35 familieoplevelser i Danmark

Vi guider jer her til 35 af Danmarks sjoveste, mest magiske og anderledes familieoplevelser.

Foto: Caroline Hemmingsen
25. maj 2023
Af Rikke Hollegaard

Oplevelser på Sjælland og øerne

Foto: Kalvehave Labyrintpark

1. Kalvehave Labyrintpark

I Kalvehave Labyrintpark er der udendørs og underholdende aktiviteter for hele familien. I kan prøve kræfter med én af parkens mange labyrinter, hvori forskellige opgaver skal løses. Det er også muligt at udfordre hinanden i mange forskellige spil med kæmpestore brikker. Spis jeres medbragte madkurv i den hyggelige have eller køb frokosten i parkens café.

Hvor? Hovvejen 12, 4771 Kalvehave
Nærmeste station? Lundby Station 

2. Camp Adventures skovtårn

Midt i den sjællandske natur har et 45 meter højt skovtårn rejst sig – og det har en helt særlig udsigt. Bestig den 650 meter høje spiralformede rampe, der snor sig igennem trækronerne og oplev naturen på en helt unik måde. I klart vejr kan du se Øresundsbroen, Turning Torso i Malmø og højhuset Bella Sky på Amager. Camp Adventures skovtårn er nemlig det højest tilgængelige punkt på Sjælland, så du kan se mere end 25 kilometer ud over den sjællandske natur.

Hvor? Skovtårnsvej 1, 4683 Rønnede
Nærmeste station? Haslev Station

✔︎ Med Børn i byen Klubben får du 15% på Skovtårnet

Foto: Johan Rosenmunthe

3. Cisternerne

Dybt under Søndermarkens grønne græs finder du Cisternerne. Det gamle vandreservoir, der fra 1859 til 1933 forsynede hovedstadens borgere med rent drikkevand, danner nu ramme om fantastiske kunstoplevelser og arrangementer. Væk alle sanserne og gå på opdagelse i det 4320 m2 store underjordiske univers med drypsten, granitvægge og labyrintiske søjlegange.

Hvor? Søndermarken, 2000 Frederiksberg
Nærmeste station? Frederiksberg Metrostation

4. Sagnlandet Lejre

I Sagnlandet Lejre kan du på egen krop opleve, hvordan det var at leve i Danmark i gamle dage. Her finder du nemlig huse og miljøer fra både stenalder, jernalder, vinkingetid og 1800-tallet. Her kan I lære at bage brødkiks og kværne korn som jernalderbonden gjorde det eller udfordre vinkingerne i en sværduel. Det er også muligt at hilse på de små geder og lave snobrød på bål.

Hvor? Slangealleen 2, 4320 Lejre
Nærmeste station? Lejre Station

Foto: GeoCenter Møns Klint

5. Møns Klint

Møns Klint er fyldt med oplevelser, og du kan ikke undgå at blive fascineret af de 128 meter høje, hvide klipper, der rejser sig over det tyrkisgrønne hav. Hvis I tager forbi GeoCenter Møns Klint kan I rejse 70 millioner år tilbage i tiden og opleve Danmarks fortid på en sjov og interaktiv måde. Hop en tur i sciencecenterets 3D-biograf eller udforsk én af deres mange interaktive udstillinger.

Hvor? Stengårdsvej 8, 4791 Borre
Nærmeste station? Vordingborg Station / Stege Rutebilstation

6. Kanotur på Furesøen

Sejl ud i naturen og tag børnene med på kanotur på Mølleåen og søerne nord for København. Udforsk Furesøen, hvor du kan finde små sandstrande, skovklædte kyster og udnytte de gode fiskemuligheder. Eller tag en tur ned ad den hyggelige Mølleå - I bestemmer selv, hvor mange timer I vil leje kanoen. Pak madkurven og fiskenettet til en hyggelig dag på vandet.

Hvor? Nybrovej 520, 2800 Lyngby
Nærmeste station? Lyngby Station

Foto: Caroline Hemmingsen

7. Kunstlegeplads Ordrupgaard

Ordrupgaard Kunstmuseum udvidede i 2016 med en kunstlegeplads, hvor børn og barnlige sjæle kan boltre sig under åben himmel. Her inviteres til leg og sanseoplevelser - formålet med kunstlegepladsen er nemlig, at værkerne skal give både børn og voksne lyst til at bruge kunsten på en ny og friere måde end i det traditionelle museumsrum. Her kan man både klatre, hoppe og løbe igennem værkerne. OBS: Lukket i vinterhalvåret.

Hvor? Vilvordevej 110, 2920 Charlottenlund
Nærmeste station? Ordrup Station

8. Kulturværftet og Toldkammeret

Kulturværftet og Toldkammeret i Helsingør rummer et væld af kulturelle oplevelser for børnefamilier. Her afholdes masser af teaterforestillinger, koncerter og workshops for børn - mal med akvareller, lav din egen maske eller lær at tegne portrætter i én af de mange sommer-workshops.

Hvor? Havnepladsen 1, 3000 Helsingør
Nærmeste station? Helsingør Station

Foto: Frilandsmuseet

9. Frilandsmuseet

På Frilandsmuseet er der oplevelser for hele familien. Det ligger nord for København og er et af de største og ældste åbne museer i verden. Frilandsmuseet huser mere end 50 gamle gårde, som er blevet genopbygget, og ved højtider og i ferier er der masser af aktiviter for børnene. Besøg Frøsnapperbyen, hvor I kan opleve 70'erne gennem Ole Lund Kirkegaards klassiske børnebøger eller mærk den eventyrlige stemning med H.C. Andersens teater.

Hvor? Kongevejen 100, 2800 Kongens Lyngby
Nærmeste station? Fuglevad Station

10. Barbiemuseum

I en kælder i Københavns Nordvestkvarter kan du besøge det fine Barbiemuseum, hvor glasmontre fra gulv til loft er fyldt med Barbiedukker. Indehaver Lene Darlie Pedersen har siden 1989 samlet over 4000 Barbiedukker, og hvis du går på opdagelse i museet, kan du møde både Barbie, Ken, Skipper og alle deres venner fra Barbieuniverset. Der er åbent efter aftale.

Hvor? Vibevej 52, 2400 København NV
Nærmeste station? Fuglebakken Station

Foto: Caroline Hemmingsen

11. Birkegårdens Haver

Birkegårdens Haver er Danmarks største private haveanlæg, og her er masser af aktiviteter og områder for børnefamilier, blandt andet et dyreområde med grise, æselridning, minigolf og fiskefodring. Her er også fem forskellige legepladser - heriblandt en forhindringsbane og naturlegeplads.

Hvor? Tågerupvej 4, 4271 Ruds-Vedby
Nærmeste station? Ruds Vedby Station

✔︎ Med Børn i byen Klubben sparer du 10-20 kr. på billetter til Birkegårdens Haver

12. Grennessminde

Grennessminde er et økologisk gartneri og café, der hjælper unge med særlige behov i uddannelse og job. Her kan du tage på pluk-selv eventyr og fylde din kurv eller trækvogn med økologisk frugt og grønt. I væksthusene mødes du af lange rækker af tomatplanter og på marken står kål, selleri, porrer, spiseblomster og meget mere. I sensommeren bugner frugtplantagen med æbler og bær - lige til at plukke og tage med hjem.

Hvor? Snubbekorsvej 16, 2630 Høje Taastrup
Nærmeste station? Høje Taastrup Station

Oplevelser i Jylland

Den Uendelige Bro. Foto: Caroline Meldgaard

13. Den uendelige bro

Badebroen og kunstværket Den Uendelige Bro ligger ved Varna Strand/Ballehage Strand i Aarhus. Den cirkelformerede bro af træ løber fra strandkanten og ud i Aarhus Bugten og er et perfekt udflugtsmål, hvis du og familien har lyst til at trække i badetøjet.

Hvor? Varna Strand/Ballehage Strand, 8000 Aarhus C
Nærmeste station? Aarhus Station

14. Kunsten Museum Of Modern Art

På Kunsten i Aalborg kan hele familien gå på opdagelse i kunst og kreativitet. Her er masser af aktiviteter for børnene, der kan tage på kunstjagt eller gå på opdagelse i skulpturparken. Der er altid gratis entré for børn og unge under 18 år og størstedelen af Kunstens tilbud er gratis.

Hvor? Kong Christians Allé 50, 9000 Aalborg
Nærmeste station? Aalborg Station

15. Råbjerg Mile

Tag på vandretur i Nordjyllands helt egen ørken. Vandreklitten Råbjerg Mile er en af Europas største og den strækker sig så langt øjet rækker. Hvert år bevæger den sig i gennemsnit 15 meter, hvilket betyder, at den om cirka 100 til 200 år vil dække hovedvejen til Skagen.

Hvor? Råbjerg Mile, 9990 Skagen
Nærmeste station? Hulsig Station

LEGO House. Foto: Caroline Hemmingsen

16. LEGO House

Det 12.000 m2 store oplevelseshus LEGO House er fyldt med 25 millioner LEGO klodser. Her er uendelige muligheder for leg og læring for både store og små, der kan udfolde kreativiteten. I huset finder I blandt andet fire forskellige oplevelseszoner med hvert sit kreative fokus, ni terrasser med hver sin legeplads, en LEGO butik og tre restauranter.

Hvor? Ole Kirks Vej 1, 7190 Billund
Nærmeste station? Billund Station

17. Madsby Legepark

Madsby Legepark er et slaraffenland for børnefamilier. Det er gratis at besøge legeparken, der blandt andet rummer en stor legeplads, mooncar-bane og den historiske miniby, der er en miniudgave af Fredericia. Du kan også hoppe på Madsbytoget, der kører mellem parkens forskellige faciliteter. Fra midten af maj til slutningen af september er der gratis forestillinger i det udendørs dukketeater og indendørs eventyrfortælling i Eventyrgrotten.

Hvor? Lymbyesvej 45, 7000 Fredericia.
Nærmeste station? Fredericia Station

18. Cold Hawaii

Klitmøller er også kendt under navnet Cold Hawaii, fordi stedet er et af Europas bedste surfspots. Og uanset om I er til surfing eller ej, så er det et smukt og helt specielt sted at besøge på grund af den særprægede natur. Mange børnefamilier slår et smut forbi for at prøve kræfter med surfing i sommermånederne og uanset hvor meget erfaring man har, så er de lokale surfbutikker- og skoler altid klar på at hjælpe.

Hvor? Vibedalvej 2, 7700 Thisted
Nærmeste station? Thisted Station

Mennesket ved havet. Foto: Jumpstory.dk

19. Mennesket ved havet

De ni meter høje skulpturer i hvid beton har siden 1995 tronet ved Sædding Strand. Skulpturen 'Mennesket ved havet' - der i folkemunde er døbt 'De fire hvide mænd' - blev bygget i 1995 og symboliserer mødet mellem mennesket og naturen. I klart vejr kan de høje, hvide mænd ses på ti kilometers afstand.

Hvor? Sædding Strand, 6710 Esbjerg V
Nærmeste station? Esbjerg Station

20. Himmelbjerget

Nyd den smukke udsigt fra toppen af Himmelbjerget, der strækker sig 147 meter op over havets overflade. For 10 kr. kan I komme op i Himmelbjergtårnet, hvor I rigtig får udsyn ud over det storslåede landskab (det er gratis for børn under 5 år at komme op i tårnet).

Hvor? Himmelbjergvej 22, 8680 Ry
Nærmeste station? Skanderborg Station

Koldinghus. Foto: Knud Christensen

20. Koldinghus slot

Koldinghus slot rummer museum og kunstudstillinger. Her kan I besøge udklædningsværkstedet, hvor det er muligt at iføre sig de flotte kopier af renæssancedragter og træde ind i et stort maleri af Koldinghus, som det så ud under Christian 4.s tid. Det er også muligt at holde den næste børnefødselsdag på slottet.

Hvor? Koldinghus 1, 6000 Kolding
Nærmeste station? Kolding Station

22. Kano på Gudenåen

Med sine 160 kilometer er Gudenåen Danmarks længste å, hvilket giver rig mulighed for at opleve Danmark fra vandsiden og få unikke oplevelser. Sejl i kano helt fra Tørring til udløbet i Randers Fjord og oplev Gudenåens flora og fauna - den er nemlig hjemsted for over 80 plantearter.

Hvor? 8600 Silkeborg
Nærmeste station? Silkeborg Station

Foto: Universe

23. Oplevelsesparken Universe

Oplevelsesparken Universe, tidligere kendt som Danfoss Universe, er både en forlystelsespark og et sciencecenter. Her er leg og læring i højsædet, og du kan prøve kræfter med alverdens sjove aktiviteter. Tag en tur på den populære segwaybane, sprøjt med vandkanoner eller smyg dig igennem laserforhindringsbanen.

Hvor? Mads Patent Vej 1, 6430 Nordborg
Nærmeste station? Gråsten Station

24. Rebildcentret med Thingbæk kalkminer

Gå under jorden i den gamle grotte i Thingbæk Kalkminer der er en del af Rebildcentret. Her er verdens eneste skulpturmuseum i en kalkmine. Du kan i vinterhalvåret også risikere at møde flagermus der overvintrer i kalkminerne.

Hvor? Røde Møllevej 4 Thingbæk, 9520 Skørping
Nærmeste station? Skørping Station

Foto: Tirpitz Westcoast stories MikeBink for Tinker Imagineers

25. Tirpitz Museum

Skjult i det vestjyske klitlandskab ligger den gamle Tirpitz-bunker fra anden verdenskrig, der rummer et museum med en skattekiste fuld af skjulte historier. Det er arkitektfirmaet BIG, der har skabt det flotte bunkermuseum, som du kommer ind i gennem en underjordisk tunnel. Gå på opdagelse sammen med hele familien i de forskellige udstillinger. Der er gratis entré for børn og unge under 18 år, mens entréen for voksne er 145 kroner.

Hvor? Tirpitzvej 1, 6857 Blåvand
Nærmeste station? Oksbøl Station

Oplevelser på Fyn

Foto: Sydfyns Heste- og Prærievognsudlejning

26. Sydfyns Heste- og Prærievognsudlejning

Tag på en oplevelsesrig ferie som du og familien aldrig vil glemme. Hvis I slår et smut forbi Sydfyn, kan I nemlig tage på hestevognsferie i en prærievogn og opleve den fynske natur i selskab med to heste. I bestemmer selv, hvor længe I vil være afsted - det er muligt at overnatte i prærievognen.

Hvor? Holmdrup Huse 3, 5881 Skårup
Nærmeste station? Nyborg Station

27. Danmarks Jernbanemuseum

I hjertet af Odense ligger Danmarks Jernbanemuseum, hvor du kan opleve den danske jernbanehistorie på nært hold. Hop ind i førerhuset på damplokomotivet fra 1954, oplev livet som rejsende på 1. klasse i de royale vogne eller tag en tur på minitoget. De mindste gæster kan boltre sig på Børnebanegården, der er en banegård i børnestørrelse, og udendørs kan I finde et spritnyt lære- og legeområde.

Hvor? Dannebrogsgade 24, 5000 Odense C
Nærmeste station? Odense Station

28. Naturama

Naturama er Svendborgs zoologiske museum. Her kan I komme helt tæt på dyrene og blandt andet opleve moskusokser, elge, isbjørne, ulve og hvalskeletter. Her er masser af aktiviteter for både store og små. Lige nu kan I opleve en særudstilling med dinosauere og se skellettet af en 13 meter lang Tarbosaurus, som den så ud for 70 millioner år siden.

Hvor? Dronningemaen 30, 5700 Svendborg
Nærmeste station? Svendborg Station

Egeskov Slot. Foto: Caroline Meldgaard

29. Egeskov Slot

På Egeskov Slot er der aktiviteter for hele familien. Oplev blandt andet Danmarks smukkeste have, labyrinter, legepladser og udstillinger med veteranbiler, motorcykler og dukkehuse. På slottet bor Greve Michael Ahlefeldt og hans familie, men det er også åbent for gæster. Der er masser af events hele året rundt - tag til udendørs koncert eller hold Sankt Hans Aften i de stemningsfyldte omgivelser.

Hvor? Egeskovgade 18, 5772 Kværndrup
Nærmeste station? Kværndrup Station

30. Naturlegepladser

Der er masser af naturlegepladser på Fyn, hvor I kan medbringe picnickurven og tilbringe masser af timer. En af dem er Sansehaven i Nyborg, der er en kæmpestor legeplads med legeredskaber, der udfordrer motorikken og stimulerer sanserne. Her kan I også opleve en masse dyr - blandt andet høns, geder og kaniner.

Hvor? Strandvænget 1, 5800 Nyborg
Nærmeste station? Nyborg Station

31. GoMonkey

Slip jeres indre abekat løs, og sving jer fra gren til gren i GoMonkeys 4 klatreparker over hele landet. Der er både klatreudfordringer og svævebaner, og aldersgrænsen i Odense ligger på 5 år. I de andre parker svinger den mellem 4 og 7 år, så orienter jer, inden I tager afsted med små børn!

Hvor? Søndermarken, 2000 Frederiksberg, Vandtårnsvej 55, 2860 Søborg, Stærmosegårdsvej 57, 5230 Odense M og Hylkedalvej 23, 6000 Kolding

✔︎ Med Børn i byen Klubben får du 20% hos GoMonkey

Odense Bys Museer, Den fynske landsby. Foto: Lone Eg Nissen

32. Den Fynske Landsby

På frilandsmuseet Den Fynske Landsby har I mulighed for at se, hvordan gårde og huse så ud på Fyn 1800-tallet, og her er mange spændende aktiviteter året rundt. Om sommeren og i ferier bliver de gamle huse vakt til live, når skuespillere klædt i historiske dragter udfører det arbejde, som hørte til en gård i 1800-tallet. Se hvordan uldkonerne karter, spinner og farver deres uld eller hop ud på marken og se, hvordan den dengang blev pløjet.

Hvor? Sejerskovvej 20, 5260 Odense S
Nærmeste station? Odense Station

33. Ditlevsdal Bisonfarm

Ditlevsdal Bisonfarm er Europas største med cirka 400 amerikanske bisonokser. Her kan I udleve jeres indre indianer eller cowboy. Tag på guidet tur blandt bisonokserne eller slå jer løs på indianerbanen, der ligger midt i skoven.

Hvor? Tokkerodvej 24, 5462 Morud
Nærmeste station? Odense Station/Morud Centret busterminal

Oplevelser på Bornholm

Foto: Destination Bornholm

34. Hammershus besøgscenter

I Hammershus Besøgscenter kan I opleve den store bornholmske slotsruin fra et helt nyt perspektiv. Nyd den smukke panoramaudsigt gennem besøgscentrets store vinduer og gå på opdagelse i museets udstilling, hvor I kan blive klogere på Hammershus' historie.

Adresse: Slotslyngvej 9, 3770 Allinge
Nærmeste station? Rønne Havn

35. Brændegårdshaven

I den familievenlige forlystelsespark Brændegårdshaven der ligger på Bornholm, finder du både et stort legeland, vandland og en dyrepark. Prøv Danmarks ældste hånddrevne karussel, tag en hoppetur på en af hoppeborgene eller prøv det store klatreland. Brændegårdshaven er en skøn oase med et væld af blomster og underholdning på scenen i sommerperioden.

Hvor? Højevejen 4, 3740 Svaneke
Nærmeste station? Brændegårdhaven busttoppested

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben