København bugner af spændende museer med aktiviteter og tilbud rettet mod  børn og børnefamilier. Hvad end dit barn kan lide historie, eksotiske dyr eller at male og være kreativ, er der masser af muligheder for sjov, leg, fordybelse og læring. Børn i byen guider her til de fem bedste museer i børnehøjde.


Statens musesum for Kunst

Sølvgade 48, 1307 København K
På SMK er der i weekenderne forskellige tilbud til børnefamilier. Hver lørdag og søndag fra kl. 11.30-17.30 kan man besøge Børnenes Værksted. Det er et kreativt frirum på museet, hvor børn fra 3 år og op kan få lov til at slå sig løs med blandt andet at tegne, male og bygge forskellige ting af pap og andre materialer. Hver måned er der et særligt tema som kan bruges til inspiration, og der står kunstnere klar til at hjælpe børnene. Søndage er der samtidig også børneomvisninger for børn i alderen 4 og 12 år. Her guider en af museets omvisere børnene rundt i nogle af værkerne i SMKs faste udstillinger - igen med udgangspunkt i et særligt tema, som er det samme tema, man kan tegne og male efter i værkstedet. I børneomvisningerne lægges der vægt på at gøre værkerne spændende og levende for børnene, og der inkorporeres sjove opgaver og lege.
Har I små børn med på SMK, kan I gratis låne en klapvogn med plads til en lift. Egne barnevogne og klapvogne skal af sikkerhedsmæssige årsager parkeres uden for museet. Der er puslerum på museets toiletter. I en spisestue ved garderoben kan I spise medbragt mad.

Priser:
Børn under 18 år: gratis
Voksen: 110 kr.
Unge under 30: 85 kr.
En voksen + et barn: 90 kr. 
OBS! Det koster 30 kr. at deltage i Børnenes Værksted, udover dagsbilletten.


Designmuseum Danmark 

Bredgade 68, 1260 København K
Kan dine børn lide at være kreative og selv skabe ting, så er Designmuseum Danmark også et rigtig godt sted at tage hen. I deres familieværksted kan børn fra 5 år og op hver søndag kl. 13-16 designe deres egen stol, maske, vifte eller drage, alt efter hvilket tema der er valgt den enkelte søndag. Børnene får hjælp af en underviser, og der lægges i værkstedet særligt vægt på det håndsværksmæssige, på materialerne og på designprocessen. Også på søndage er der særlige børneomvisninger på museet for børn i alderen 5 til 10 år, hvor børnene introduceres til design på en sjov og anderledes måde. Her lærer de fx om kendte danske designere som Arne Jacobsen og Kaare Klint. Vil man gå på opdagelse i museet på egen hånd, kan man i indgangen få udleveret et sæt til børn bestående af et opgavehæfte og farveblyanter, der gør det lidt sjovere for de små at gå rundt og kigge.
Helt små børn er også meget velkomne på museet, pusleborde kan findes ved toiletterne i forhallen, og det er tilladt at amme overalt på museet. Af hensyn til sikkerheden er det ikke tilladt at medbringe egne barne- og klapvogne i udstillingsområderne, men du kan i informationsdisken låne en paraply-klapvogn. Man må ikke medbringe mad på museet, men i museets cafe, Klint, kan man købe forskellige børnevenlige retter. 

Priser:
Voksne: 100 kr.
Børn og unge under 26 år: Gratis
Studerende: Gratis
Pensionister: 70 kr.


Zoologisk museum 

Universitetsparken 15, 2100 København Ø
Tag børnene med på Zoologisk museum på Østerbro, hvor de kan komme helt tæt på og røre ved alverdens udstoppede dyr. Udover de forskellige udstillinger med både forhistoriske og nulevende dyr fra alle dele af verden, byder museet på forskellige aktiviteter på hverdage og i weekender. I museets hyggelige biograf kan man se film om bl.a. dinosaurer og hvaler, ved tegnebordet kan børnene udfolde sig kreativt, og i magasinet kan de med forstørrelsesglas undersøge alle dyrene nærmere, lave opgaver og svare på spørgsmål om dyrene. Udvalgte søndage har museet dissektioner af dyr, hvor børnene helt tæt på kan følge med og lære om dyrenes anatomi.
I weekenden har museets café åbent, og i frokoststuen er der altid mulighed for at spise medbragt mad. Barnevogne og klapvogne må gerne medbringes på museet, og har man ikke sin egen med, har museet to til rådighed til fri afbenyttelse. Pusleborde kan findes ved toiletterne. 

Priser: 
Børn (3-16 år): 50 kr.
Voksne: 95 kr.
Studerende: 50 kr.

LÆS OGSÅ: De 5 rundvisninger i børnehøjde

Nationalmuseet

Christiansborg Slotsplads, 1071 København K
Nationalmuseet gemmer på mange sjove oplevelser for børnefamilier. I de faste udstillinger kan de små lære om Danmarks historie fra oldtiden og frem til i dag, og især den fine legetøjsudstilling med gamle dukkehuse og andet legetøj er et besøg værd. I afdelingen ”Børnenes museum” kan børn fra 4-10 år lege sig gennem forskellige tidsaldre og lande, bl.a. kan man i den gamle skolestue prøve hvordan det var at gå i skole for 100 år siden,. På det store sejlskib kan man sejle på de syv verdenshave, og i ridderborgen kan man fægte mod hinanden, som ægte riddere med sværd og rustninger. Museet har også børneworkshops, hvor man kan lave drager, egyptiske amuletter og andet. I weekenderne er der forskellige sjove arrangementer for børn, med skiftende temaer alt efter årstid.
Nationalmuseet har et stort frokosttrum, hvor I er velkomne til at nyde medbragt mad. Ellers er museets café, Julian, også vældig populær. Til familiens mindste kan man låne bæresele eller klapvogn med plads til lift eller voksipose. Egne barne-og klapvogne må ikke tages med rundt på museet - de skal stilles ved indgangen, hvor det er muligt at låne en lås. På toilettet bag Informationen finder I pusleborde.

Priser:  
Voksne: 75 kr.
Børn under 18 år: Gratis
1 barn + 1 voksen: 60 kr.

LouisianaLouisiana

Gl. Strandvej 13, 3050 Humlebæk

Louisiana er et helt særligt sted, som 100% er værd at tage turen ud af byen efter. Her kan I tilbringe en hel dag, for der er masser at tage sig til og kigge på. I Børnehuset kan ungerne udfolde sig kreativt over hele tre etager. Hver dag er der nemlig fri adgang til de åbne værksteder, hvor børn mellem 4 og 16 år kan male, tegne, modellere med udgangspunkt i museets aktuelle udstillinger og samling. Louisianas kunstformidlere guider børnene til at udfolde sig med de tilgængelige materialer, der er sponsoreret af Panduro.  Børnehusets aktiviteteter er åbne tirsdag-søndag kl. 11-17.30. Børnehuset lukket kl. 18. 
I søndagsværkstedet kl. 11.30-13 kommer børnene med en kunstformidler rundt i den aktuelle udstilling, hvor de snakker om værkerne, der efterfølgende inspirerer til kreativt arbejde i Børnehusets værksted. Det koster 20 kr. at deltage i søndagsværkstedet - man tilmelder sig på dagen i Børnehuset, og der er plads til max. 16 børn.
I Louisianas café serveres lækker mad - også særlige børnebokse til dem under 12 år. Medbragt mad må kun nydes i parken.
Barnevogne skal parkeres i underetagens ved museumsbutikken, hvor det også er muligt at låne små klapvogne (begge dele har møntindkast og kræver 20 kr. i depositum).
På de fleste af museets toiletter er der pusleplads.

Priser: 
Voksne: 125 kr.
Børn under 18 år: Gratis
Studerende: 110 kr.
Klubgæst: 105 kr.  

TIP! Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram

 

Fotos: 1. SMK. 2. Designmuseum Danmark. 3. Nanna Andersen. 4. Nationalmuseet. 5. Louisiana