Esport er kæmpestort. Der er over 300 millioner fans på verdensplan, og Danmark er i den grad med i gamet med nogle af verdens allerbedste hold. Spiller dit barn computer, ved det helt sikkert, hvem de er. Men hvad er det lige, esport er? Og er det ikke en usund kultur med alt det computerspil? Børn i byen guider forældrene.

En månedsløn på over 100.000 kroner, halvanden millioner følgere på sociale medier og 160 rejsedage om året. Sådan ser virkeligheden ud for spillerne på det danske esportshold Astralis - og mange andre i den liga.

Det fortæller Steen Laursen fra RFRSH - virksomheden, der står bag Astralis og to andre professionelle esportshold i Danmark. De sørger for deres træning, coaching, markedsføring, sponsorer, rettigheder, planlægning og alt andet omkring nogle af verdens bedste computerspillere.

I november 2017 arrangerede de det største esportsevent på dansk grund, Blast Pro Series, nogensinde. Det blev afholdt i Royal Arena og blev sendt på DR3 - i øvrigt den bedste dag DR3 havde nogensinde i kanalens målgruppe - de 15-39 årige.

Men hvad er esport?

Esport står får elektronisk sport. Det vil sige alle spil, man kan spille på konkurrenceplan på computer eller konsol (for eksempel XBox eller Playstation) er esport.

Måske kan dit barn finde på at slynge nogle mærkelige ord og forkortelser ud. Inden for esport foregår alt på engelsk, og de har mange udtryk, som ikke findes i den virkelige verden.


Men hvis du kender LoL (League of Legends), Dota (Defense of the Ancients) eller CS eller CS:GO (Counter-Strike: Global Offensive), er du godt kørende. Det er nemlig de største spil inden for esport.

Der er også tale om esport, når man spiller fodboldspillet FIFA på konkurrenceplan. De spillere bliver købt ligesom almindelige fodboldspillere af eksempelvis FC København og Brøndby IF.

Hvordan kan man kalde det en sport?

Kritikere mener ikke, man kan tale om en sport, når man sidder bag sin computer og ikke får pulsen op ude på grønsværen eller nede i den lokale idrætshal.

Men det er ikke til at komme udenom, at esport bliver dyrket i lige så høj grad som mange traditionelle sportsgrene - og med flere af de samme tilgange.

Steen Laursen fra RFRSH - som i øvrigt selv kommer fra lignende positioner i to store danske fodboldklubber - mener, at esportens vigtigste budskab er, at det er afgørende også at være i god fysisk form og have en sund livsstil, hvis man vil være blandt de bedste. Derfor bruger et hold som Astralis også en tredjedel af deres træningstid på fysisk træning og har en kostplan.

- Hvis de drikker energidrik og spiser pizza, stiger deres blodsukker i en kort periode, men det holder ikke, når man er til turnering og har brug for at koncentrere sig i timevis. Det er lige som så meget andet sport, at de præsterer bedre, hvis de også bruger tid på deres fysik og sundhed, siger han.

Derfor deler Astralis sportspsykolog med de finske OL-atleter og Heroic (et andet danskbaseret hold) med FC Midtjylland. Og det er det danske håndboldlandsholds fysioterapeut, der står for det fysiske træningsprogram og behandler eventuelle fysiologiske problemer for RFRSH's hold.

Men er det ikke meget voldeligt?

Jo, altså de mest populære computerspil handler jo om at slå ihjel. Og helst flest muligt, hurtigst muligt.

Men hvor det måske er det eneste, en uindviet ser på skærmen, ser spillerne ifølge Steen Laursen noget andet: reaktion, taktik og kommunikation - "alt andet end at skyde hinanden" faktisk.

Lukas "gla1ve" Rossander, som er Astralis' in-game leader - en slags gamer-anfører - mener også, at det handler om meget mere end at dræbe.

- Jeg kan godt forstå, at folk, som ikke kender spillet, har den slags tanker om det. Men det er rigtig mange andre elementer som teamplay, holdånd og underholdning, der dominerer sporten, og som er de største grunde til min kærlighed til spillet, siger han.

Det skal dog siges, at selvom få tager det seriøst, har spillet en aldersgrænse på 18 år. Ifølge Steen Laursen skal man da også kunne stå inde for det, når man giver sit barn lov til at spille og se Counter-Strike.

- Vi råder til, at man selv ser spillet, hvis man er i tvivl. Men det handler altså i høj grad om et fællesskab som så mange andre, og modsat på et stadion med rivaliserende fans mødes fans af forskellige esportshold på tværs uden fjendskab, siger han.

Og det er ikke sådan, at få børnene til at stoppe med at game, når de først er begyndt. Så hellere sørge for, at de gør det med måde, mener de hos RFRSH.

- Mit råd til forældre er ikke at sige nej, nej, nej, men sørg for at tale med dit barn og for, at computertid bliver kombineret med motion, sund mad og en fornuftig balance. Det er vigtigt, at de unge også forstår, at de bliver dygtigere foran computeren, hvis de lever sundt, siger Steen Laursen.

Alle fotos (bortset fra nummer 3) er fra det seneste gigantiske esportsevent Major i Krakow
1. Astralis in action
2. Scenen
3. 9-årige Viggo, der selv spiller Counter-Strike og er stor Astralis-fan
4. Storskærm, hvor tilskuerne kan følge med i, hvad der sker på spillernes skærme
5. Studie med kommentatorer som i andre sportsgrene
6. Fans
7. Astralis skriver autografer ved pressemøde