Da mine børn var små, var deres sult efter billedbøger umættelig. Men noget skete, da de blev en 8-9 år. Pludselig var det en kamp at få dem til at læse. Højtlæsning med dit store barn kan være en vej til at vinde bogglæden tilbage.
Da mine børn var i vuggestue- og børnehavealderen, læste vi en masse billedbøger. Det var faktisk ret nemt at få en læserutine op at køre. De kom selv bærende med bøgerne og plagede. Jeg kan ikke komme på en fælles aktivitet med så meget nærvær, som når man læser højt sammen. Vi sad helt fysisk tætte og indtog de små lækre historiehapsere fulde af flotte billeder. Aktiviteten osede af socialt samvær og hygge.
Men hvorfor i alverden daler mine børns bogglæde så ved 8-9-års alderen?
Ofte har vi stor opmærksomhed på børns skærmforbrug. Skærmen kan stjæle legetid og læsetid. Det er en fin opmærksomhed at have. Men måske overser vi noget andet væsentligt: at barnet er trådt ind i en ny læsealder, og oplevelsen af at læse bøger er en anden, end da vi læste billedbøger sammen.
Forventningens glæde er stor, når barnet ved skolestart skal lære at læse. Men at sætte bogstaver sammen er også hårdt arbejde. Barnet får trætte øjne ved synet af letlæsningsbogen, og lektien med de 20 minutters læsning hver dag er et evigt stressmoment for mange af os uperfekte forældre.
Når barnet langt om længe har lært at læse, læner vi forældre os udmattede tilbage. Nu kan barnet kaste sig ud i en fantastisk verden af bøger - helt selv. Og så er det, vi slipper opmærksomheden på barnets læsning på et meget sårbart tidspunkt. Bøger og læsning er blevet til pligt. Læsetid er alenetid, og bøgerne er blevet længere og kræve vedholdenhed.
Her kan det være rigtig godt at få højtlæsning på banen. Grib tilbage til bogglæden, du havde med dit lille barn. Læs højt med dit store barn. Det er fuldstændig lige så fortryllende som dengang - I har bare helt glemt det! Find frem til de gode højtlæsningsbøger, og hjælp dit barn med at tanke op med gode bogoplevelser. En god bogoplevelse giver lyst til flere bøger.