"Storbyferie" i Danmark for hele familien

Vores eget lille land byder på store oplevelser i børnehøjde, så I kan komme på den storbyferie I drømmer om, uden at skulle langt væk hjemmefra. Vi guider jer gennem 10 "storbyer" hele vejen fra Nordsjælland til Sydfyn og Nordjylland.

Foto: Thomas Rousing, Copenhagen Media Center
8. november 2022
Af Stephanie Mielnicki
Foto: Ty Stange, Copenhagen Media Center

Helsingør

Det skal I opleve i Helsingør

Helsingør er en historisk by, der byder på at hav af sjove oplevelser - både af nyere og ældre dato. Besøg for eksempel M/S Museet for Søfart, og leg jer til en masse viden om livet på vandet, mens I befinder jer i den smukke arkitektoniske bygning lige ud til Øresund. Kronborg må være Helsingørs altoverskyggende vartegn, og når I er turister i den Nordsjællandske hovedstad, skal I selvfølgelig også opleve Christian IV's gamle borg, hvor Hamlet holder til. Er ungerne kunstinteresserede, vil vi foreslå, at I tager en tur på Louisiana. Det moderne kunstmuseum ligger i Humlebæk, ca. 8 km. syd for Helsingør, og her kan I gå på opdagelse i en række gennemførte udstillinger, og selv slippe kreativiteten løs i Louisianas Børnehus. 

Her skal I spise i Helsingør

Start dagen med en tur til Brødsnedkeren - et bageri med klassisk bagværk af højeste kvalitet. Der finder I med sikkerhed lækkerier, der falder i hele familiens smag. Når den store sult melder sig, kan I kigge forbi Værftets Madmarked. Som med så mange andre madmarkeder over hele landet, er udbuddet bredt, og smagen i fokus. Selmas Hjemmelavede Is disker op med jeres dessert. For ingen ferie uden en lækker is - og den hjemmelavede slags smager jo bare bedst!

Her skal I bo i Helsingør

Som med så mange andre storbyer verden over, vrimler det med hoteller og andre muligheder for overnatning. Hos Sleep2Night Apartment kan I rykke ind i en ferielejlighed, så I rigtigt kan føle jer hjemme med flere rum, køkkenfaciliteter og så videre. Er I mere til den klassiske hotelfølelse, er Danhostel en god og familievenlig løsning, hvor I tilmed kommer til at bo centralt i byen. Er I til luksus ved vandet, kan vi også anbefale, at I tjekker ind i en Marienlyst Apartment. Det er ingen hemmelighed, at Marienlyst Badehotel er et eksklusivt og anbefalelsesværdigt hotel, og med deres apartment-løsning, er der særligt god plads til hele familien. 

Foto:  Wonderful Copenhagen, Copenhagen Media Center

København

Det skal I opleve i København

Når I leger turister i København, er der ingen vej udenom Tivoli - for selvfølgelig skal I en tur forbi den historiske og hyggelige have i hjertet af byen. Der er både rutsjebaner og sus i maven, og alt hvad I drømmer om fra candyfloss og popcorn til gourmetmad, og så er der selvfølgelig både teater, legeplads og overdådige blomsterbede. Enhver storbyferies højdepunkt - i hvert fald, når man rejser med børn - må være en tur i den lokale zoo. Her leverer Zoologisk Have varen med både pandaer, løver, isbjørne og næsehorn. Tilmed i de fineste omgivelser, og med rig mulighed for et lækkert måltid under besøget. Vi vil også foreslå, at I tager ungerne med en tur på vandet, og oplever byen fra en helt ny vinkel. Med en Kanalrundfart rundt i de københavnske kanaler, bliver I klogere på byens historie, mens I nyder lidt bølgegang og vind i håret. 

Her skal I spise i København

Når I skal spise ude med børnene, er det fedest for alle, hvis I finder et uformelt sted, der tilbyder noget, som alle kan lide. Her er Broens Gadekøkken den perfekte løsning, da det lille streetfood-mekka midt i byen er nemt at komme til, ligger lige ud til vandet, hvor I kan spotte både og ikoniske bygninger, mens I spiser, og serverer et bredt udvalg af simple og lækre retter for hele familien. Er I på jagt efter et hyggeligt morgenmadsspot, bør I kigge forbi Rikiki, der holder til i en lille gård på en af Vesterbros allerhyggeligste gader - Værnedamsvej. Den lille café er særdeles børnevenlig, og så er den samtidigt en lille butik, hvor I kan shoppe lækre ting til både børn og hjem. 

Her skal I bo i København

Er I til luksus for hele familien, bør I tjekke ind på NIMB Hotel i Tivoli. Der bliver kræset for detaljerne med en masse forkælelse til familiens mindste, og så er der turbånd og indgang til Tivoli med i prisen. Kan I ikke få nok af Tivoli, kan I også vælge at bo på Tivoli Hotel, hvor flere af deres familieværelser er indrettet med Tivoli-tema. Der er desuden en hyggelig legeplads og et legerum, så de små er underholdt både ude og inde. Centralt på Vesterbro finder I Hotel Danmark, der gør sig bemærket ved at give gratis pandekager og varm chokolade til de yngste gæster, samt tilbyde forskellige familieløsninger, så I sover bedst muligt alle sammen, og udleje ladcykler, så I kan komme nemt rundt i byen. 

Foto:  Martin Heiberg, Copenhagen Media Center 

Roskilde

Det skal I opleve i Roskilde

Storbyferie og museumsbesøg går som regel hånd i hånd, og i Roskilde er der virkelig noget at komme efter. På Vikingeskibsmuseet kan I nemlig dykke ned i den danske historie, og se på de enorme skibe, der sejlede på togt for tusind år siden. Når nu I har taget hol på historietimen, kan I også kigge forbi en af landets mest berømte domkirker. Ved Roskilde Domkirke ligger store dele af den danske kongefamilie begravet, og besøget vil derfor være et oplagt tidspunkt at tage en snak om konger, religion og arkitektur. Virkelig spændende! Er I til action og storslåede oplevelser, vil en lille times køretur sydpå til Camp Adventure også være et hit! Her kan I gå en tur op i det populære skovtårn, hvorfra I kan se skoven oppefra, og I kan give den maks gas i landets største klatrepark. 

Her skal I spise i Roskilde

Hvis pizza er lige jer, kan I spise jer mætte i alt fra klassikere til mere eksperimenterende varianter hos Gorms Pizza. Tag pizzaen med ud i det blå, og nyd den under åben himmel, eller tag plads i de hyggelige og uformelle lokaler i Skomagergade. I kan også spise jeres frokost på Café Knarr, der ligger ude ved Vikingeskibsmuseet. Her byder menuen på ny nordisk vikingemad, som I kan nyde med udsigt over de flotte skibe på vandet. Der er også mulighed for en forfriskning og lidt at spise i Rosildes grønne oase, byparken, hvor Pipers Hus holder til. Udover et klassisk menukort og de dejligste grønne omgivelser, har I også udsigt over Roskilde Fjord. 

Her skal I bo i Roskilde

Tjek ind på Comwell Roskilde lige ved Roskilde Fjord, hvis I er til klassisk hotelstemning med god udsigt og sjove aktiviteter. På hotellet finder I både bordfodbold og airhockey, samt hyggelige terrasser og gårde. Hvis I vil bo midt i byen, er Scandic Roskilde det oplagte valg. Her er kort afstand til både station og motorvej, og så tages der imod børn med åbne arme. Alle børn får en velkomstgave, det er gratis at bo for børn under 13 år, og der er mulighed for at tagne og være kreativ, mens børnene spiser for halv pris, hvor de kan vælge frit fra a la carte menuen og få serveres en ret i halv størrelse. Zleep Hotel Roskilde er også værd at nævne, da I også her får en central beliggenhed i byen. Denne gang i historiske omgivelser i de smukkeste bygninger - og så er der mulighed for tilvalg af barneseng, samt et gavekort til Bone's inkluderet i prisen. 

Foto: VisitOdense 

Odense

Det skal I opleve i Odense

Besøg løver, tigre, pythonslanger og pingviner i Odense Zoo. Den zoologiske have er kendt som en af landets bedste, og I kan nemt få en hel dag til at gå med at hilse på de mere end 80 forskellige dyrearter. Der er også en masse at opleve på Danmarks Jernbanemuseum, hvor I kan lære alt om tog gennem tiden. Kom helt tæt på gamle lokomotiver, og gå på opdagelse i de mange vogne. Og se det populære minitog køre fra perronen i den lille Børnebanegård. Med en tur i Den gamle by, kan I brosten for brosten bevæge jer gennem H.C. Andersens liv. I kommer både forbi hans ikoniske gule hus og det nyere H.C.Andersens Museum, hvor store og små kan komme helt tæt på eventyrforfatterens liv. 

Her skal I spise i Odense

Gå all in på streetfood, og nyd et eller flere af jeres måltider i Storms Pakhus, hvor I kan spise jer mætte i et hav af lækkerier. Stemningen er helt nede på jorden, og børn er selvføgelig mere end velkomne. Hvis familiens hjerter banke for det italienske køkken, vil vi foreslå et besøg på Mammas Pizzeria. Her kan I lade jer henføre til Italien blandt autentiske rødternede duge og duften af de nøje udvalgte råvarer, der forvandles til klassiske specialiteter. I har også mulighed for en uforglemmelig familieoplevelse på Papas Papbar, hvor I kan få lidt at spise og drikke, mens I benytter jer af stedets utallige brætspil med noget for enhver smag - sjovt!

Her skal I bo i Odense

Når det skal være nemt, uformelt og til at betale, er Danhostel Odense City det oplagte sted at slå jer ned for natten. Den centrale placering gør det nemt for jer komme ud og opleve en masse og rigtigt fornemme byens eventyrlige stemning helt tæt på. I kan også tjekke ind på Comwell H.C. Andersen Odense, der ligeledes ligger helt centralt i byen, tæt på både station og gågade. Og så kan I starte dagen med at gå ombord i den økologiske morgenbuffet med lokale specialiteter. Lige rundt om hjørnet finder I Hotel Odeon - en fin lille perle midt i H.C. Andersen kvarteret. 

Foto: Christoffer Schmalz 

Svendborg

Det skal I opleve i Svendborg

I Svendborg ligger formidlings- og videnscenteret Naturama, hvor naturen sættes i fokus. Besøg de levende kryb, øgler og vaskebjørne, eller bliv klogere på, hvordan vi bedst muligt passer på den natur, der bor rundt om os. Er I til action og fart over feltet, bør I også tage forbi Gorilla Park, som er en stor klatrepark med udfordringer mellem trætoppene for store og små. Hvis I er klar på en lille køretur, kan I smutte over et par broer, og bruge en dag på Langeland, hvor Langelandsfortet er et oplagt besøg værd. Kom helt tæt på alt, der har med den kolde krig at gøre - lad jeg for eksempel fascinere af ubåde, miner og kampfly! Med en tur til Svendborg kommer vi heller ikke udenom at sende jer en tur til Egeskov Slot, der bugner med sjove aktiviteter for hele familien i de dejligste omgivelser. 

Her skal I spise i Svendborg

Som de fleste andre "storbyer" har Svendborg selvfølgelig sit eget streetfood-marked - Svendborg Streetfood. Her er omgivelserne hyggelige og afslappede, og ikke mindst børnevenlige, og med noget for enhver smag. Børnevenligheden er også i højsædet på familiecaféen, Café Svend, der både byder på babylounge, legezone og mange andre dejlige ting. I løbet af sommeren er der grillaftener hver fredag, og ellers er maden sund og i børnehøjde. Når I har spist jer mætte i den dejlige sydfynske mad, kan I hoppe ombord i en gang italiensk is hos Gelato Italia. Her er isen hjemmelavet og af højeste kvalitet!

Her skal I bo i Svendborg

Flyt ind i en af de 12 moderne ferielejligheder hos GlamsBjergHus under jeres ophold. Der er plads til hele familien i hjemlige, men lækre omgivelser. Stedet har både café, restaurant og forskellige aktiviteter. På Hotel Garni kan I bo lige i hjertet af Svendborg med mulighed for at booke et af de 18 dobbeltværelser, så der er plads til hele familien. Havnen, banegården og kulturlivet ligge lige uden for døren. Sidst men ikke mindst vil vi foreslå, at I tjekker ind på Hotel Troense, som er et gammelt badehotel på Tåsinge lige ud for Svendborg. Der er den skønneste udsigt over det sydfynske ø-hav, samt de dejligste omgivelser. 

Foto: AdobeStock 

Esbjerg

Det skal I opleve i Esbjerg

Skal der kunst og kultur på programmet under jeres lille getaway, bør I besøge Esbjerg Kunstmuseum, hvor hele familien kan få en kunstneriske oplevelse. Der er traditionelle udstillinger med malerier, men også en installation, hvor gæster fra 3 år kan få lov til at føle sig frem til æstetiske oplevelser. I kan også se på kunst i naturen, hvis I lægger vejen forbi Sædding Strand, hvor Svend Wiig Hansens 9 meter høje skulptur, Mennesket ved Havet, holder til. Apropos havet, så er det også i Esbjerg, at I kan besøge Fiskeri- og Søfartsmuseet, som er Danmarks museum for menneskets relation til havet og livet under havoverfladen. Er I vilde med vand og livet ved vandet, vil en tur til vadehavet også være oplagt. Tag for eksempel på Sælsafari på Fanø!

Her skal I spise i Esbjerg

Ingen ferie uden is - heller ikke i Esbjerg! Smut forbi Gelato di Natura, og stil familiens issult med lækre italienske isdesserter, der får mundvandet til at løbe. Bliv i det italienske hjørne, og spis jer mætte i pizza, pasta og skønne antipastis fra Ristorante Mammas Pizzeria. Restauranten har også en børnemenu, der byder på både pizza, pasta, spaghetti og lasagne. I kan også besøge det asiatiske køkken på Chopsticks House, hvor I kan gå ombord i den store kinesiske buffet eller fange jeres mad i de små skåle på running sushi-båndene - haps!

Her skal I bo i Esbjerg

Hjerting Badehotel kan I enten tjekke ind på et af de skønne værelser i bedste hotelstil, eller I kan leje et af deres huse! Badehotellet råder nemlig over både strandhuse, feriehuse og byhuse i Esbjerg. I kan også prøve Scandic Olympic, som er et centralt beliggende hotel med udsigt over havnen i Esbjerg. Der er alt, hvad I har brug for, inklusive både restaurant og bar. Skal det være helt nede på jorden, kan I også kaste jer ud i det private PJ Boligudlejning, som tilbyder leje af forskellige boliger i Esbjerg-området. 

Foto: AdobeStock

Vejle

Det skal I opleve i Vejle

Med en tur til Vejle bliver I næsten nødt til at tage et par dagsture til områdets helt store børnehits! Tagfor eksempel til Givskud Zoo og hils på løverne og alle deres dyrevenner! I kan køre rundt i jeres egen bil blandt de vilde dyr, og det er virkelig en oplevelse for alle! I skal selvfølgelig også et smut til LEGOLAND®, hvor ungerne kan få sus i maven af de seje forlystelser med lego-tema. Når I har besøgt de store must sees i Givskud og Billund, er det tid til at dykke ned i Vejles skattekiste af gode oplevelser. Kig eksempelvis forbi Økolariet, som er et science-center med fokus på bæredygtighed. Her kan I lære alt om menneskets påvirkning af kloden gennem sjove aktiviteter og udstillinger. Derudover har byen også en masse skønne legepladser - prøv for eksempel vandlegepladsen, hvor ungerne kan føre vand direkte ud i havnen, eller den store blå hval, der også ligger nede ved havnen.

Her skal I spise i Vejle

I kan næsten ikke besøge Vejle uden et besøg på den populære Restaurant Remouladen nede ved havnen. De går ind for økologi og dyrevelfærd, og bruger helst danske råvarer fra lokalområdet. Restauranten har en børnemenu med mange gode muligheder for de små under 12 år. Efter et godt måltid, bør I hoppe forbi Roberts Isbar, der disker op med et seriøst udvalg af lækre hjemmelavede isvarianter. Vi vil også foreslå, at I spiser en brunch eller frokost på Onkel A - en café, der byder på dejlig brunch, handmadder, salater og andre lette anretninger, som vil falde lige i jeres smag. 

Her skal I bo i Vejle

Familiehotellet Vejle Center Hotel byder jer velkommen i hyggelige og familiære omgivelser. Hotellet ligger centralt med 10 minutters gang til både butiksstrøg og banegård. Hos Hotel CABINN Vejle får I virkelig noget for pengene. Værelserne er funktionelt indrettet, og de tilbyder endda særlige familieværelser med plads til 3 eller 4 sengepladser. Vil I have mere ud af jeres hotel, end bare en seng at sove i, kan det være, at Munkebjerg Hotel er noget for jer! Udover standardværelser, byder stedet nemlig på forskellige treetop-overnatninger - en vild oplevelse for hele familien!

Foto: Magnus Torfoss, VisitAarhus 

Aarhus

Det skal I opleve i Aarhus

Der er ikke så meget at rafle om. Når du er i Aarhus med børn skal I da en tur i Tivoli Friheden! Forlystelsesparken ligger midt i byen og er lille nok til at være oerskuelig med de små, men stor nok til, at der er sjov nok til en hel dag. Som ægte turister må I også forbi et af byens mest populære kunstmuseer - og her er ARoS et oplagt valg, da der er god plads til børn, og den store regnbue på toppen af museet giver en fantastisk og farverig udsigt over byen. Det vil børnene med garanti synes er sjovt! Der er også god grund til at tage en tur i Den Gamle By, som byder på underholdning og læring for børn i alle aldre. Den lille by, som egentligt er et museum, tager jer tilbage til gamle dage, hvor livet var et andet end det, vi kender i dag. 

Her skal I spise i Aarhus

Hvilket barn elsker ikke en lækker toast? Hos Toast It kan I få forskellige ekstra lækre udgaver - de serverer nemlig gourmettoasts med alt fra avocado og kalkun til æg og chorizo. Der er også god grund til at kigge forbi Aarhus Streetfood, som er det perfekte spisested for jer som børnefamilie. Her kan I vælge, hvad I hver især har lyst til at spise, og så slå jer ned sammen i de formelle rammer. 

Her skal I bo i Aarhus

I hjertet af Aarhus ligger Hotel Oasia. Det er et boutique- og designhotel, hvor forkælelse vægtes lige så højt som æstetikken. Nyd de gennemførte omgivelser, og start dagen i den bæredygtige morgenbuffet. Danhostel Aarhus City er et andet godt bud, når I skal overnatte i smilets by. Her sparer I penge uden at gå på kompromis med jeres komfort - omgivelserne er nemlig rare og velkommende, mens beliggenheden er dejlig central. I kan også tjekke ind på Hotel Aarhus City Apartments, hvor I som navnet antyder, flytter ind i en lille lejlighed. Det vil sige, at der er fasciliteter som køkken og opholdsstue, der gør opholdet som børnefamilie ekstra nemt. 

Foto: VisitSilkeborg

Silkeborg

Det skal I opleve i Silkeborg

Selvfølgelig skal I en tur til Himmelbjerget, når I besøger smukke Silkeborg. I bestemmer selv, om I følger stien, hvor også klapvogne og barnevogne kan være med, eller om I går offroad og vandrer på egen hånd mod toppen. Jeres ophold bør også tage jer forbi Museum Jorn, der er et kunstmuseum med flere forskellige udstillinger og et åbent værksted, hvor børn og voksne selv kan kaste sig ud i eksperimenterende malerkunst - i bedste Asger Jorn-stil. AQUA Akvarium & Dyrepark er et sikkert hit for ungerne. Her kan I opleve den danske natur gennem parkens mange spændende aktiviteter og dyr, og lege løs på den populære vandlegeplads! Sidst men ikke mindst er I også nødt til at prøve Gi' Den Gas Palads - Silkeborgs helt eget indendørs legeland med timesvis af sjov for børnene. 

Her skal I spise i Silkeborg

Når issulten melder sig hos børn og voksne, kan I med god grund vende snuderne mod Okkels! Her får I nemlig serveret den lækreste hjemmelavede italienske is. Er I til det sunde valg, kan I kigge forbi Heksekosten, som er en butik med alt inden for helse, økologi og friske råvarer. Stedet har også sin egen café, Den Go'e Fe, som serverer lækre frokostretter, der selvfølgelig er supersunde! I kan også gå all in på italiensk mad, og besøge Marco Polo. Her er stemningen hyggelig og uformel, mens maden er lavet på de lækreste og nøje udvalgte råvarer. 

Her skal I bo i Silkeborg

Kom I ægte feriestemning ved at lade jer indlogere på en vaskeægte kro, hvor tiden på mange måder har stået stille de sidste 100 år! Svostrup Kro er en tidslomme og et stykke Danmarkshistorie uden lige, hvor de unge kan lære, mens de gamle kan mindes. Vejlsøhus Hotel er et andet godt bud på, hvor I skal overnatte i Silkeborg. Omgivelserne er skønne og storslåede, og så samarbejder de ofte med naboen AQUA Akvarium & Dyrepark, så I får en oplevelse med, når I booker jeres værelse. I kan også bo som ægte silkeborgensere, hvis I flytter ind i Hesselhøj Ferielejlighed, som er en del af en privat villa. Her kan I bo op til 6 personer i hyggelige og hjemlige omgivelser. 

Foto: Rasmus Hjortshøj, Utzon Centre

Aalborg

Det skal I opleve i Aalborg

Besøg landets eneste Borneo-orangutanger i Aalborg Zoo, hvor I også finder alverdens andre vilde, nuttede og sjove dyrearter, der lever side om side i det nordjyske. Byen byder også på det moderne kunstmuseum Kunsten. Her kan store som små få en uforglemmelig oplevelse i kunstens verden - de har for eksempel ofte familieværksted i kalenderen og andre sjove arrangementer. Der er rig mulighed for at føle, sanse og røre ved arkitektur på Utzon Center, som er et sted for hele familien. Der er en fast udstilling om Jørn Utzon, der lægger navn til museet, og derudover skifter udstillingerne løbende, så det hele tiden er de bedste arkitekter og nyeste strømninger, der er repræsenteret. Et sikkert børnehit i Aalborg-området er selvfølgelig en tur i Fårup Sommerland - afsted med jer!

Her skal I spise i Aalborg

Penny Lane Café er for jer, der er til fest og farver og lækkerier i lange baner. Stedet har sit eget bageri og konditori, og byder desuden på et menukort med mange dejlige retter for hele familien. Bliver I issultne bør I også lægge vejen forbi Guf og Kugler, som er en fantastisk isbar med alt hvad jeres hjerter måtte begære. Frokosten og aftensmaden kan I også indtage i de afslappede omgivelde på Aalborg Streetfood, der ligger så fint lige ud til Skudehavnen. 

Her skal I bo i Aalborg

Føl jer hjemme, selvom I er væk hjemmefra, når I flytter ind i Cozy Villa Apartment - en lejlighed tæt på Aalborg centrum med mulighed for egen pool, have, WiFi og et fælles køkken. I kan også bo i hjertet af byen på KOMPAS Hotel Aalborg, hvor de endda har skræddersyede familieværelser, der egner sig perfekt, når I rejser med børn. Prinsen Hotel ligger også dejlig centralt - med kun 150 meter til banegården, 500 meter til hovedgaden og 5 minutters kørsel til Aalborg Zoo. Beliggenheden gør det nemt for jer at navigere rundt i byens mange muligheder uden at have for langt "hjem" til de trygge rammer. 

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben