Lydbogsforbruget er strøget i vejret hos de voksne. Men hvad med børnene? Hvad er fordelene ved lydbøger til børn, og hvordan får vi mere lytning ind i børns hverdag?
Er lydbøger lige så gode som "rigtige" bøger? Eller er det mere sådan en slags snydelæsning? Jeg møder ofte børn, som undskyldende fortæller, at de "bare" lyttede bogen som lydbog. Måske skyldes den undskyldende tone, at de ikke læsetræner, når de lytter.
Eller måske er det skammen ved skærmen: "Jeg lytter en bog", skynder min 13-årige sig at sige, his jeg stikker hovedet ind på værelset, og hun sidder med telefonen fremme og lyttelæser. Bare så jeg ved, det ikke er noget af alt det andet "fordærvelige", hun er i gang med. Hvis hun sad med en bog, ville forældrenes blikke være anerkendende helt per automatik.
Vi må simpelthen få givet de lydbøger et bedre omdømme. For lydbøgerne kan faktisk hjælpe bøger ind i børnenes hverdag. Selvom de ikke er af papir, har de mange af de samme kvaliteter. Barnet fordyber sig og nyder en god historie med alle de perspektiver, det giver på verden.
For børn med læsevanskeligheder kan lydbøger også være en god måde at støtte op om boglysten på. Det er en udbredt fordom, at børn, der har problemer med at læse, nok heller ikke bryder sig så meget om bøger. Men de to ting behøver jo slet ikke hænge sammen. Læsevanskeligheder eller ej - det kan være rigtig fint lige at parkere læsetræningsforpligtelserne for en stund og bare læne sig tilbage og nyde en god lydbog.
Jeg troede ikke, mine børn kunne lide lydbøger. De ville gerne have læst højt, men stod af, når jeg satte lydbøger på. Min erfaring er, at det gælder om at være lidt vedholdende. Nogle gange kræver det tilvænning at lyttelæse. På bilture afløste jeg ind imellem ungernes skærmunderholdning med en fælles lydbog. Det var ikke altid lige populært. Ikke det første kvarter i hvert fald, men når vi lige kom godt ind i en spændende handling, var det en anden sag.
Vi har også lyttet lydbøger, mens børnene har lavet perleplader eller andet krea, og jeg selv gik og ordnede lidt praktisk. Bare sørg for, det er en aktivitet, hvor de er selvkørende, så de ikke skal spørge for meget og afbryde lydbogen. Det giver en dejlig følelse af at lave noget sammen, selvom man sidder med hver sine sysler.
Og igen: prøv at være lidt vedholdende. Insister, selvom børnene ikke altid bifalder lydbogslytning, når du bringer den på banen. For hver gang du får dem på krogen, og de får en succes med en lytteoplevelse, jo lettere er det at overtale næste gang. Lav en aftale om, at nu skal I lige lytte til de 3 første kapitler, inden nogen dømmer bogen ude.
Sådan kan man bringe læsning ind på tidspunkter, man ellers ikke ville læse på. Det er mit indtryk, at lydbøger ofte fungerer som "mere"-læsning. Altså, at man ikke nødvendigvis skruer ned for læsning af de fysiske bøger, men bare lytter foruden.
Rigtig mange børnebøger findes også som lydbøger. Find dem på eReolenGo.dk eller på andre streamingtjenester. Vælg de sikre bogsucceser. Så skal I nok få en god lydbogsrutine op at køre.