Julens gratis børneoplevelser i Aarhus og omegn

Vi guider til gratis børnesjov for børn i Aarhus, så pak børnene og kom ud og brug byen.

Foto: Visit Aarhus
30. november 2023
Af Rikke Reffelt

Artiklen indeholder annoncer. 

Foto: Børn i byen

Skøjtebanen ved Musikhuset åbner snart

Find skøjterne frem og tag en tur på skøjtebanen ved Musikhuset, som snart åbner. Det er gratis at skøjte løs, men mangler I skøjter, kan I leje skøjter ved banen. Tag afsted til en hyggelig tur med familien.

Hvor? Skøjtebanen ved Musikhuset
Hvornår? Hold øje med åbningstider her

Foto: NORD

Julesjov i NORD

Glæd jer til masser af julehygge i NORD. Se Aarhus' største nisselandsby, snup et gratis julehæfte, oplev NORDs akvarieshow, se den  6,5 meter høje Rudolf ude foran foyeren og meget, meget mere! Og igen i år inviterer Julemanden til sit fortryllende juleshow i Foyeren. Oplev ham hver dag fra den 1. til og med den 23. december.

Hvor? Storcenter NORD
Hvornår? Juleaktiviteter 3. november - 30. december (undtagen 24.,25.,26. december)

Foto: Visit Aarhus

Besøg Salling Roofgarden og Rooftop - og nyd julelysene

Tag turen op på taget af Salling, hvor Salling Rooftop og den nye Roofgarden venter. Her kan I nyde den fantastiske udsigt, tag en tur i himmelgyngerne, opleve lydkunst og panoramaudsigt. Vov jer ud på de imponerende glas-gange, der giver kig ned hele vejen gennem stormagasinet. En gratis, stor oplevelse for store og små. D. 3. november tændes de smukke julelys på toppen af Salling. 

Hvor? Salling Aarhus

Foto: Canva

Jul på DOKK1

DOKK1 venter med krea-hygge i tiden op til jul. Glæd jer til Lav jeres egen julekalender , kreaværksted, hvor der laves nisser og julepynt og gaver, ta' til julekoncerten Jul i Bongoskoven eller smut forbi Stig Pinds Juleshow. Husk også at lege løs på DOKK1's fine legeområder både ude og inde og lån en stak julebøger med til sofaen. 

Tjek alle aktiviteter på DOKK1

Ikke-julede gratis oplevelser 

Foto: Caroline Meldgaard

Besøg Aarhus Ø

I det nye kvarter Aarhus Ø kan I snildt få flere timer til at gå med børnene. Prøv de nye, lækre legepladser, besøg madmarkedet i Nicolinehuset, se den fine arkitektur, gør holdt ved de mange cafeer og spisesteder og nyd den flotteste udsigt.

Foto: Væksthusene

Besøg Væksthusene

I Væksthusene og Botanisk Have kan I nyde den smukke natur. I Væksthusene kan I gå på opdagelse i 4 forskellige klimazoner med smukke blomster og imponerende planter. Det er en stor oplevelse for børnene at træde ind i det fine glashus. Gratis entre.

Hvor? Botanisk Have, Møllevejen, Peter Holms Vej 10A, 8000 Aarhus

Foto: Unsplash

Familieskovtur i Marselisborg Mindepark

Tag familien med på en hyggelig gåtur i Marselisborgskovene, og oplev dyrene, der bevæger sig frit rundt blandt træer og parkens besøgende. Det er også et dejligt sted at være vidne til årstiderne, der skifter på smukkeste vis. I kan også gå en tur op forbi slottet, hvor der er vagtskifte hver dag kl. 12, hvis de royale er hjemme.

Hvor? Hvor: Carl Nielsens Vej, 8000 Aarhus C

Foto: DOKK1

Brug byens biblioteker

Prøv et af byens mange skønne biblioteker. Her er plads til børn, og ofte er der gratis events som koncerter, teater, workshop og meget andet, som er et perfekt udflugtsmål. Husk også at låne en stak billedbøger med hjem, som vil opgradere godnathistorielæsningen. Tjek alle events på byens biblioteker her.

Foto: Moesgaard Museum

Naturen ved Moesgaard

Tag madkurven med og gå en skøn tur ved Moesgaard Museum, hvor I både finder skov og strand, vandrestier, cykelruter og en skøn udsigt. Børnene vil nyde at løbe frit omkring museumsbygningen, i parken eller på stierne ved den gamle herregård og ned til Skovmøllen. Får I lyst til at blive klogere på historien, kan I besøge Moesgaard Museu, hvor børn har gratis entre.

Foto: KØN

Bliv klog på kønnenes historie

Besøg KØN, som har  skiftende, spændende udstillinger om køn og en fast børnevenlig, om pigernes og drengenes historier, som ungerne kan gå på opdagelse i. Udstillingen bygger på en række konkrete børns liv og omhandler temaer som familie, skole, børnearbejde og leg samt forskelle på piger og drenge. Og så er deres cafe meget hyggelig. Børn har gratis entre.

Hvor? KØN

Foto: Monstrum

Tour de legeplads

Prøv en anden legeplads, end den I plejer! Det er både sjovt og gratis. Så pak snackposen, og kom afsted, så junior kan gynge, rutsje og løbe igennem, imens mor og far måske snupper en latte og et lille hvil. Bliv inspireret til jeres næste tur her.

Foto: Juelsminde Naturlegeplads

Prøv en legepark

Tag en køretur ud af byens og prøv en af Jyllands fine legeparker - mange af dem er gratis. Prøv Madsby Legepark, Indelukket i Silkeborg eller Danmarks største legepark Riplay i Ribe. MAnge legepladser lokker med et væld af legepladser, mooncars, dyr og meget, meget mere - her kan I hurtigt få en hel dag til at gå. 

Foto: DOKK1

På DOKK1 er der plads til børneleg

Hold øje med DOKK1, som har plads til fri leg for børnene. Her kan børnene løbe og slå kolbøtter på de store legeområder, fordybe sig i workshops og litteratur og få frisk luft på DOKK1's smukke legeplads. I kan hurtigt få flere timer til at gå på DOKK1, og så er det gratis. 

Foto: Adam Mørk/Godsbanen

På jagt efter byens udendørs kunst

Aarhus emmer af kunst for både store og små, og den findes alle vegne – selv ude i det blå. Det er bare med at holde øjnene åbne! Vi guider til sjove kunstneriske oplevelser i børnehøjde i Aarhus, hvor ungerne kan slippe nysgerrigheden løs og udforske kunstens verden udenfor.

Foto: Børn i byen

Ud og se på dyr

Flere steder i byen kan I helt gratis møde alverdens søde dyr. Prøv for eksempel Skolemarken, som er et mødested for børn i alle aldre – og deres forældre. Legepladsen er lækker og indbydende, og så er der en masse søde bondegårdsdyr, som I kan klappe og beundre. Der bor både kaniner, geder, høns, påfugle og undulater i Skolemarken. 

Hvor? Skolemarken / Skt. Annegade 38-40, 8000 Aarhus C

Foto: Antikmuseet

Tilbage i tiden på Antikmuseet

Besøg Antikmuseet og oplev alle de gamle, fine sager fra Antikkens Grækenland, Romeriget og Det gamle Egypten. Gå på opdagelse blandt græske guder, fantasivæsener, gamle krukker og en vaskeægte mumie! Der bliver løbende tilføjet nye særudstillinger, så I kan med fordel komme forbi igen og igen til nye oplevelser. Der er gratis entré for alle.

Hvor? Victor Albecks Vej 2, Universitetets bygning 414, 8000 Aarhus C

Foto: Vikingemuseet

Byens første byggesten på Vikingemuseet

Under Nordea på Sct. Clemens Torv gemmer det lille Vikingemuseum sig. Her kan I se, hvordan Aarhus' første byggesten blev grundlagt tilbage i vikingetiden. Dengang var gadeniveauet helt nede i det kælderniveau, som udstillingen befinder sig på. Så det føles som at rejse tilbage i tiden, når man går ned ad trappen. Børn kommer gratis ind, mens voksne skal slippe 30 kr. i entré.

Hvor? Sct. Clemens Torv 6, 8000 Aarhus C

Gratis oplevelser ud af byen:

Ta' ude af byen og få store, gratis oplevelser!

Foto: Per Bille / Visit Aarhus

En tur på Himmelbjerget

Himmelbjerget er et must at besøge med ungerne.. Nyd den smukke udsigt fra toppen ved tårnet ud over Julsø og landskabet, og lær om den fascinerende historie om demokratiets fødsel. Når I er nået toppen kan I besøge Himmelbjergtårnet (åben i udvalgte perioder), som dog koster 10 kr. i entre for alle over 5 år.

Hvor? Himmelbjerget
Hvornår? Tjek tårnets åbningstider 

Foto: Thomas Dambo 

Ta' på troldejagt

Hop med på troldejagt og giv ungerne en eventyrlig oplevelse. Vi guider til de imponerende kæmper og trolde, som kunstneren Thomas Dambo har gemt på smukke spots i landet - der gemmer sig trolde i Aarhus og omegn. Det er sjovt at gå på troldejagt - en dag, I vil huske.

Foto: Maja Theodoraki

Dyr og naturlegeplads ved Klosterlund Museum

Klosterlund Museum kan I se udstillinger med tørvearbejdets maskiner og originale arkæologiske fund helt tilbage fra jægerstenalderen.  For børnefamilier er der mulighed for fri leg på den store naturlegeplads med udsigt til Bølling Sø. I kan også hilse på gamle landbrugsracer af heste, kaniner, gæs, duer og høns.  Der er fri entre for alle.

Hvor? Klosterlund Museum, Kragelundvej 6A, 7442 Engesvang / Tjek åbningstider

Museum Jorn. Foto: Jesper Maagaard

Kunst for hele familien på Museum Jorn

Tag børnene med på Museum Jorn i Silkeborg, hvor de også har særligt fokus på børn. Alle museets aktiviteter er tilrettelagt således, at børn og voksne i fællesskab kan opleve kunsten på en aktiv måde, der appellerer til alle sanserne, for kunst skal ikke bare ses. Derfor kan I også selv prøve kræfter med de mange kunstneriske eksperimenter og teknikker. Børn har gratis entre.

Hvor? Museum Jorn / Gudenåvej 7-9, 8600 Silkeborg

Kultuhuset Randers. Foto: Visit Aarhus

Oplev kulturhuset i Randers

Kulturhuset i Randers er bestemt et besøg værd, da det både rummer Randers Bibliotek, Randers Stadsarkiv, Museum Østjylland og Randers Kunstmuseum. Her er stor mulighed for at børnene kan opleve kunst i børnehøjde, fordybe sig på Museum Østjylland og tage et roligt hvil på biblioteket. Der er fri entre for børn til kunstmuseets faste udstilling og fri entre for alle til Museum Østjylland.

Hvor? Kulturhuset, Stemannsgade 2, 8900 Randers

Kanaløen. Foto: Visit Aarhus

En dag med åbne vidder ved Kanaløen

Tag turen til Kanaløen midt i Randers Fjord, som er et imponerende, smukt område med et vildt fugleliv. I kommer til øen med færge som godt nok ikke er gratis, men kun koster 20 kr for voksne og 15 kr. for børn over 7 år. På det fantastiske naturområde finder I shelter, madpakkehus og toilet - så I nemt kan have en dejlig dag, inden færgen sejler jer tilbage igen.

Hvor? Kanaløen, Randers

Mols Bjerge. Foto: Visit Aarhus

Nærvær og natur ved Mols Bjerge

Mols Bjerge er det tætteste vi kommer på rigtige bjerge i Danmark og en perfekt destination med børn. Det kuperede islandskab er sjovt for børn at bestige, og undervejs på jeres tur i landskabet møder I både heste og køer, der græsser frit. Her er mange flotte udsigtspunkter og garanti for en dag, hvor samværet og familien er i fokus. Så smør madpakken og sus afsted.

Hvor? Mols Bjerge

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben