Hånden op! - hvem er nogensinde kommet i hus med at læse 20 minutter hver dag? Få idéer til at sikre læsetræningen, hvis I også har svært ved at nå i mål.
I de små klasser får man gerne at vide, at man skal læsetræne hjemme med sit barn 20 minutter hver dag. Kontinuerlig træning er vigtig for læselæringen. Det er i perioderne med regelmæssig træning, barnet rykker sig, og det er svært at give hvert enkelt barn den fornødne træning henne i skolen.
Men i en travl hverdag, hvor man okser rundt til svømning og fodbold og legeaftaler, er der dage, hvor de 20 minutter er et helt uoverkommeligt krav. Så hvordan tilrettelægger man bedst læsetræningen, hvis den ind imellem glipper?
Et andet benspænd kan være barnets manglende motivation. Læsetræning er benhårdt arbejde. Ofte langt hårdere end vi forældre forstår. For mine børns vedkommende har det resulteret i perioder med stor uvilje, når der skulle læses - afløst af perioder med motivation og glæde over deres fremskridt.
Vi lærer unægteligt bedst, når vi drives af lyst. Så jeg har forsøgt at give fuld gas i de mere motiverede perioder, og taget mere let på læsetræningen i perioder uden motivation.
Børn lærer forskelligt og motiveres af forskellige ting. Overvej, hvad der motiverer dit barn. For mit eget vedkommende har jeg også brugt billige tricks. Min søn knækkede læsekoden, fordi jeg lokkede med vingummi. Vores bedste læserutine havde vi i en periode, hvor han fik ét pokémonkort, hver gang han havde læst to bøger.
Min datter blev motiveret af systematik. Jeg lavede et hjemmefoldet hæfte med felter, hvor vi indsatte et lille guldklistermærke, hver gang hun havde læst. I perioder læste hun rigtig meget, fordi hun gerne ville være god til at læse, og i perioder læste hun næsten ikke.
Sørg for, at bøgerne, der læses, ikke er for svære. Barnet skal ikke hakke sig igennem halvdelen af ordene, så går læseflowet og forståelsen af det læste tabt. Det gavner ikke læsetræningen. Hvis det er hårdt at læse, kan den voksne og barnet læse en side højt på skift. Eller den voksne kan læse det første kapitel, så der lige er kommet hul på historien og personerne er på plads, inden barnet læser.
Når barnet går i stå, skal du ikke sige ordet for barnet. Hjælp i stedet barnet i gang ved sammen at lytte til forbogstavets lyd eller lyden af de to første bogstaver. Du kan også hjælpe med at dele ordet op i stavelser og lade barnet læse dem en ad gangen Eller vis barnet, at det kan hente hjælp i bogens billeder. Det er okay at gætte et ord, man ikke kan læse.
Læseglæden er alfa og omega på den lange bane. For hvad hjælper det, at et barn kan læse, hvis barnet efterfølgende er blevet dødtræt af bøger? Læs gode bøger højt for dit barn sideløbende med læsetræningen. Så barnet hele tiden mindes om, at gode historier er noget af det bedste, der findes, og at bøger er andet end lektier og træning.