Poetisk havevandring i Rundetaarn - anmeldelse af Rosenkanonen

Børn i byen har besøgt Rundetaarns nye udstilling: "Rosenkanonen - kongens fortryllede have" - en æstetisk og poetisk udstilling, der drager både børn og voksne.

Foto: Caroline Hemmingsen
5. februar 2023
Af Caroline Gruth Hemmingsen

Læs vores anmeldelse her.

Sneglegangen. Foto: Caroline Hemmingsen

Sneglegangen - en aktivitet i sig selv

Det er en smuk, frostklar morgen, da vi trasker ned af Krystalgade i det indre København med kurs mod Rundetaarn.  Selvom Christian den 4.s vartegn er et besøg værd i sig selv, er vi her i dag i anledning af den nye udstilling "Rosenkanonen - kongens fortyllede have". Udstillingen er skabt af blomsterkunstneren Signe Kejlbo, og inspireret af genstande, steder og elementer fra netop Christian den 4.s liv og historie. Vi er spændte, for at dømme ud fra udstillingens pressebilleder, venter der os en ualmindelig smuk oplevelse.

Inden vi når udstillingen i Bibliotekssalen, der ligger halvvejs oppe i tårnet, skal vi dog først den lange snoede vej derop - og dét er et hit for vores medbragte barn på 2,5 år. Jeg husker selv min barndoms begejstring for Sneglegangen og ligesom jeg, drages min datter instinktivt af de mange små nicher og bruger dem som gemmested. Sneglegangen er faktisk så stort et hit, at der skal en del overtalelse til at lokke hende med videre ind i udstillingen. Det lykkes dog, og da hun får øjnene op for den blomstrende verden, der gemmer sig i Bibliotekssalen, glemmer hun heldigvis alt om Sneglegangen.

Draperede havetelte. Foto: Caroline Hemmingsen
Blomsterværk. Foto: Caroline Hemmingsen
Blomsterværker. Foto: Caroline Hemmingsen

Dragende papirblomster

Udstillingen består af én lang sti, der fører publikum gennem elegante, draperede havetelte, som hænger ned fra loftet. Hvert telt gemmer på en æstetisk blomsterfortælling, og værkerne præsenteres både i glasmontre, som store skulpturer og installationer. Alle teltene er ledsaget af små tekster, der fortæller historien eller inspirationen bag værkerne. I selskab med et livligt barn, er der dog ikke tid til at nærlæse beskrivelserne - i hvert fald ikke i første omgang. Den 2,5-årige foretrækker at opleve udstillingen i højt tempo, og hopper begejstret fra sten til sten på den anlagte havesti, der i virkeligheden er udklippede stykker gulvtæppe. De mange smukke, og for hende kolossale blomsterværker, får hende til at stoppe op og gøre store øjne, og hun udbryder flere gange "Wauw, det er mega flot".  Og det ér mega flot - ikke kun i et barns øjne. Papirblomsterne drager i ligeså høj grad os voksne, og deres lette elegance frister os næsten til at røre ved dem.

Skjule ansigter i værkerne. Foto: Caroline Hemmingsen

Poesi og prinsessejagt 

Da vi tager en tur mere rundt på stien, opdager den lille pludselig, at der er små ansigter gemt i flere af blomsterne, vistnok inspireret af vrængemaskerne på Rosenborgs træpaneler, og så går jagten! Hvem kan finde flest "blomsterprinsesser", som hun kalder dem. Hun undersøger nysgerrigt alle værkerne, og forundres hver gang hun opdager et lille ansigt gemt blandt papirbladene. Jo flere gange vi tager ruten rundt i udstillingen, jo flere små, finurlige detaljer opdager vi. Vi får også anledning til at slå os ned i et af teltenes sækkestole, og lade os betage af loftets blomstrende poesi, der bl.a. skabes af lyd og lysprojektioner. En sansende oplevelse for både store og små.

Loftet over sækkestolene. Foto: Caroline Hemmingsen

Lav jeres egen blomst og bidrag til udstillingen

Stien slutter ved et lille kreativt hjørne i udstillingen. Her er linet crepepapir, ståltråd og sakse op ved små borde, så børn og voksne kan lave deres egne papirblomster. Inspireret af Signe Kejlbo skal vi selvfølgelig også prøve at lave et par stykker, som kan hænges op i det sidste havetelt - her står nemlig et halvtomt og ufuldendt værk og venter på netop vores kreationer! At hænge blomsterne på værket, kræver et lille løft og en hjælpende hånd for den lille, men det sætter uden tvivl prikken over i'et på vores besøg, og føles som den perfekte afslutning på turen.

Det kreative hjørne. Foto: Caroline Hemmingsen
Gæsternes værk. Foto: Caroline Hemmingsen

Tip: Efter besøget kan I med fordel tage resten af turen op af Sneglegangen, og nyde udsigten over København fra toppen af Rundetaarn.

Om udstillingen
  • Udstillingen kan opleves frem til den 16. april 2023.
  • Udstillingen kan opleves af børn i alle aldre, men større børn vil uden tvivl få mere ud af fortællingen og historien bag værkerne end en på 2,5 år.
  • Det koster 40 kr. i entré for voksne og 10 kr. for børn i alderen 5-15 år.

✔︎ Med Børn i byen Klubben får du 50% på entré til Rundetaarn

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben