Besøg den smukke danske natur - tæt på sjove forlystelser

Mange af landets sjoveste museer, forlystelses- og dyreparker befinder sig i nærheden af naturskønne områder, hvor I kan overnatte.

Foto: Niclas Jessen, SydkystDanmark
25. maj 2023
Af Caroline Meldgaard

Vi guider til 10 områder, der kombinerer klipper, heder og brusende hav med sjove familieaktiviteter, der kilder i maven!

Foto: VisitNordsjælland 

Troldeskoven, Tisvilde Hegn

Den fredede troldeskov er en del af Nationalpark Kongernes Nordsjælland. De krogede fyrretræer og specielle krumbøjninger er eventyrlige - måske der gemmer sig en trold bag et træ? Det er i hvert fald fantastiske omgivelser, der inviterer til masser af leg. Både Troldeskoven og Tisvilde Hegn er gode cykelområder med stier mellem de sjovt formede træer. Bag Troldeskoven ligger 7 km badestrand ud til Kattegat - prøv for eksempel Stængehus Strand, der har børnevenligt lavt vand og lækre klitter.

Overnatning i naturen

I kan overnatte på naturlejrpladsen midt i Troldeskoven

Forlystelser i området

 • Øresundsakvariet
 • Søfartsmuseet
 • Danmarks Tekniske Museum
Foto: VisitAarhus 

Mols Bjerge

Det er en overdrivelse at kalde bakkerne på Mols for "bjerge", men istiden har sat tydelige spor i det eventyrlige landskab. Det bakkede terræn strækker sig så langt øjet rækker, og det myldrer frem med sjældne dyr og planter - og er I heldige, møder I også vilde heste i området. Der er masser af vandreruter, og det er oplagt at gå på opdagelse i flora og fauna i børnehøjde. I kan også bestige det højeste punkt "Agri Bavnehøj" (137 meter), hvorfra der er en smuk udsigt over landskabet.

Overnatning i naturen

Der er både lejrpladser og shelters i Mols Bjerge.

Forlystelser i området

 • Ree Park Safari
 • Munkholm Zoo
 • Djurs Sommerland
Foto: VisitNordjylland

Ørkenlandskab, Råbjerg Mile

En af landets mest særlige seværdigheder er Råbjerg Mile, Danmarks største vandreklit, der hvert år vandrer 20 meter. Det er helt surrealistisk at opleve en miniørken midt i det danske land, og det er en særpræget oplevelse at gå rundt i den levende ørken, der indeholder 3,5 millioner kubikmeter sand. I området er der både hugorme, harer og krondyr, og med fare for at opleve kviksand, skal I være opmærksomme på, hvor I går. Det er muligt at parkere tæt på milen, så det er nemt at komme dertil også med mindre børn.

Overnatning i naturen

I kan overnatte i shelter eller telt midt i plantagen. For mere komfortabel camping kan I også prøve Bunken Campingplads, hvor der er en god badestrand for hele familien. Læs mere her.

Forlystelser i området

 • Fårup Sommerland
 • Nordsøen Oceanarium
Foto: Thy Turistbureau 

Thy, Danmarks største vildmark

Drømmer I om en oplevelse á la hvad deltagerne i "Alene i vildmarken" bliver udsat for på DR TV, kunne en tur til Nationalpark Thy - Danmarks største vildmark - være noget for jer! Det storslåede område har kilometervis af uspoleret ødemark, der er det oplagte sted at gå på opdagelse efter dyr - der er både rovfugle, oddere, krondyr og rådyr i området, og vil I blive klogere på den vilde natur, kan I booke en naturvejleder. I kan også følge de mange vandreruter på egen hånd, og bade i Nors Sø, der har den fineste børnevenlige badestrand.

Overnatning i naturen

Der er flere shelters og frie teltpladser rundt omkring i området.

Forlystelser i området

 • Ørnereservatet
 • Jesperhus
Foto: Niclas Jessen, SydkystDanmark 

Møns Klint

Har I svært ved at motivere ungerne til at opleve naturen? Så prøv at tage dem med til Møns Klint! De stejle hvidkalkede vægge slår benene væk under både børn og voksne. For at gøre den lange tur ned til havet sjovere, kan I tælle alle trappetrinnene - der er mange hundrede! På stranden kan I samle fossiler og snorkle i det turkisblå hav, hvis solen skinner. På Geo Center Møns Klint er der både indeoplevelser som udstillinger og workshops, samt udendørs oplevelser med blandt andet klatre- og svævebaner.

Overnatning i naturen

Der er to shelterpladser i området.

Forlystelser i området

 • BonBon-Land
 • Camp Adventure
 • Kalvehave Labyrintpark
Foto: Stefan Asp, Destination Bornholm

Opalsøen på Bornholm - en badesø omringet af klipper

For vandglade børn vil en tur til Opalsøen på Bornholm med garanti være et hit. Opalsøen ligger i et unikt naturområde omringet af hav, klipper og hede. Om sommeren er der mange aktiviteter ved søen - der er mulighed for udspring fra kanten, og I kan klatre og rappelle i klipperne. Der er også en tovbane fra toppen af klippen og ned i søen. Søen er dyb, og derfor kun egnet til børn, der kan svømme. Udover at bade ved søen, er det oplagt at gå tur i den særegne natur - I kan blandt andet opleve rådyr, harer, fasaner og agerhøns.

Overnatning i naturen

Vil I overnatte i området eller bare sidde i læ og varme jer ved et bål, kan I bruge områdets to shelters og bålhytten.

Forlystelser i området

 • Brændesgårdshaven
 • Bornholm Klatrebane
 • Bornpark
Foto: VisitAarhus 

Ørkenen på Anholt

På under 3 timer kan I med båd fra Grenaa ankomme i en ørken midt ude i Kattegat. Anholts ørken er udvalgt som en af de skønneste naturattraktioner i Danmark, og er en oplevelse, I aldrig glemmer! For børn er det sjovt og sejt at vandre gennem det øde ørkenområde - husk "overlevelses-oppakning" med proviant. Anholt er en meget overskuelig ø på kun 22 kvadratkilometer, og selvom ørkenen fylder 80% er der også endeløse hvide sandstrande, klitter og Nordeuropas største lavhede.

Overnatning i naturen

Der er ingen shelters på Anholt, men I kan sove i telt på campingpladsen, der ligger direkte på stranden. Læs mere her

Forlystelser i området

Der er ikke nogen forlystelser på selve Anholt, men der er masser af sjove aktiviteter i nærheden.

 • Kattegatcentret
 • Ree Park Safari
 • Djurs Sommerland
 • Randers Regnskov
Foto: VisitAarhus 

Himmelbjerget - bestig et bjerg

Der er ikke meget vild natur over Himmelbjerget, men med den smukkeste udsigt over skove og søer, og med det rigeste fugleliv, er en vandring til toppen af bjerget en skøn naturoplevelse for hele familien. I kan følge den anlagte sti til toppen, eller på egen hånd tage "BestigBjerges"-ruten, hvor I har naturen mere for jer selv. Tag også forbi naturlegepladsen, og snup en dukkert i Slåen Sø. Søen er 12 meter dyb, og derfor kun for svømmere. Vil I opleve en eventyrlig ankomst til Himmelbjerget, så ankom fra søsiden med Hjejlebådene.

Overnatning i naturen

Der er gode muligheder for at overnatte i det fri i området - enten i telt eller shelter.

Forlystelser i området

 • Tivoli Friheden
 • Djurs Sommerland
Foto: Caroline Meldgaard 

Amager Fælled - naturpark i byen

Amager Fælled er københavnernes vilde natur - et stort, magisk naturområde med masser af oplevelser for børnefamilier. Amager Fælled er en del af Naturpark Amager, hvor I blandt andet kan møde ræve, hjorte og agerhøns eller spotte sjældne fugle i fuglereservatet. Ved Naturcenter Amager kan I booke jer ind på guidede ture, ride på pony og klappe får. Besøg også Himmelhøj - Amager Fælleds naturlegeplads. Overnatter I på Fælleden, kan I være så heldige at høre nattergalen synge fra den tidlige morgenstund.

Overnatning i naturen

I Fasanskoven og i Pinseskoven er der shelters.

Forlystelser i området

 • Tivoli
 • Zoo
 • Experimentarium
Foto: Thomas Skjold, Fanø Turistbureau

Fanø - sæler i vadehavet

Fanø ligger midt i vadehavet, og byder på noget af Danmarks mest varierede natur. Oplev spættede sæler, der elsker at slikke sol, og se nogle af de sjældne fugle, der hvert år passerer Fanø. Vadehavet udgør et af verdens vigtigste tidevandsområder, og børnefamilier kan komme med på "krible-krable"-safari, hvor der blandt andet skal graves efter muslinger, snegle og krabber. Besøg også skovlegepladsen, der ligger i et smukt naturområde midt på øen.

Overnatning i naturen

Hele Fanø Plantage er udlagt som "fri teltning". Det betyder, at I kan slå et telt op til max tre personer i én nat. Teltet skal are være uden for synsvidde fra beboelser og biveje. Ved Annesdalbjerg i Fanø Plantage er der tre store shelters med plads til i alt cirka 30 personer. De kan ikke reserveres på forhånd. Læs mere her

Forlystelser i området

 • Fiskeri- & Søfartsmuseet
 • Legoland
Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben