Skiferie med babyer og små børn

Et nyt familiemedlem er en gave, men kan den lille komme med på familiens årlige skitur? Selvfølgelig! Hvis bare I er opmærksomme på et par ting, kan I få en fantastisk skiferie med familiens mindste.

Foto: K. Siekmann
29. november 2023
Af Stephanie Mielnicki

Lavet i samarbejde med SnowTrex

Foto: SnowTrex

Tag afsted eller bliv hjemme?

Der er ikke noget, der stopper jer fra at tage afsted med små børn! Selv hvis de mindste er for små til at stå på ski, er det stadig en fest at lege i sneen og mærke den friske luft i bjergene. Heller ikke graviditet bør holde jer fra at tage på skiferie. For selvom det er forbundet med for stor risiko at stå på ski efter uge 10-12, kan en vandretur i bjergene for eksempel stadig nydes til fulde med en baby, der vokser i maven! Tjek eventuelt med egen læge inden afgang for at være sikker på, hvilke aktiviteter, der er go og no-go.

Foto: SnowTrex

Planlægning i god tid

Det er ingen hemmelighed, at det kræver lidt mere planlægning at tage på ferie med babyer og små børn. Det kan derfor være en god idé at bruge lidt tid hjemmefra på at ordne praktiske ting som bestilling af babyseng på hotelværelset, transport til og fra skisportsstedet, nedpakning af forskelligt udstyr til den lille og så videre. På den måde er der forhåbentligt mindre stress forbundet med selve afgangen og ankomsten på jeres ferie.

Tip! Hvis I rejser sammen med en anden børnefamilie, har ungerne altid en legekammerat, mens I voksne kan skiftes til at se efter børnene.

Foto: SnowTrex

Børnevenlige aktiviteter og korte distancer

Mange skisportssteder specialiserer sig i at byde børnefamilier velkommen med forskellige tilbud og aktiviteter for hele familien. Der er både børnevenlige pister og sjove aktiviteter under opsyn på hotellet. Er I ikke så meget til hoteller, og foretrækker I i stedet lidt mere plads i en ferielejlighed, er det som regel også en mulighed. Bare vær opmærksom på, at jeres ferie hurtigt kan gå op i bøvlet logistik, hvis I vælger et overnatningssted med for stor afstand til skisportsstedet.

En central placering af jeres feriebolig sikrer korte afstande, når børnene skal fragtes rundt, og der er langt mindre ventetid for de utålmodige små både før og efter turen på pisterne eller i snebunkerne.

Tip! Er børnene små, anbefaler vi, at I tager på skiferie i Europa i marts eller april. På den måde undgår I de alt for lave temperaturer, der hurtigt kan gøre ferien særligt anstrengende. 

Foto: SnowTrex

Udstyr til de mindste

Babyer og små børn op til omkring 3 år er for små til at stå på ski. Men selvom de ikke skal have skiudstyr med på samme niveau som resten af familien, skal de stadig have beklædning med, der egner sig til en kølig tur i bjergene. Varmt overtøj, varmt og fast fodtøj, halstørklæde, en beskyttende hue og varme vanter er et must. Og så bør I også huske på, at den kolde luft og den stærke sol er særligt hård mod børnenes fine hud. Husk creme, solbriller og solcreme til både store og små.

I må heller ikke glemme legetøj! Der vil uundgåeligt være tidspunkter i løbet af ferien, hvor de små er utilfredse over at skulle sidde stille i et fly, vente på resten af familien på hotellet, deltage i fællesspisning og andre tænkelige og utænkelige scenarier. Her er det en stor hjælp at kunne aflede deres opmærksomhed med et stykke legetøj, de kender og elsker hjemmefra.

Tip! Hvis ikke I rejser i bil, er det en god idé at arrangere privat og hurtig transport fra lufthavnen eller togstationen, så familiens yngste slipper for alt for meget ventetid og postyr. 

Foto: SnowTrex

Skiskole eller ej?

Når I er ankommet til destinationen, dukker følgende spørgsmål formentligt op: Skal ungerne i skiskole eller ej? Som regel anbefales det ikke at lade børn under 3 år stå på ski, da det simpelthen er for fysisk krævende og motorisk udfordrende for de små. Det er også et krav, at børn i skiskolen er blefri.

Men selv hvis børnene er for små til skiskolen, betyder det ikke, at de ikke må komme med op på pisterne. Hvis der er nogle bakker, der ikke er så befærdede og ikke er alt for stejle, er det et godt sted for børnene at udforske deres evner. Enten med korte ture på ski i en elastiksnøre eller bare til fods, hvor der kan leges i sneen.

Når I bruger tid med børnene i sneen, bør I indregne en del pauser undervejs. Både fordi det er fysisk trættende at være ude i den friske luft, og fordi de mindstes tid i kulden bør begrænses til korte ture. Regn med en time eller to på pisterne ad gangen, så børnene ikke bliver for overvældede og udkørte. Husk også at holde børnene godt hydreret undervejs.

Foto: SnowTrex

Sjov i sneen væk fra pisterne

For de allermindste, der endnu er for små til at få noget ud af en tur på pisterne, kan det være en idé at blive i nærheden af hotellet eller lejligheden og lege i sneen. I kan bygge en snemand, lege sneboldkamp eller tage en tur på en hundeslæde. Og hvis de små meget gerne vil på ski, kan I eventuelt prøve kræfter med langrend, som er en mere stille og rolig måde at blive fortrolig med sneen på. Babyer kan endda installeres i en langrendsslæde, så hele familien kan være med. Bare husk at starte med korte distancer, så de små ikke er ude i kulden for længe ad gangen.

Variér jeres aktiviteter. Selvom det er sjovt at lege i sneen med de små, kan det være lige så hyggeligt at bruge en dag i poolen eller noget andet sjovt, hotellet tilbyder. Tip!

Foto: SnowTrex

Relevante svar til dig, der skal på skiferie med familien

Er det sikkert at stå på ski med børn?

Generelt set, ja. De fleste børn elsker sne, og så længe der tages højde for praktiske ting som god beklædning, solbeskyttelse og aktiviteter, der er tilpasset barnets alder, er en skiferie en rigtig god idé!

Må man stå på ski som gravid?

Det anbefales ikke at stå på ski efter uge 10 i graviditeten, da det er forbundet med for stor risiko i tilfælde af fald og fysisk udmattelse.

Bør vi rejse til et familieområde?

Selvom nogle skisportssteder specialiserer sig i at gøre opholdet nemt og sjovt for børnefamilier, er det ikke et must. Det er dog vigtigt, at I vælger et sted, der er børnevenligt, og hvor børn er velkomne.

Mere ski-inspiration
  • For mere info og inspiration i forbindelse med jeres næste skiferie som familie, besøg siden SnowTrex, hvor de guider til alt fra sikkerhed på ski til, hvordan man lærer sit barn at stå på ski. Spændende læsning for jer, der planlægger skiferie!
Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben