Isdisko, smuk lyskunst i vintermørket og vagtskifte på Amalienborg. København byder på masser af aktiviteter for hele familien, og rigtig mange oplevelser er helt gratis! Vi har samlet lidt sjov til jer, som gerne vil opleve en masse uden at det skal koste det store. 

Museet for søfartBørnesjov på Museet for Søfart

Hvem? Alle
Hvor? Museet for Søfart, Helsingør
 
Efter endnu en nedlukning genåbner Museet for Søfart med et helt særlig tilbud til børn, forældre og bedsteforældre. I kan nemlig komme med til fyraften i sømandsknejpen, hvor er lagt op til masser af hygge med brætspil, oplæsning og leg. Hvis man har en sangfugl gemt i maven, kan man også synge sømandskaraoke, og det er muligt at sysle med kreative sager. Der er fri entré for børn under 18 år.


Isdisko for de skøjteglade

Hvem? Alle
Hvor? Broens Skøjtebane og Skøjtebane i Enghaveparken, København 

Snør skøjterne og vis dine allerbedste danse-moves frem, når Broens Skøjtebane inviterer til et vaskeægte diskobal med udsigt over Inderhavnen. Til "Disco On Ice" skrues der helt op for fest-musikken hver fredag fra kl. 17.00-19.00 i hele januar og februar måned, så hele familien kan slå sig løs og danse sammen på isen. Det er gratis at deltage, hvis du har dine egne skøjter, og hvis du ikke ejer et par, kan de lejes for 50 kr. i skøjteudlejningen. Skøjtebanen i Enghaveparken inviterer også til skøjtedisko - det foregår fredage d. 28. januar, d. 11. februar og d. 25. februar fra kl. 17.00-21.00. 

SophienholmLys i januar-mørket

Hvem? Alle
Hvor? Sophienholm, Kongens Lyngby
 
Oplev selvlysende svampe, en udsmykket bro og neonklange i drivhuset. Nu hvor vi ikke kan mødes indendørs, kan vi samles om kunsten udenfor i den lyslevende og gratis udstilling NYT LYS på Sophienholm, hvor kunstnerne bruger mørket som deres lærred. Det er syv fremtrædende lyskunstnere, der udstiller deres værker og værkerne kan opleves hver dag fra kl. 07.00 til solopgang og igen fra skumringstid til kl. 20.00 frem til d. 30. januar. 
 

Rikke Hollegaard
Ta' på troldejagt

Hvem? Hele familien
Hvor? Hele Danmark

Har I mødt Runde Rie, Hans Hulehånd og Stærke Storm? Thomas Dambos imponerende kæmper og trolde gemmer sig på smukke spots i Danmark, og hvis I endnu ikke har fundet dem, så tag familien under armen, nyd den friske luft og start den eventyrlige jagt. Troldene, der er lavet af genrbugsmaterialer er så store, at I kan kravle på dem - en kæmpe oplevelse for børnene. Se mere her.

Besøg byens parker

Få røde kinder og lad ungerne løbe igennem i byens smukke parker. Prøv: 

★ Botanisk Have 

★ Haveselskabets Have

★ Landbohøjskolens Have

★ Kongens Have

★ Valbyparken 

★ Østre anlæg 

Vagtskifte på Amalienborg

Hvem? Alle
Hvor? Amalienborg

Hver dag kl. 12 kan man opleve Den Kongelige Livgardes vagtskifte på Amalienborg. De rød-blå tinsoldater, der marcherer i takt med store pelshuer og geværer, er et andægtigt syn, der gør børn mundlamme, når man møder dem på tæt hold for første gang.

Tour de legeplads

Hvem? Hele familien
Hvor? Byens legepladser

Prøv en anden legeplads, end dem I allerede kender - København har over 125 af slagsen, så det er bare at tage dem fra en ende af! Det er sjovt og gratis, bare pak snackposen og kom afsted, så junior kan gynge, rutsje og løbe derudaf, mens mor og far måske snupper en latte og et lille hvil på en bænk.

Her kan I starte: 

De 5 must-legepladser i København ★ De 5 legepladser på byens skoler ★ De 5 legepladser, der er værd at køre efter ★ De 10 gode legepladser  ★ De 7 hemmelige legepladser ★ De 5 svævebaner ★ De 5 naturlegepladser ★ De 5 trampoliner ★ De 7 seje temalegepladser
 


Ud og se på dyr

Hvem? Hele familien
Hvor? Bondegårdslegepladsen

På Bondegårdslegepladsen på Amager finder I en masse søde dyr som koen Maren, grisen Bertha, heste og masser af geder, der gerne vil klappes. Bemærk at legepladsen har ændrede åbningstider på grund af Corona. Læs mere her

LÆS OGSÅ: De 5 med dyr

Børneuniverset på Hovedbiblioteket 

Hvem? Hele familien
Hvor? Københavns Hovedbibliotek, Krystalgade 15, 1172 København K 

Styr mod Krystalgade i indre by, hvor det fine Hovedbibliotek byder velkommen til byens guldklumper på den spritnye børneetage LÆS. Her kan de 0-12-årige udforske hele 10 aktivitetszoner, der hver især styrker barnets sprog og læselyst. Tag forbi og oplev zonerne: Lydengen, Bogstavkilden, Op&Nedskoven, Ordbjerget, Historievulkanen, Verdenssprog, Bogborgen, Litteraturstrædet, Tegnstationen og Ordfrådseriet.

Cinemateket lav din egen filmLav din egen film

Hvem? Børn fra år
Hvor? Cinemetaket / Gothersgade 55, 1123 København K

I Cinematekets underetage findes FILM-X, hvor du kan lave din egen film i en Morris Mascot-bilkulisse, lave trickfilm eller lægge sjove stemmer på stumfilm. Grupper på 3-10 personer kan prøve kræfter som både manuskriptforfatter, instruktør, skuespiller, fotograf, klipper og lyddesigner. Kom og lav din helt egen film, når FILM-X åbner op for filmstudierne i juledagene. Der vil være guides på, der helt gratis kan hjælpe med at realisere dine filmdrømme den 22. og 23. december samt den 27. til 30. december i tidsrummet kl. 11.00-14.00. 

Rasmus HjortshøjPuzzle House hos Dansk Arkitektur Center

Hvem? Hele familien
Hvor? DAC Passage

Tag ungerne med hen forbi Dansk Arkitektur Centers Puzzle House, hvor I med de store røde klodser kan bygge alt fra et hus til en stol, hule eller et stort puslespil - det kan blive præcis som I vil have det! Byg det op, pil det fra hinanden eller slå jer ned. Puzzle House ligger på bagsiden af BLOX nede ved kanalen, og det er gratis at lege med klodserne. 

Tip! Med Børn i byen Klubben får du 10% i caféen

Kig forbi en kunstudstilling

Hvem? Hele familien
Hvor? O - Overgaden / Overgaden Neden Vandet 17, 1414 København K

Snup et hurtigt og uforpligtende besøg på kunstmuseum hos O - Overgaden på Christianshavn, der altid har gratis entré. Udstillingerne skifter løbende, men i øjeblikket er der mange store, flotte og farverige værker med dyr, der med garanti vil fange ungernes opmærksomhed. 

Besøg et vandtårn

Hvem? Fra 10 år
Hvor? Brønshøj Vandtårn 

Det er en anderledes og spændende oplevelse at besøge et vaskeægte vandtårn og se det indefra. Brønshøj Vandtårn præsenterer koncerter, kulturbegivenheder og kunstudstillinger. 

På bolchebesøg

Hvem? Hele familien
Hvor ? Nørregade 361165 Kbh K, Bolcheproduktion: Hverdage kl. ca. 10.15, 12, 13.30 og 15. OBS! Tjek deres FB-side for aktuelle besøgstider.

Hos Sømods Bolcher producerer de bolcher for åbne døre og alle er velkomne til at overvære produktionen af bolcherne ganske gratis. Der er også plads til, at I kan stille spørgsmål, imens den varme bolchemasse på magisk vis bliver tryllet om til lækre bolcher. Måske bliver besøget ikke helt gratis, hvis I ender med at købe en pose lækre sager med hjem? 


Idyl og gamle dage

Hvem? Hele familien
Hvor? Frilandsmuseet / Tjek åbningstider her / Fri entre for børn

På Frilandsmuseet er der masser af idyl og oplevelser for hele familien. Det ligger nord for København og er et af de største og ældste åbne museer i verden. Frilandsmuseet huser mere end 50 gamle gårde, som er blevet genopbygget, og i ferierne er der masser af aktiviter for børnene. 


Oplev livet i gamle dage

Hvem? Fra 3 år
Hvor? Arbejdermuseet / Fri entre for børn

På Børnenes Arbejdermuseum kan de yngste museumsgæster opleve og lege sig ind i arbejderbørnenes liv fra slutningen af 1800-tallet til 1980, med særligt fokus på 1930’erne. Børnene kan prøve at arbejde som bybud i købmandsbutikken, sortere flasker på bryggeriet eller lege i en lejlighed fra 1930’erne. OBS: Husk at booke billlet, så du ved, der er god plads til at udforske.


Mumier og marmorstatuer

Hvem? Fra 3 år
Hvor? Glyptoteket

Børn kan altid helt gratis besøge Glyptoteket og se mumier, gamle statuer fra Romeriget og meget mere. Samlingen består bl.a. af kunstværker og kulturhistoriske genstande fra historiens begyndelse i Mesopotamien, faraonernes Egypten, det antikke Grækenland, Etrurien og Romerriget. Deres tagterasse er bestemt et besøg værd - og ikke mindst deres lækre cafe.

Børnebiffen.dk

Hvem: Fra 3-7 år
Hvor: bornebiffen.dk

Mød Vitello, Orla Frøsnapper og Hunden Ib. Gå på opdagelse blandt de 400 søde, sjove og finurlige film for de yngste, som Børnebiffen.dk tilbyder fra 1. december! Børnebiffen.dk er et helt nyt tilbud til børn og deres forældre. Her kan alle bibliotekets brugere helt gratis få adgang til en enestående filmskat, som er skræddersyet til de 3-7-årige.

Oplevelser med gratis entré for børn

Pssst! Husk at mange museer tilbyder gratis entré til børn under 18 år. I kan se nogle af stederne her:


Sjov på Nationalmuseet

Hvem? Alle
Hvor? Ny Vestergade 10, 1471 København K / Fri entré for børn under 18 år

Besøg Nationalmuseet og få styr på Danmarkshistoriens højdepunkter. Selvom Nationalmuseets børneafdeling, Børnenes Museum, holder midlertidigt lukket, er der stadig aktiviteter for ungerne. I kan blandt andet tage på skattejagt efter druidernes hemmelige besked eller komme med på børnerundvisning

Arken - David Stjernholm En tur på Arken

Hvem? Alle
Hvor: Skovvej 100, 2636 Ishøj / Fri entré for børn under 18 år

I Ishøj finder I det store museum Arken, der er placeret mellem klitter og sandstrand. Museeet arrangerer en masse aktiviteter for børn og deres familier - I kan blandt andet besøge deres værksted KREATIV, hvor børnene både kan tegne, male og lære om materialer, og bagefter kan I hænge de fine tegninger op på deres store magnetvægge. I kan se de aktuelle udstillinger lige her, så I er klar til et besøg, når museet igen må byde gæster indenfor. 

Elise HLouisiana

Hvem? Alle
Hvor: Gl. Strandvej 13, 3050 Humlebæk / Fri entré for børn under 18 år

Louisiana er om nogen kendt for at have nogle meget æstetiske udstillinger, der er lige dele børne- og instavenlige i deres farverige udtryk. Derfor er det også helt på sin plads, at Yayoi Kusamas udstilling "Gleaming Lights of the Souls" har fået en permanent plads på museet. Installationen er tilbage fra år 2008, men er stadig meget populær blandt museumsgæster i alle aldre. Udstillingen har indtil videre ingen udløbsdato. 

SMKBørnenes Værksted på SMK

Hvem? Alle
Hvor? Sølvgade 48-50, 1307 København K 
/ Fri entré for børn under 18 år

Der er som altid gode grunde til at kigge forbi Statens Museum for Kunst med familien. I weekender i januar kan I slippe fantasien og kreativiteten løs i Børnenes Værksted, hvor I kan male, tegne og lave skulpturer af lige præcis det, I har lyst til - det er kun jeres fantasi, der sætter grænser. 

 

Tjek også: De 10 børnevenlige museer

 

Fotos: 0) Maria Dønvang 1) Broens Skøjtebane 2) Sophienholm 3) Rikke Hollegaard 4) Romeika Cortez 5) Pexels 6) Monstrum 7Caroline Meldgaard 8Hovedbiblioteket 9) Cinemateket 10) Rasmus Hjortshøj - Dansk Arkitektur Center 12) Ida Sønder Thorhauge 'Between Eternity and Time', Overgaden, foto: Anders Sune Berg 13) Kim Høltermand 14Sømod Bolcher  15) Frilandsmuseet - Brittany Overgaard 16) Arbejdermuseet 17) Glyptoteket, Ana Cecilie Gonzales 18) Cinemateket 19) Nationalmuseet - Büro Jantzen 20) Arken - David Stjernholm 21) Yayoi Kusama, Gleaming Lights of the Souls, Louisiana, Foto: Elise Hoang 22) Statens Museum for Kunst, Børnenes Værksted

 

TIP: Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.