Alle følelser er gyldige og har en funktion - også dem, der er kedelige og besværlige. Disneys film ”Inderst Inde” er en vild og spændende rejse ind i hjernen på 11-årige Riley.

Energisk, morsom og alvorlig 

Disneys nye film, "Inderst Inde", er en super familiefilm. Alle følelser er gyldige og har en funktion - også dem, der er kedelige og besværlige.  ”Inderst Inde” er en vild og spændende rejse ind i hjernen på 11-årige Riley, hvor filmens egentlige handling udspiller sig. Karaktererne er nemlig Rileys følelser, repræsenteret ved små, sjove figurer: Glæde, Vrede, Frygt, Afsky og Triste, som alle har forskellige reaktionsmønstre og sammen skal styre Riley sikkert gennem livet.  Indtil videre er alt gået fint, og nu er hun 11 år: ”Så hvad vil der kunne ske?” 

Inderst inde

Riley er 11 år, bor i Minnesota og er en glad pige, med en tryg familie, gode venner - og så  elsker hun ishockey.  Men en dag flytter familien til San Francisco, og hun forsøger af al magt at være den stærke og glade Riley, familien kender. Men det er svært. Særligt når far er fraværende og presset på jobbet, byhuset er skummelt, første skoledag er en katastrofe - og der er broccoli på den økologiske pizza!  

Pludselig er Riley slet ikke sig selv mere, og følelserne kommer på overarbejde. Figuren Glæde leder normalt kontrolcentret i 11-årige Riley hjerne, men Triste kommer til at pille ved kerneminder og ændre dem for altid. Pludselig er Glæde og Triste forsvundet i langtidshukommelsen, og det er op til de øvrige tre: Vrede, Frygt og Afsky at styre kontrolrummet.

Imens rejser Glæde og Triste gennem fantastiske verdener: Drømmeland, Fantasiland og abstrakt tænkning. Støder på gamle traumer, en melodistump, der ikke vil slippe og den glemte usynlige ven, Bing Bong.

Svært at vokse op

Instruktør Pete Docter blev inspireret til historien, da hans glade, vilde og frygtløse datter pludselig ændrede sig og blev mere stille, alvorlig og tilbageholdende. Han holdt særligt godt øje med hende og tænkte: ”Hvad mon der sker i hendes hjerne lige nu?” Han havde selv haft det svært som teenager og frygtede, hun skulle gå gennem det samme. 

Det gik ikke så galt. At vokse op er svært, men også frugtbart og givende. Det kan være en befrielse at krænge den rolle af, man har i familien, finde nyt fodfæste og komme ud på den anden side, mere kompleks, sej og selvstændig. 

Filmen er en sand familiefilm i den forstand, at den kan ses på flere niveauer: de mindste vil falde for de sjove figurer og fantastiske universer, hos de større vil Rileys kamp vække genklang – og de voksne får serveret indforstået humor, viden og referencer til bl.a. tidligere pixarfilm og Hitchcock. Gå selv på opdagelse.
”Inderst inde” er energisk, morsom og med præcis det gran af alvor, der gør en klassiker.


Fem ud af fem stjerner: 


Se trailer her.
Premiere: 27. august 2015
Aldersgruppe: Fra 7 år og op


Fotos:
Disney/Pixar og IMDB