28. november til 23. december 2020. Mandag-fredag: 14-18 og Lørdag-søndag: 10-18
Pris: Gratis

JULEMARKEDER UDEN FOR BYEN

Julebutikken i Gurre

Cirka 40 minutters kørsel fra København finder I den lille familiedrevet julebutik, som har alt, hvad julehjertet kan begære. Traditionen tro er der lagt op til oplevelser og hygge, som samler hele familien. Her kan I gå på jagt efter det helt perfekte juletræ og oven i købet selv fælde det. I de omkringliggende små boder, finder I både pynt til træet og gaver til familien. Børnene kan boltre sig på naturlegepladsen, se nisselandet og så er der rig mulighed for både at se på dyr og ride på pony. Tager kulden fat, kan I lune jer på æbleskiver og varm kakao, og i weekenderne er der særlige specialiteter som økologiske slagtervarer, honning, hjemmelavet snaps og bolcher.

Hvor: Rødegårdsvej 27, 3000 Helsingør
Hvornår: Fra 16. november 2020 klokken 9-17 alle ugens dage frem til jul
Pris: Gratis

Jul på Kronborg

Det smukke renæssanceslot er som forvandlet, når masser af julelys og julepynt bringer julestemningen frem i vintermørket. Til lyden af julemusik fra slotsgården, kan I gå på opdagelse på det julepyntede slot, hvor I på en tidsrejse tilbage til 1586, skal hjælpe julemanden med at redde julen 2020 fra onde kræfter. Forsynet med et brev fra julemanden skal I finde historiske ledetråde, og måske støder I endda på slottets tidligere beboere fra 1586. Når I har reddet julen, kan I tage på julebukkejagt, snakke med julemanden eller lave lave filtnisser og engle i juleværkstederne. Trænger I til at slappe af kan I lytte til højtlæsning af julehistorier i Dansesalen eller sætte kurs mod Holger Danske eller Fredrik 2.s Vinkælder, hvor I kan nyde glögg, æbleskiver og andre gode sager.

Hvor: Kronborg 2 C, 3000 Helsingør
Hvornår: Fra 28. november til 13. december 2020. Lørdag-søndag: 10-17
Pris: Voksne 85-95 kr. og 45 kr for børn (4-17 år)

Dyssegaardens juletræsplantage og juleboder

Det emmer af jul på Dyssegaardens juletræsplantage og gårdbutik. Her er der masser af sjove aktiviteter for ungerne, som kan slå sig løs i Halmhulen og lege i kæmpe dynger af hamlballer, eller få røde kinder i Halmlabyrinten, mens de voksne nyder en kop varm glögg eller kakao. Hele familien kan også gå en tur gennem den 800 meter lange Nissesti, hvor det gælder om at finde og tælle alle nisserne. Undervejs på turen bliver I udfordret af balancebomme, omveje, genveje, og drillepinde. Derudover kan I bage snobrød, ride i hestevogn og på æsler, fælde jeres eget juletræ eller vælge et fra juletræspladsen. Boderne er fyldt med hjemmelavede nisser, julehjerter, julepynt og juledekorationer, og i gårdbutikken, som sælger frilandskød, kan I købe julekødet med hjem.

Hvor: Frederiksborgvej 570, 4000 Roskilde
Hvornår: Fra 14. november til 23. december 2020. Mandag-torsdag: 10-16, Fredage: 10-17 og 9-16 i weekenderne 
Pris: Gratis

Julemarked på Stændertorvet

Et andet sted i Roskilde, nemlig midt på Stændertorvet, står den også på masser af julehygge. De mange boder som pryder det stemningsfulde torv, byder på unikt kunsthåndværk, flotte juledekorationer, pynt, strik, keramik, smykker, masser af godt til ganen og mange andre spændende julesager. Om det er julepynt til træet, mandelgaven eller værtindegaven, der skal i hus, så er det hyggelige torv et besøg værd.

Hvor: Stændertorvet 1, 4000 Roskilde
Hvornår: 29. november 2020 klokken 10-16 
Pris: Gratis

Historisk julestemning på Frilandsmuseet

På Frilandsmuseet kan I dykke ned i fortiden og besøge de julepyntede gårde, der viser, hvordan vi fejrede jul og pyntede op i gamle dage, både før og efter juletræet rykkede ind i vores stuer. Når lækkersulten melder sig, kan I nyde klejner fra Stenstrup eller besøge Herregården fra Fjellerup, der byder på alt lige fra æbleskiver og risengrød til flæskestegsandwich og brændte mandler. Mens I nyder julegodterne kan I traditionen tro se teaterstykket med Drillenissen på Lundagergården, der må lave nisse-streger for at få gårdejeren til at tro på nisser, og som med garanti får juleglæden frem hos både store og små. 

Hvor: Kongevejen 100, 2800 Lyngby
Hvornår: 5. december til 20. december 2020. Lørdag-søndag: 10-16
Pris: 85-95 kr. for voksne og børn under 18 år er gratis

Jul i landlige rammer på Kongelundgaard

For enden af Kongelundsvej tæt på Dragør, ligger den lille, idylliske familiegård, Kongelundgaard, som en lille oase omkranset af skov og marker. Her kan I gå på opdagelse i gårdbutikken, som er forvandlet til et indbydende julemarked fyldt med nisser, julepynt, lækre julekurve, julemad og et stort udvalg af delikatesser, som I kan nyde i den søde tid. Som den perfekte måde at afslutte juleturen på kan I varme jer på en kop kakao, glögg, kaffe og æbleskiver i julecaféen i det hyggelige Orangeri.

Hvor: Kongelundsvej 609, 2791 Dragør
Hvornår: Lørdag-søndag i hele november og frem til 5.december 2020: 10-16. Alle dage fra 5. december til 23. december 2020: 10-18
Pris: Gratis

Julemarked på Amagermuseet

På den gamle museumsgård emmer der af ægte julestemning, og her kan I opleve, hvordan man engang fejrede julen. Rundt omkring i de hyggelige stuer er der pyntet op med forskellige juletemaer, og så kan I også få et indblik i juletræets historie og se et juletog! Mens duften af hjemmelavede æbleskiver fra det gamle museumskøkken spreder sig i luften, kan I gå ud og hilse på museumsgrisene i deres fold, og når lækkersulten melder sig, kan I foruden de lækre æbleskiver, købe julegodter og andre spændende sager i de små boder. Her finder i alt lige fra julekager, konfekt, kandiserede æbler og fint dekorerede honninghjerter til søde nisser og brugskunst.

Hvor: Hovedgaden 4, 2791 Dragør
Hvornår: 21. november til 29. november 2020. Lørdag-søndag: 12-16
Pris: 50 kr. plus bestillingsgebyr. Vær opmærksom på at billetterne skal bookes online!

Franske juletoner på Esrum Kloster

Traditionen tro kan I opleve en hyldest til klosterets franske og middelalderlige aner, når det årlige julemarked åbner. Her bliver I budt på både julehygge og et væld af ægte klosterprodukter hentet hjem fra Frankrig. Gå på opdagelse i klosterbutikken, hvor I finder håndplukkede franske lækkerier som trappistøl, likør, franske delikatesser, patéer, kager, marmelader, charcuterier og meget andet, som måske kan inspirere til maden på julebordet eller den perfekte værtindegave. I kan også gå på jagt efter det helt rigtige juletræ og pyntegrønt, eller tage en pause i julecaféen, hvor I kan nyde glögg, søde sager og en specielt sammensat julemenu. Der er også masser af sjov for ungerne med de mange juleaktiviteter, og så kan I besøge de spændende udstillinger på det gamle kloster og blive klogere på stedets historie.

Hvor: Klostergade 11-12, 3230 Græsted
Hvornår: 21. november til 13. december 2020. Lørdag-søndag: 10-17
Pris: Gratis adgang til julesalg og 85 kr. for entre til klosteret (gælder kun voksne)

Jul i Nyvang

Der er masser af julenostalgi i luften på det oppyntede Oplevelsescenter Nyvang, hvor I kan opleve livet og hverdagen i den lille andelslandsby i midten af 1900-tallet. Gå på jagt og find alle de forsvundne nisser, som har gemt sig, og få en spændende godtepose fra 1940'erne som belønning. Ungerne kan også skrive en ønskeseddel til julemanden, se juleudstillingen med de mekaniske nisser, lave et kalenderlys og se julemanden, som kommer på besøg. Når julesulten melder sig, kan I besøge Madam Blaa, som byder på traditionel julemad eller nyde den traditionsrige flæskestegssandwich på Julekroen, og så er der glögg og æbleskiver til at stille lækkersulten. Gør jer klar til at komme i julestemning på et levende oplevelsescenter, hvor I kan røre, smage, dufte og lege jer gennem historien!

Hvor: Nyvang Allé 4, 4300 Holbæk
Hvornår: 28. november til 6. december 2020. Alle dage: 10-16
Pris: Voksne 120 kr. og børn er gratis (0-17 år)

 

OBS: Vær opmærksom på retningslinjerne og eventuelle aflysninger i forbindelse med Covid-19.

 

Foto: 1) Tivoli, 2) Dyrehavsbakken, 3) Zoologisk Have, 4) Store Godthaab, 5) Julebutikken i Gurre, 6) Thorkild Jensen/Kronborg, 7) Isabella Rud/Dyssegaarden, 8) @jette.egtved/Stændertorvet, 9) Frilandsmuseet, 10)  Jesper Byrnak/Kongelundaard, 11) Amagermuseet, 12) Esrum Kloster, 13) Oplevelsescenter Nyvang