København og omegn er fyldt med smukke skulpturer i alle afstøbninger. Spadser rundt i byen eller tag en tur nordpå og se på skulpturer med ungerne både ude og inde. Vi giver jer her 8 skulptursteder, der er et kig værd.
Gefionspringvandet, skabt af den danske billedhugger Anders Bundgaard i 1908, er placeret for enden af Amaliegade over for Kastellet i København. Springvandet illustrerer et sagn fra oldtiden omhandlende gudinden Gefion, som af den svenske Kong Gylfe, blev tilbudt så meget land, som hun kunne ompløje med fire oksers hjælp på én dag og én nat. Hun omskabte derfor sine fire sønner til jættestærke okser og lod dem pløje så dybt, at de løftede landet og trak det ud i havet, hvor det dannede Sjælland. Dette efterlod et stort hul i Sverige – søen Vänern, der i omrids kan minde om Sjællands kystlinje.
I Christian 4.s Bryghus ved Frederiksholm Kanal, ligger Kongernes Lapidarium, som huser omkring 400 figurer og skulpturer i sten og gips. Et lapidarium er lige som et akvarium – ’lapis’ betyder sten, ’aqua’ betyder vand, ’arium’ betyder sted eller beholder. Altså er et lapidarium et ’stensted’, som i dette tilfælde er beliggende i en af Københavns ældste bygninger, bygget af Christian 4. som en del af byens militære befæstning. Skulpturerne i lapidariet er indsamlet fra kongelige haver, pladser og bygninger. Samlingen består primært af kongelige rytterstatuer, livagtige statuer af nordmænd og færinger, samt statuer af græske og romerske gudinder.
Glyptotekets samling består af kunstværker og kulturhistoriske genstande fra historiens begyndelse i Mesopotamien, faraonernes Egypten, det antikke Grækenland, Etrurien og Romerriget – rundt om hele Middelhavet, samt fransk og dansk kunst i det 19. århundrede. På Glyptoteket findes masser af aktiviteter og omvisninger, som I bl.a. finder her. Derudover har stedet selv udvalgt 10 hovedværker som man skal se når man besøger stedet. Af disse er 6 skulpturer: Danserinde med balletskørt, Pompeius, Det sorte kongehoved, Sarkofag med liggende mand, Hoved af ung mand og En snigmyrdet kejser.
Thorvaldsens Museum er det eneste sted i verden, hvor man samlet kan se alle værker af billedhugger Bertel Thorvaldsen. Gå på opdagelse i Thorvaldsens egne skulpturer og skitser hertil, samt hans omfattende samlinger af andre kunstneres malerier og skulpturer, af antikke kunstværker og genstande, af medaljer, af breve, af bøger, af personlige genstande osv. osv. Thorvaldsens Museum er kendetegnet ved skulpturen på museets tag, som forestiller sejrsgudinden Victoria med sin firspand. Skulpturen er udtryk for den berømmelse, som Thorvaldsen fik med sin kunst i samtiden.
I Kongens Have findes en lang række skulpturer. En af de mere kendte, er den af Hans Christian Andersen, som er placeret i den sydøstlige ende af Damegangen. Ud over H.C. Andersen findes også det såkaldte ’Hørupmonument’ ved Kongeporten ved Gothersgade, ’Enkedronning Caroline Amalie’ i Rosenhavens nordlige ende, ’Drengen på Svanen’ midt i havens runde springvand, ’Ekko’, ’Hjortegruppen’, ’Kamp med en Slange’, ’To hvilende Løver’, ’Herkulesskulpturen’ – som de fleste der har set Disney-filmen nok er ret interesserede i, og mange flere.
Også Botanisk have er indehavere af en lang række skulpturer, bl.a. 2 styks af ’Artemis’, hvoraf den ene også indebærer en hjort. Derudover findes skulpturen af ’Athena Lemnia’, ’Athene og Marsyas’, ’Diskoskasteren’, ’Narkissos’, ’Sandalbinderen’, ’Såret amazone’, ’Tubalkain’ og sidst men ikke mindst, astronomen ’Tycho Brahe’, som står med sin kappe på, foran Rosenborg Slot.
En 3 meter høj og 2,5 tons tung skulptur ved navn Zinkglobal, har i år 2012 indtaget Nordre Toldbod ved Langelinie. Zinkglobal er en af Københavns nyeste skulptur-indflyttere, og skrotrobotten sidder meget eftertænksomt på en 9 meter lang nøgleformet bænk, og stirrer tomt ned i jorden. Kunstneren bag skulpturen hedder Kim Michael, og der er vidst ingen tvivl om at han har fået en vis inspiration fra Rodins berømte skulptur ”Tænkeren”. Budskabet med nøglen er, at vi skal tænke mere globalt, fremtidssikret og ud af boksen. Zinkglobal ligger ikke langt fra Den lille Havfrue – som I jo kan besøge ved samme lejlighed.
I kældrene dybt under Kronborg i Helsingør, kan I besøge sagnhelten Holger Danske i sten. Sovende med korslagte arme og hænderne på sværdet, er han klar til at vågne op til kamp, når faren truer. Holger Danske blev skabt i 1907 efter en bronzestatue blev bestilt til Hotel Marienlyst i Helsingør. Stenfiguren er blot den form som bronzestatuen blev skabt ud fra, men sidenhen har den opnået meget større berømmelse end bronzeudgaven. Kunstneren bag var Hans Pedersen-Dan, og myten om statuen siger at figuren vil blive til kød og blod og rejse sig til forsvar for fædrelandet, hvis der udbryder krig.