Vi guider til 35 af Danmarks sjove, magiske og anderledes familie-oplevelser. Ta’ toget ud på eventyr! En togtur inviterer til ro, nærvær og kvalitetstid med ungerne, imens I suser igennem landet.

Annonce

Oplevelser på Sjælland og øerne

Kalvehave Labyrintpark
1. Kalvehave Labyrintpark 

I Kalvehave Labyrintpark er der udendørs og underholdende aktiviteter for hele familien. I kan prøve kræfter med én af parkens mange labyrinter, hvori forskellige opgaver skal løses. Det er også muligt at udfordre hinanden i mange forskellige spil med kæmpestore brikker. Spis jeres medbragte madkurv i den hyggelige have eller køb frokosten i parkens café. 

Adresse: Hovvejen 12, 4771 Kalvehave. 

Se åbningtider, priser og læs mere om Labyrintparken her.

★ Nærmeste station: Lundby Station 

2. Camp Adventures skovtårn

Midt i den sjællandske natur har et spritnyt 45 meter højt skovtårn rejst sig – og det har en helt særlig udsigt. Bestig den 650 meter høje spiralformede rampe, der snor sig igennem trækronerne og oplev naturen på en helt unik måde. I klart vejr kan du se Øresundsbroen, Turning Torso i Malmø og højhuset Bella Sky på Amager. Camp Adventures skovtårn er nemlig det højest tilgængelige punkt på Sjælland, så du kan se mere end 25 kilometer ud over den sjællandske natur.

Adresse: Denderupvej 9A, 4690 Haslev.

Se åbningstider, priser og læs mere om tårnet her.

★ Nærmeste station: Haslev Station

3. Cisternerne 

Dybt under Søndermarkens grønne græs finder du Cisternerne. Det gamle vandreservoir, der fra 1859 til 1933 forsynede hovedstadens borgere med rent drikkevand, danner nu ramme om fantastiske kunstoplevelser og arrangementer. Væk alle sanserne og gå på opdagelse i det 4320 m2 store underjordiske univers med drypsten, granitvægge og labyrintiske søjlegange. 

Adresse: Søndermarken, 2000 Frederiksberg. 

Se åbningstider, priser og læs mere om Cisternerne her.

★ Nærmeste station: Frederiksberg Metrostation 


Tip! Ta' børnene gratis med i toget

Snup toget, næste gang familien skal på tur. Vidste du, at du som betalende voksen kan tage to børn (under 12 år) gratis med på togtur med DSB

4. Sagnlandet Lejre

I Sagnlandet Lejre kan du på egen krop opleve, hvordan det var at leve i Danmark i gamle dage. Her finder du nemlig huse og miljøer fra både stenalder, jernalder, vinkingetid og 1800-tallet. Her kan I lære at bage brødkiks og kværne korn som jernalderbonden gjorde det eller udfordre vinkingerne i en sværduel. Det er også muligt at hilse på de små geder og lave snobrød på bål. 

Adresse: Slangealleen 2, 4320 Lejre. 

Du kan se åbningstider, priser og læse mere om Sagnlandet Lejre her

★ Nærmeste station: Lejre Station

møns klint5. Møns Klint 

Møns Klint er fyldt med oplevelser, og du kan ikke undgå at blive fascineret af de 128 meter høje, hvide klipper, der rejser sig over det tyrkisgrønne hav. Hvis I tager forbi GeoCenter Møns Klint kan I rejse 70 millioner år tilbage i tiden og opleve Danmarks fortid på en sjov og interaktiv måde. Hop en tur i sciencecenterets 3D-biograf eller udforsk én af deres mange interaktive udstillinger. 

Adresse: Stengårdsvej 8, 4791 Borre.

Se åbningstider, priser og læs mere om GeoCenter Mønd Klint her.

★ Nærmeste station: Vordingborg Station / Stege Rutebilstation

6. Kanotur på Furesøen

Sejl ud i naturen og tag børnene med på kanotur på Mølleåen og søerne nord for København. Udforsk Furesøen, hvor du kan finde små sandstrande, skovklædte kyster og udnytte de gode fiskemuligheder. Eller tag en tur ned ad den hyggelige Mølleå - I bestemmer selv, hvor mange timer I vil leje kanoen. Pak madkurven og fiskenettet til en hyggelig dag på vandet. 

Adresse: Nybrovej 520, 2800 Lyngby. 

Se åbningstider, priser og læs mere her.

★ Nærmeste station: Lyngby Station

Ordrupgaard7. Kunstlegeplads Ordrupgaard

Ordrupgaard Kunstmuseum udvidede i 2016 med en kunstlegeplads, hvor børn og barnlige sjæle kan boltre sig under åben himmel. Her inviteres til leg og sanseoplevelser - formålet med kunstlegeppladsen er nemlig, at værkerne skal give både børn og voksne lyst til at bruge kunsten på en ny og friere måde end i det traditionelle museumsrum. Her kan man både klatre, hoppe og løbe igennem værkerne. 

Adresse: Vilvordevej 110, 2920 Charlottenlund. 

Du kan se åbningstider, priser og læse mere om Ordrupgård kunstmuseum her.

★ Nærmeste station: Ordrup Station

8. Kulturværftet og Toldkammeret

Kulturværftet og Toldkammeret i Helsingør rummer et væld af kulturelle oplevelser for børnefamilier. Her afholdes masser af teaterforestillinger, koncerter og workshops for børn - mal med akvareller, lav din egen maske eller lær at tegne portrætter i én af de mange sommer-workshops.

Adresse: Havnepladsen 1, 3000 Helsingør. 

Læs meget mere om Kulturværftet og Toldkammeret her

★ Nærmeste station: Helsingør Station

LÆS OGSÅ: 8 børnevenlige oplevelser i Helsingør.

Frilandsmuseet9. Frilandsmuseet

På Frilandsmuseet er der oplevelser for hele familien. Det ligger nord for København og er et af de største og ældste åbne museer i verden. Frilandsmuseet huser mere end 50 gamle gårde, som er blevet genopbygget, og ved højtider og i ferier er der masser af aktiviter for børnene. Besøg Frøsnapperbyen, hvor I kan opleve 70'erne gennem Ole Lund Kirkegaards klassiske børnebøger eller mærk den eventyrlige stemning med H.C. Andersens teater. 

Adresse: Kongevejen 100, 2800 Kongens Lyngby

Se åbningtider, priser og læs mere om Frilandsmuseet her.

★ Nærmeste station: Fuglevad Station

10. Barbiemuseum

I en kælder i Københavns Nordvestkvarter kan du besøge det fine Barbiemuseum, hvor glasmontre fra gulv til loft er fyldt med Barbiedukker. Indehaver Lene Darlie Pedersen har siden 1989 samlet over 4000 Barbiedukker, og hvis du går på opdagelse i museet, kan du møde både Barbie, Ken, Skipper og alle deres venner fra Barbieuniverset. Der er åbent efter aftale. 

Adresse: Vibevej 52, 2400 København NV. 

Læs mere om Barbiemuseet her

★ Nærmeste station: Fuglebakken Station

11. Grennessminde 

Grennessminde er et økologisk gartneri og café, der hjælper unge med særlige behov i uddannelse og job. Her kan du tage på pluk-selv eventyr og fylde din kurv eller trækvogn med økologisk frugt og grønt. I væksthusene mødes du af lange rækker af tomatplanter og på marken står kål, selleri, porrer, spiseblomster og meget mere. I sensommeren bugner frugtplantagen med æbler og bær - lige til at plukke og tage med hjem. 

Adresse: Snubbekorsvej 16, 2630 Høje Taastrup. 

Læs mere om Grennessminde her

★ Nærmeste station: Høje Taastrup Station

12. Birkegårdens Haver

Birkegårdens Haver er Danmarks største private haveanlæg og her er masser af aktiviteter og områder for børnefamilier - blandt andet et dyreområde, æselridning, minigolf og fiskefodring. Her er også fem forskellige legepladser - heriblandt en forhindringsbane og naturlegeplads. 

Adresse: Tågerupvej 4, 4271 Ruds-Vedby.

Læs mere om Birkegårdens Haver her

★ Nærmeste station: Ruds Vedby Station

Oplevelser i Jylland

Den uendelige bro Aarhus
13. Den uendelige bro

Badebroen og kunstværket Den Uendelige Bro ligger ved Varna Strand/Ballehage Strand i Aarhus. Den cirkelformerede bro af træ løber fra strandkanten og ud i Aarhus Bugten og er et perfekt udflugtsmål, hvis du og familien har lyst til at trække i badetøjet. Broen er tilgængelig fra maj til oktober.

Adresse: Varna Strans/Ballehage Strand, 8000 Aarhus C. 

Læs mere om Den uendelige bro her

★ Nærmeste station: Aarhus Station

14. Kunsten Museum Of Modern Art

På Kunsten i Aalborg kan hele familien gå på opdagelse i kunst og kreativitet. Her er masser af aktiviteter for børnene, der kan tage på kunstjagt eller gå på opdagelse i skulpturparken. Der er altid gratis entré for børn og unge under 18 år og størstedelen af Kunstens tilbud er gratis.

Adresse: Kong Christians Allé 50, 9000 Aalborg. 

Se åbningstider, priser og læs mere om kunstmuseet her.

★ Nærmeste station: Aalborg Station

15. Råbjerg Mile 

Tag på vandretur i Nordjyllands helt egen ørken. Vandreklitten Råbjerg Mile er en af Europas største og den strækker sig så langt øjet rækker. Hvert år bevæger den sig i gennesmit 15 meter, hvilket betyder, at den om cirka 100 til 200 år vil dække hovedvejen til Skagen. 

Adresse: Råbjerg Mile, 9990 Skagen.

Læs mere om Råbjerg Mile her

★ Nærmeste station: Hulsig Station


Tip! Togtur = nærvær

Ta' toget ud på eventyr - her er der plads, ro og tid til nærvær og hyggelige stunder med ungerne. Glem mobilen og lad tankerne fare, imens Danmark suser forbi. 

legohouse16. LEGO House

Det 12.000 m2 store oplevelseshus LEGO House er fyldt med 25 millioner LEGO klodser. Her er uendelige muligheder for leg og læring for både store og små, der kan udfolde kreativiteten. I huset finder I blandt andet fire forskellige oplevelseszoner med hvert sit kreative fokus, ni terasser med hver sin legeplads, en LEGO butik og tre restauranter. 

Adresse: Ole Kirks Vej 1, 7190 Billund. 

Se åbningtider, priser og læs mere om LEGO House her.

★ Nærmeste station: Billund Station

17. Madsby Legepark

Madsby Legepark er et slaraffenland for børnefamilier. Det er gratis at besøge legeparken, der blandt andet rummer en stor legeplads, mooncar-bane og den historiske miniby, der er en miniudgave af Fredericia. Du kan også hoppe på Madsbytoget, der kører mellem parkens forskellige fasciliteter. Fra midten af maj til slutningen af september er der gratis forestillinger i det udendørs dukketeater og indendørs eventyrfortælling i Eventyrgrotten. 

Adresse: Lymbyesvej 45, 7000 Fredericia. 

Læs mere om Madsby Legepark her

★ Nærmeste station: Fredericia Station

18. Cold Hawaii

Klitmøller er også kendt under navnet Cold Hawaii, fordi stedet er et af Europas bedste surfspots. Og uanset om I er til surfing eller ej, så er det et smukt og helt specielt sted at besøge på grund af den særprægede natur. Mange børnefamilier slår et smut forbi for at prøve kræfter med surfing i sommermånederne og uanset hvor meget erfaring man har, så er de lokale surfbutikker- og skoler altid klar på at hjælpe. 

Adresse: Vibedalvej 2, 7700 Thisted.

Læs meget mere her

★ Nærmeste station: Thisted Station

mennesket ved havet19. Mennesket ved havet 

De ni meter høje skulpturer i hvid beton har siden 1995 tronet ved Sædding Strand. Skulpturen 'Mennesket ved havet' - der i folkemunde er døbt 'De fire hvide mænd' - blev bygget i 1995 og symboliserer mødet mellem mennesket og naturen. I klart vejr kan de høje, hvide mænd ses på ti kilometers afstand. 

Adresse: Sædding Strand, 6710 Esbjerg V. 

Du kan læse mere om 'Mennesket ved havet' her.

★ Nærmeste station: Esbjerg Station

20. Himmelbjerget

Børnefestivalen Himmelhop på Himmelbjerget startede for ti år siden og foregik hver tirsdag hen over sommeren. I dag har festivalen udvidet sig og dækker stort set alle dage i skolernes sommerferie - og der er masser af sommeraktiviter for børnene. I kan både tage på skattejagt, dyrke børneyoga, skyde med bue og pil, klatre og høre koncerter. 

Adresse: Tinghusvej 4, 8680 Ry.

Se hele programmet her.

★ Nærmeste station: Skanderborg Station

Kolding Hus20. Koldinghus slot

Koldinghus slot rummer museum og kunstudstillinger. Her kan I besøge udklædningsværkstedet, hvor det er muligt at iføre sig de flotte kopier af renæssancedragter og træde ind i et stort maleri af Koldinghus, som det så ud under Christian 4.s tid. Det er også muligt at holde den næste børnefødselsdag på slottet. 

Adresse: Kolinghus 1, 6000 Kolding.

Læs mere om Koldinghus her.

★ Nærmeste station: Kolding Station

22. Kano på Gudenåen

Med sine 160 kilometer er Gådenåen Danmarks længste å, hvilket giver rig mulighed for at opleve Danmark fra vandsiden og få unikke oplevelser. Sejl i kano helt fra Tørring til udløbet i Randers Fjord og oplev Gudenåens flora og fauna - den er nemlig hjemsted for over 80 plantearter. 

Adresse: 8600 Silkeborg.

Læs mere om Gudenåen her

★ Nærmeste station: Silkeborg Station

Universe23. Oplevelsesparken Universe 

Oplevelsesparken Universe, tidligere kendt som Danfoss Universe, er både en forlystelsespark og et sciencecenter. Her er leg og læring i højsædet, og du kan prøve kræfter med alverdens sjove aktiviteter. Tag en tur på den populære segwaybane, sprøjt med vandkanoner eller smyg dig igennem laserforhindringsbanen. 

Adresse: Mads Patent Vej 1, 6430 Nordborg. 

Se åbningstider, priser og læs mere om Universe her.

★ Nærmeste station: Gråsten Station

24. Thingbæk kalkminer

Gå under jorden i den gamle grotte i Thingbæk Kalkminer der er en del af Rebildcentret. Her er verdens eneste skulpturmuseum i en kalkmine. Du kan i vinterhalvåret også risikere at møde flagermus der overvintrer i kalkminerne. 

Adresse: Røde Møllevej 4 Thingbæk, 9520 Skørping. 

Læs mere om kalkminerne her.

★ Nærmeste station: Skørping Station

Tirpitz25. Tirpitz Museum 

Skjult i det vestjyske klitlandskab ligger den gamle Tirpitz-bunker fra anden verdenskrig, der rummer et museum med en skattekiste fuld af skjulte historier. Det er arkitektfirmaet BIG, der har skabt det flotte bunkermuseum, som du kommer ind i gennem en underjordisk tunnel. Gå på opdagelse sammen med hele familien i de forskellige udstillinger. Der er gratis entré for børn og unge under 18 år, mens entréen for voksne er 145 kroner. 

Adresse: Tirpitzvej 1, 6857 Blåvand. 

Se priser, åbningstider og læs mere om Tirpitz her. 

★ Nærmeste station: Oksbøl Station

Oplevelser på Fyn

Hestevognsferie på Sydfyn26. Sydfyns Heste- og Prærievognsudlejning 

Tag på en oplevelsesrig ferie som du og familien aldrig vil glemme. Hvis I slår et smut forbi Sydfyn, kan I nemlig tage på hestevognsferie i en prærievogn og opleve den fynske natur i selskab med to heste. I bestemmer selv, hvor længe I vil være afsted - det er muligt at overnatte i prærievognen. 

Adresse: Holmdrup Huse 3, 5881 Skårup. 

Læs meget mere her

★ Nærmeste station: Nyborg Station

27. Danmarks Jernbanemuseum 

I hjertet af Odense ligger Danmarks Jernbanemuseum, hvor du kan opleve den danske jernbanehistorie på nært hold. Hop ind i førerhuset på damplokomotivet fra 1954, oplev livet som rejsende på 1. klasse i de royale vogne eller tag en tur på minitoget. De mindste gæster kan boltre sig på Børnebanegården, der er en banegård i børnestørrelse, og udendørs kan I finde et spritnyt lære- og legeområde.

Adresse: Dannebrogsgade 24, 5000 Odense C.  

Se åbningstider, priser og læs mere om Jernbanemuseet her

★ Nærmeste station: Odense Station

28. Naturama

Naturama er Svendborgs zoologiske museum. Her kan I komme helt tæt på dyrene og blandt andet opleve moskusokser, elge, isbjørne, ulve og hvalskeletter. Her er masser af aktiviteter for både store og små. Lige nu kan I opleve en særudstilling med dinosauere og se skellettet af en 13 meter lang Tarbosaurus, som den så ud for 70 millioner år siden. 

Adresse: Dronningemaen 30, 5700 Svendborg. 

Læs mere om Naturama her

★ Nærmeste station: Svendborg Station


Tip! Rejs bæredygtigt 

Drop bilen og ta' toget næste gang, I skal ud og opleve Danmark. Så passer du på miljøet samtidig med, at ungerne med garanti vil begejstres over togturen. Husk, at du kan tage to børn gratis med i toget som betalende voksen med DSB.

Egeskov Sloy29. Egeskov Slot

På Egeskov Slot er der aktiviteter for hele familien. Oplev blandt andet Danmarks smukkeste have, labyrinter, legepladser og udstillinger med veteranbiler,  motorcykler og dukkehuse. På slottet bor Greve Michael Ahlefeldt og hans familie, men det er også åbent for gæster. Der er masser af events hele året rundt - tag til udendørs koncert eller hold Sankt Hans Aften i de stemningsfyldte omgivelser. 

Adresse: Egeskovgade 18, 5772 Kværndrup. 

Læs mere om Egeskov Slot her

★ Nærmeste station: Kværndrup Station

30. Naturlegepladser

Der er masser af naturlegepladser på Fyn, hvor I kan medbringe picnickurven og tilbringe masser af timer. En af dem er Sansehaven i Nyborg, der er en kæmpestor legeplads med legeredskaber, der udfordrer motorikken og stimulerer sanserne. Her kan I også opleve en masse dyr - blandt andet høns, geder og kaniner. 

Adresse: Strandvænget 1, 5800 Nyborg. 

Se listen over de mange naturlegepladser her

★ Nærmeste station: Nyborg Station

31. Funky Monkey Park

I Funky Monkey Park kan du komme helt til tops i de mange svæve- og klatrebaner, der er placeret i træerne fra 1/2 til 15 meters højde. Adventureparken er derfor et ideelt sted for både store og små at boltre sig, da man kan vælge de baner, som passer bedst til temperament og vovemod. På det mange baner bliver du udfordret med i alt 86 forhindringer, der er forskellige i sværhedsgrad. 

Adresse: Stærmosegårdsvej 57, 5230 Odense M. 

Se åbningstider, priser og læs mere om adventureparken her.

★ Nærmeste station: Odense Station

Den fynske landsby32. Den Fynske Landsby 

På frilandsmuseet Den Fynske Landsby har I mulighed for at se, hvordan gårde og huse så ud på Fyn 1800-tallet, og her er mange spændende aktiviteter året rundt. Om sommeren og i ferier bliver de gamle huse vakt til live, når skuespillere klædt i historiske dragter udfører det arbejde, som hørte til en gård i 1800-tallet. Se hvordan uldkonerne karter, spinner og farver deres uld eller hop ud på marken og se, hvordan den dengang blev pløjet. 

Adresse: Sejerskovvej 20, 5260 Odense S. 

Læs mere om Den Fynske Landsby her.

★ Nærmeste station: Odense Station

33. Ditlevsdal Bisonfarm

Ditlevsdal Bisonfarm er Europas største med cirka 400 amerikanske bisonokser. Her kan I udleve jeres indre indianer eller cowboy. Tag på guidet tur blandt bisonokserne eller slå jer løs på indianerbanen, der ligger midt i skoven. 

Adresse: Tokkerodvej 24, 5462 Morud. 

Læs mere om Ditlevsdal Bisonfarm her

★ Nærmeste station: Odense Station/ Morud Centret busterminal

Bornholm

Hammershu34. Hammershus besøgscenter

I Hammershus Besøgscenter kan I opleve den store bornholmske slotsruin fra et helt nyt perspektiv. Nyd den smukke panoramoudsigt gennem besøgscentrets store vinduer og gå på opdagelse i museets udstilling, hvor I kan blive klogere på Hammershus' historie. 

Adresse: Slotslyngvej 9, 3770 Allinge. 

Læs mere om Hammershus Besøgscenter her.

★ Nærmeste station: Rønne Havn

35. Brændegårdshaven

I den familievenlige forlystelsespark Brændegårdshaven der ligger på Bornholm, finder du både et stort legeland, vandland og en dyrepark. Prøv Danmarks ældste hånddrevne karussel, tag en hoppetur på en af hoppeborgene eller prøv det store klatreland. Brændegårdshaven er en skøn oase med et væld af blomster og underholdning på scenen i sommerperioden.

Adresse: Højevejen 4, 3740 Svaneke.

Læs mere om Brændegårdshaven her

★ Nærmeste station: Brændegårdhaven busttoppested 


Spar! Tag to børn gratis med toget 

Som betalende voksen kan du tage to børn under 12 år gratis med toget med DSB. Det gælder Orange-billet, Orange-Fri billet, standardbillet, Rejsekort, Pendlerkort mv. God tur!

Billeder: 

1. Kalvehave Labyrintpark
2. GeoCenter Møn
3. Ordrupgaard Kunstpark
4. Frilandsmuseet - Brittany Overgaard
5. Den Uendelige Bro - Caroline Meldgaard
6. LEGO House - Caroline Hemmingsen
7. Mennesket ved havet - Jumpstory.dk
8. Koldinghus af Knud Christensen
9. Universe
10. Tirpitz Westcoast stories MikeBink for Tinker Imagineers
11. Sydfyns Heste- og Prærievognsudlejning 
12. Egeskov Slot - Caroline Meldgaard
13. Odense Bys Museer, Den fynske landsby af Lone Eg Nissen
14. Destination Bornholm