Julens gratis børneoplevelser

Børn i byen redaktionen har udvalgt de allerbedste gratis tilbud i byen til jer lige her.

Foto: Bakken
6. december 2023
Af Rikke Reffelt

Artiklen indeholder annonce

Foto: Henrik Larsen

Gratis lysinstallation: The Wave

Gå en tur forbi Ofelia Plads, når mørket falder på, og nyd synet af den imponerende lysskulptur The Wave, som vender tilbage! I år har kunstnerkollektivet Vertigo skabt et helt nyt forløb i lys i et tæt samarbejde med komponisten Lil Lacy. Både lyd og lys er inspireret af bølgers natur og bevægelse, og værket inviterer publikum til at dykke med ud i bølgernes univers.

Hvornår? Fra 3. december 2023 - 25. februar 2024

Foto: Lyngby Storcenter

Gratis juleaktiviteter i Lyngby Storcenter

Sæt kurs mod Lyngby Storcenter, hvor et juleparadis med bl.a. nisser, julemandens kane, pakkeværksted og tegnefilm venter - alt sammen er helt gratis! I kan desuden også møde julemanden i weekender fra kl. 12-15.

Hvornår? De fleste aktiviteter kører frem til 23. december

Foto: Romeika Cortez

Lucia-optog

Flere af byens smukke, stemningsfulde Lucia-optog er ganske gratis at overvære. Smut f.eks. forbi Københavns Kanaler og se kajak-optoget eller oplev isshow på Broens Gadekøkken. Tjek vores guide her, men bemærk at nogle af optogene kræver entrébillet, f.eks. i Tivoli og ZOO.

Foto: Plantorama

Magisk jul i Plantorama

Vidste I, at alle Plantorama-centre landet over har fantastiske og eventyrlige juleverdener, som er gratis at gå på opdagelse i? Her finder I over 1000 kvadratmeter julemarked med juleby og nisselandskab, mekaniske nisser, juletræsskov, istunnel, julelys samt masser af tilbehør og pynt til jeres juleudsmykning. I finder Plantorama i Hillerød, Hørsholm, Vallensbæk, Taastrup og Amager.

Foto: Broens Skøjtebane

Gratis skøjteundervisning

Sæt kurs mod Broens Skøjtebane, der tilbyder ugentlige sessioner med gratis skøjteundervisning med de seje skøjtetrænere, Victor og Amanda. Bemærk: Undervisningen er gratis, men adgangsbillet til banen påkræves. Adgang med egne skøjter koster 20 kr.

Hvornår? Udvalgte dage fra 4.-20. december

Foto: Romeika Cortez

Besøg byens julemarkeder

Mange af byens julemarkeder er helt gratis at besøge, og kan være en hyggelig oplevelse, selvom man ikke køber noget. Kig f.eks. forbi Kongens Nytorv, Nytorv eller Højbro Plads og se, duft og nyd julestemningen fra de mange boder. Hvis I er heldige møder I også julemanden!

Foto: Bakken

Jul på Bakken

Oplev magisk julestemning i verdens ældste forlystelsespark, når Bakken slår dørene op til jul.  Besøg de hyggelige juleboder, oplev de syngende rensdyr og ikke mindst Pjerrots sjove juleshow - det er helt gratis!

Hvornår? Alle weekender fra 24. november - 17. december

Foto: Pexels

Få gratis gaver i din julesok

Hæng dit barns julesok op i Frederiksberg Centret og få gratis gaver og godter! Julesokkerne kan hænges op på plan 3 fra 1. - 30. november. Dit barn får en gave i julesokken fredag den 1., 8., og 15. december. Hent gaven inden julenissernes næste fredagsbesøg og få endnu en gave – der fyldes nemlig kun nye gaver i de tomme julesokker.

Hvornår? 1.-21. december

Foto: Sophienholm

Magiske udendørs lysudstillinger

Endnu engang kan I nyde smukke lysudstillinger ved kunsthallen Sophienholm, som inviterer til den gratis lysudstilling "Nyt Lys". Fra 22. november 2023 og helt frem til januar kan I opleve de fantasifulde lysudstillinger, som er placeret rundt i den fine natur omkring Sophienholm. 

Hvornår? Fra 22. november 2023 - januar 2024

Ikke-julede oplevelser

Foto: Brandmuseet

Vær brandmand for en dag

Besøg Brandmuseet på Vesterbro Brandstation, og gå på opdagelse i udstillingen, hvor det er tilladt at pille og røre ved tingene. Der er endda også indrettet et særligt børneområde, ”Børnenes Brandstation”, hvor ungerne kan klæde sig ud og lege brandmænd og ambulancereddere, der slukker ildebrande, redder bamser ud af det brændende hus og giver behandling på ambulancens båre.

Hvor? Brandmuseet på Vesterbro Brandstation
Hvornår? Tirsdage og lørdage kl. 10-14  

Foto: KU.BE

Indendørs leg på KU.BE

Sæt kurs mod KU.BE - Frederiksbergs store kultur- og bevægelseshus. Her venter masser af leg! Ungerne og deres voksne kan udforske balance, højder og klatreevner på legebakken eller prøve kræfter med den indendørs rør-rutsjebane, klatrelabyrinten og alle de mange andre legeinstallationer rundt om i huset. For de helt små er der et pudeområde og for de modige et klatrenet med flot udsigt. Det er gratis at benytte og rumler maverne er KU.BEs cafe et hit. Og ellers er der også et stort område, hvor madpakken må nydes.

Hvor? KU.BE,  Dirch Passers Allé 42000 Frederiksberg  

Foto: Unsplash

En dag i Dyrehaven

Smør madpakken, tag børnene i hånden og tag toget 20 minutter fra byen til Klampenborg Station, og gå gennem den smukke Dyrehaven. Her kan I betragte dyr og natur på tæt hold, sænke skuldrene og lade børnene løbe frit. Husk at gå forbi det smukke Eremitageslot, der ligger i hjertet af Parken. I Dyrehaven er der mere end 2000 vilde hjorte, mon ikke I møder en? 

Hvor? Dyrehaven 

Foto: Caroline Hemmingsen

Magisk kunstlegeplads

Ved museet Ordrupgaard finder I en skøn kunstpark, hvor børnene gratis kan gå på opdagelse i de smukke værker. Her gemmer kunstværkerne sig mellem træerne og inviterer til leg og udforskning. Find fx hinanden i spejllabyrinten. Enkelte værker er lukket i vinterhalvåret, men mange står klar. Selve museet kræver entre for voksne, men er gratis for børn. 

Hvor? Ordrupgaard
Hvor? Tjek åbningstider

Foto: Naturcenter Amager Strand

Åbent Hus på Naturcenter Amager Strand

Hvordan mon fugle ser ud indvendigt? Hvad mon de  spiser? Og hvorfor har de fjer? Tag til Amager Strand og bliv klogere på fugle. Hver weekend i januar kan I se nærmere på de fantastiske fugle på stranden gennem hyggelige aktiviteter, som for det meste er gratis eller ikke koster meget. 

Hvor? Naturcenter Amager Strand 

Foto: Børnekulturhus Ama'r 

Besøg dit lokale kulturhus

Kulturhuse er et oplagt udflugtsmål for byens børnefamilier. De er gratis at besøge og har tit mange gode aktiviteter, såsom krea-events, teater og bevægelse for ungerne. Derudover er der næsten altid en café med billig kaffe til forældrene. Så sæt kurs mod dit nærmeste kulturhus!

Foto: Andreas Dress / Unsplash 

En tur i Københavns højeste tårn

Fra Tårnet på Christiansborg Slot kan I se København fra en helt ny vinkel. I kan se gader, bygninger og detaljer, som I måske ikke har lagt mærke til før. Og på en klar dag kan I se helt til Sverige. Med sine 106 m er Tårnet Københavns højeste tårn - udsigten er både unik og storslået. Tårnet tilhører Folketinget, og alle er velkomne til at besøge Tårnet, det er gratis. Tjek åbningstider.

Foto: Grennessminde

Grennessminde

På Grennessminde kan hele familien – store og små – komme helt tæt på deres dyr, klappe en ged eller kæle en minigris. Det er gratis at besøge deres smukke område og dyrehold, og de håber derfor også, at I vil støtte dem ved at købe brød og kaffe i caféen eller ved at købe en plante med hjem. Til hverdag er det Grennessmindes dyrehold, der passer alle dyrene. På dyreholdet går elever med særlige behov og folk i forskellige beskæftigelsesforløb. Vis gerne hensyn til både dyr, elever og medarbejdere, når I færdes på området.

Hvor? Snubbekorsvej 16-18, 2630 Taastrup

Foto: Måne Mor / Thomas Dambo

Ta' på troldejagt

Har I mødt Runde Rie, Hans Hulehånd og Stærke Storm? Thomas Dambos imponerende kæmper og trolde gemmer sig på smukke spots i Danmark, og hvis I endnu ikke har fundet dem, så tag familien under armen, nyd den friske luft og start den eventyrlige jagt. Troldene, der er lavet af genbrugsmaterialer er så store, at I kan kravle på dem - en kæmpe oplevelse for børnene. 

Hvor? Hele Danmark

Vagtskifte på Amalienborg, Foto: Børn i byen

Vagtskifte på Amalienborg

Hver dag kl. 12 kan man opleve . De rød-blå tinsoldater, der marcherer i takt med store pelshuer og geværer, er et andægtigt syn, der gør børn mundlamme, når man møder dem på tæt hold for første gang.

Hvor? Amalienborg

Foto: Romeika Cortez

Tour de legeplads

Prøv en anden legeplads, end dem I allerede kender - København har over 125 af slagsen, så det er bare at tage dem fra en ende af! Det er sjovt og gratis, bare pak snackposen og kom afsted, så junior kan gynge, rutsje og løbe derudaf, mens mor og far måske snupper en latte og et lille hvil på en bænk.

Her kan I starte:

Klappe ged, Foto: Børn i byen

Ud og se på dyr

På Bondegårdslegepladsen på Amager finder I en masse søde dyr som koen Maren, grisen Bertha, heste og masser af geder, der gerne vil klappes. I kan snildt bruge mange timer med at lege løs og komme helt tæt på byens dyr. 

Hvor? Bondegårdslegepladsen

Foto: Hovedbiblioteket

Børneuniverset på Hovedbiblioteket

Sæt kurs mod Krystalgade i Indre By, hvor det fine Hovedbibliotek byder velkommen til byens guldklumper på børneetagen LÆS. Her kan de 0-12-årige udforske hele 10 aktivitetszoner, der hver især styrker barnets sprog og læselyst. Tag forbi og oplev zonerne: Lydengen, Bogstavkilden, Op&Nedskoven, Ordbjerget, Historievulkanen, Verdenssprog, Bogborgen, Litteraturstrædet, Tegnstationen og Ordfrådseriet.

Hvor? Københavns Hovedbibliotek, Krystalgade 15, 1172 København K

Foto: Sømod Bolcher

På bolchebesøg

Hos producerer de bolcher for åbne døre, og alle er velkomne til at overvære produktionen af bolcherne ganske gratis. Der er også plads til, at I kan stille spørgsmål, imens den varme bolchemasse på magisk vis bliver tryllet om til lækre bolcher. Måske bliver besøget ikke helt gratis, hvis I ender med at købe en pose lækre sager med hjem?

Hvor? Nørregade 361165 Kbh K
Hvornår?  Tjek deres FB-side for aktuelle besøgstider.    

Foto: Cinemateket

Gratis film online

Mød Vitello, Orla Frøsnapper og Hunden Ib. Gå på opdagelse blandt de 400 søde, sjove og finurlige film for de yngste, som Børnebiffen.dk tilbyder. Her kan alle bibliotekets brugere helt gratis få adgang til en enestående filmskat, som er skræddersyet til de 3-7-årige.

Hvor? bornebiffen.dk

Oplevelser med gratis entré for børn

Pssst! Husk at mange museer tilbyder gratis entré til børn under 18 år. I kan se nogle af stederne her:

Foto: Frilandsmuseet

Frilandsmuseet

På Frilandsmuseet er der masser af idyl og oplevelser for hele familien - og børn kommer altid gratis ind. Det ligger nord for København og er et af de største og ældste åbne museer i verden. Frilandsmuseet huser mere end 50 gamle gårde, som er blevet genopbygget, og i ferierne er der masser af aktiviteter for børnene.

Hvor? Frilandsmuseet
Hvornår? Tjek åbningstider her

Foto: Arbejdermuseet

Arbejdermuseet

På Børnenes Arbejdermuseum kan de yngste museumsgæster opleve og lege sig ind i arbejderbørnenes liv fra slutningen af 1800-tallet til 1980, med særligt fokus på 1930’erne. Børnene kan prøve at arbejde som bybud i købmandsbutikken, sortere flasker på bryggeriet eller lege i en lejlighed fra 1930’erne. Børn har gratis entre.

Hvor? Arbejdermuseet

✔︎ Med Børn i byen Klubben får du 20% på Arbejdermuseet

Glyptoteket, Foto: Ana Cecilie Gonzale

Mumier og marmorstatuer

Børn kan altid helt gratis besøge Glyptoteket og se mumier, gamle statuer fra Romeriget og meget mere. Samlingen består bl.a. af kunstværker og kulturhistoriske genstande fra historiens begyndelse i Mesopotamien, faraonernes Egypten, det antikke Grækenland, Etrurien og Romerriget. Deres tagterrasse er bestemt et besøg værd - og ikke mindst deres lækre cafe.

Hvor? Glyptoteket

✔︎ Med Børn i byen får du 10% på Glyptotekets Café Picnic

Foto: Siw Aldershvile

Børnesjov på Museet for Søfart

Museet, der er gratis for børn at besøge, har masser af fede aktiviteter til de små. I det store legemotorskib DRØMMESKIBET kan hele familien være med. Kravl ind i motorrummet og tjek at alt virker eller hjælp kaptajnen med at laste skibet og holde kursen. Helt små børn er også meget velkomne på museet. Der er puslefaciliteter på toiletterne i M/S Café og i foyeren, og det er tilladt at amme overalt på museet.

Hvor? Museet for Søfart, 3000 Helsingør

Foto: Thorkild Jensen

Sjov på Nationalmuseet

Besøg Nationalmuseet og få styr på Danmarkshistoriens højdepunkter. På Børnenes Nationalmuseum kan I lege og røre ved alt! Tag på togt i vikingeskibet, leg som børnene i baggården i 1930’erne, eller sæt jer i skolestuen og bliv klogere på jeres oldeforældres timer på skolebænken. Der er gratis entré for børn.

Hvor? Ny Vestergade 10, 1471 København K

Arken, Foto: David Stjernholm

En tur på Arken

I Ishøj finder I det store museum Arken, der er placeret mellem klitter og sandstrand. Museet arrangerer en masse aktiviteter for børn og deres familier - og børn kommer gratis ind. I kan bl.a. besøge deres værksted KREATIV, hvor børnene både kan tegne, male og lære om materialer, og bagefter kan I hænge de fine tegninger op på deres store magnetvægge.

Hvor? Skovvej 100, 2636 Ishøj

Yayoi Kusama, Gleaming Lights of the Souls, Louisiana, Foto: Elise Hoang

Louisiana

Også på Louisiana er det gratis at tage børnene med. Så smut forbi museet, der om nogen kendt for at have æstetiske udstillinger, der er lige dele børne- og instavenlige i deres farverige udtryk. Derfor er det også helt på sin plads, at Yayoi Kusamas udstilling "Gleaming Lights of the Souls" har fået en permanent plads på museet. Installationen er tilbage fra år 2008, men er stadig meget populær blandt museumsgæster i alle aldre. Udstillingen har indtil videre ingen udløbsdato.

Hvor? Gl. Strandvej 13, 3050 Humlebæk

Foto: Statens Museum for Kunst, Børnenes Værksted

Børnenes Værksted på SMK

Besøg Statens Museum for Kunst med familien, og slip fantasien og kreativiteten løs i Børnenes Værksted. Her kan I male, tegne og lave skulpturer af lige præcis det, I har lyst til - det er kun jeres fantasi, der sætter grænser. Børn er gratis.

Hvor? Sølvgade 48-50, 1307 København K

Foto: Experimentarium / David Trood

Oplev byen med rabat med Børn i byen Klubben

Prøv Børn i byen Klubben og få:

RABATTER
Få rabat på et væld af oplevelser med Børn i byen Klubben lige fra ZOO og Experimentarium til Planetariet og teaterforestillinger. 

GRATIS EVENTS
Med Børn i byen Klubben inviteres familien gratis til biografpremierer, teaterforestillinger, ugentlige barsels-events, børnefester og meget, meget mere.

VELKOMSTGAVE
Når du melder dig ind i Børn i byen Klubben kan du vælge et lækkert velkomsttilbud - fx et MiniCruise med DFDS eller en fin babypakke.

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben