10 gode vandreruter for børnefamilier i Danmark

Frisk luft, røde kinder og et pusterum væk fra byens stress og jag. Måske familien skal ud og udforske Danmarks mange vandreruter? Vi har udvalgt 10 af slagsen, der er gode for børn med provianterings- og overnatningsmuligheder tæt på.

22. november 2022
Af Caroline Meldgaard

Vandreruter på Sjælland

Foto: Caroline Meldgaard 

Amarminoen - den tæt på storby

Amarminoen er det københavnske modsvar til den efterhånden kendte Camønorute ved Møns Klint. Den 24 km lange vandretur går gennem Amagers natur forbi strandenge, fuglereservater og Danmarks største birkeskov. Med en kort afstikker kan I også hilse på Thomas Dambos trold Bjerke Cirkelsten. Medbring kikkerter til at spotte fugle, og badetøj til en dukkert i Øresund, hvis vejret er til det. Har I brug for at hvile benene og stille sulten efter endt gåtur, kan I besøge den børnevenlige Café Sylten, der ligger i udkanten af Dragør midt på stranden.

Overnatning? Der er flere shelters på Fælleden, hvis I vil overnatte undervejs

Foto: VisitNordsjælland 

Tisvildevejen - den med badestrand

Tisvildevejen ligger i et af de smukkeste områder i Nordsjælland, og byder på både naturoplevelser og kulturelle seværdigheder. Ruten går forbi klostre, kirker, en troldeskov og en børnevenlig strand. Husk, at der ved alle kirker er adgang til vand og toilet. Der er desuden flere indkøbsmuligheder langs ruten, og har I lyst til luksus, er der flere restauranter med et højt gastronomisk niveau - blandt andet Esrum Mølle Café, Rabarbergården og Pibe Mølle.

Overnatning? Der er gode muligheder for at overnatte på den 60 km lange rute - enten på pensionater, i telt eller på B&B. I kan også snuppe en dagstur med start fra Esrum Kloster, som I nemt kan komme til med offentlig transport. 

Foto: Anders Rugbjerg Hoppe

Skjoldungestien - den historiske

Lær jeres børn om vores forfædre på ruten Skjoldungestien, hvor I kommer forbi flere seværdigheder fra Middelalderen og Vikingetiden. Ruten passerer blandt andet Roskilde Domkirke, vikingeskibene, Lejre, hyggelige landsbyer og flere oltidshøje. Den ca. 35 km lange rute er oplagt til en 2-3 dages tur, men I kan også altid tage et stykke af den som en dagstur. Der er flere små lokale spisesteder, restauranter og gårdbutikker langs ruten - prøv Herthadalen, en idyllisk restaurant midt i naturområdet Skjoldungernes land.

Overnatning? Der er et væld af overnatningsmuligheder lige fra shelters til trætop B&B, skovseng og campingplads

Vandreruter på Møn

Foto: Niclas Jessen

Camønoen - den med klinter

Vandreruten Camønoen blev indviet i 2016, og har været med til at skabe hype om vandring i Danmark - en trend, som kun er blevet forstærket de seneste år. Der er 10 forskellige etaper på den i alt 175 km lange rute med forskellige sværhedsgrader, så både børn og voksne kan være med. Undervejs kommer I gennem områdets smukkeste natur, lange kyster, gennem hyggelige småbyer og forbi flere seværdigheder. På GeoCenter Møns Klint er der desuden masser af oplevelser for børnefamilier med både udstillinger og workshops, samt et stort udeareal med klatre- og svævebaner.

Overnatning? Langs med ruten kan I både overnatte i telt, bo på B&B, i shelter, på herberg, i glamping-telt, i private boliger eller sågar på et slot

Vandreruter i Jylland

Foto: @hikemyheartout/Marlene Bak Cohr 

Hærvejen - den klassiske

Hærvejen er en af de mest kendte danske vandreruter, og er med sine knap 500 km også den længste. Ruten går fra nord til syd gennem Jylland, og I kommer undervejs igennem den smukke danske natur med heder, plantager, kyster og skove. Hærvejen er inddelt i mindre strækninger, så I kan vælge hvilken del af det jyske landskab, I vil opleve.

Overnatning? Der er mange forskellige lejrpladser, herberger, vandrehjem, campingpladser med mere

Foto: Pia Bonde 

Rebild Bakker Ruten - den varierede

På Rebild Bakker Ruten kommer I forbi eventyrlige troldeskove med knudrede træer, dale, hedelandskab og fritgående får. Der er mange naturlige kilder i området, og på sommerdage kan I tage en dukkert i badesøen Store Okssø. Ruten er smuk året rundt, og i september måned, hvor lyngen blomstrer, er oplevelsen helt særlig. Den knap 11 km lange rute kan forsødes med lidt luksus på et af områdets historiske restauranter - prøv Røverstuen, Tophuset eller Rold Storkro. Rebild Bakker har desuden et rigtig fint besøgscenter, der blandt andet laver guidede ture og aktiviteter for børn, og så er undergrunden i området fuld af kalk, hvilket I kan opleve på nært hold i Thingbæk Kalkmine - en sjov underjordisk oplevelse!

Overnatning? Der er både mulighed for at overnatte i naturen, på vandrehjem eller på kro

Foto: VisitAarhus

Mols Bjerge - den bakkede

Mols Bjerge er det tætteste vi kommer på rigtige bjerge i Danmark. Ruten er 60 km lang, og er inddelt i 3 etaper af hver ca. 20 km. Det kuperede islandskab er sjovt for børn at bestige, og undervejs møder I både heste og køer, der græsser frit. Der er 22 gravhøje i området, og Trehøje midt i Mols Bjerge er med sine 127 meter et fantastisk udsigtspunkt over havet og bjergene. Vælger I Kaløeetapen kommer I desuden forbi middelalderborgruinen Kalø Slotsruin, der er fascinerende for både børn og voksne. Der er rig mulighed for at proviantere med lokale råvarer inden vandreturen fra en af de små delikatessebutikker i området. Og vil I spise på restaurant undervejs, kan I besøge Restaurant Fuglesøcentret, der ligger midt i Mols Bjerge.

Overnatning? Overnat i et shelter, på B&B eller på hotel

Foto: Thy Turistbureau 

Naturpark Thy - den vilde natur

Thy Nationalpark er det mest øde område i Danmark, og den uspolerede natur er fantastisk at opleve til fods. Der er mange forskellige vandreruter - prøv for eksempel Redningsvejen, der går langs klitterne ved havet, og kombiner turen med et besøg på Restaurant Niels Juel, der ligger midt på stranden i hjertet af Nationalparken. Der er både rovfugle, oddere, krondyr og rådyr i området, som I kan lære mere om, hvis I tager på en guidet tur med en naturvejleder. Er havet for voldsomt at bade i for de små poder, kan I tage en dukkert i de 2 ferskvandssøer Vandet Sø og Nors Sø, der har den fineste børnevenlige badestrand og krystalklart vand. Besøg også områdets 2 skovlegepladser ved Tved og Vilsbøl Klitplantage, som begge har gynger, svævebaner, klatrenet med mere. Alt sammen bygget i træ.

Overnatning? Der er flere shelters og frie teltpladser. Er I mere til komfort, er der også masser af små B&B og hoteller i nærheden

Vandreruter på Fyn

Foto: Lea Storm 

Øhavsstien - den idylliske

Øhavsstien er en 220 km lang rute i det sydfynske øhav fra Ærø til Tåsinge og Langeland. I kan starte ruten hvor som helst - og den kan enten tages i små bidder eller som dagsture. Ruten tager jer både forbi børnevenlige strande, smukke skove og charmerende landsbyer. Har I lyst til en idyllisk ø-oplevelse, kan I tage båden til Ærø, hvor den 36 km lange rute går fra Marstal til Søby.

Overnatning? Vil I overnatte i det fri, kan I slå jeres eget telt op på de markede steder langs ruten eller overnatte i et shelter. Her I lyst til mere komfort, findes der også flere B&B og hyggelige kroer

Vandreruter på Bornholm

Foto: @bornholm_i_glimt

Bornholm rundt - den med klipper

På Bornholm løber en vandrerute langs vandet hele vejen rundt om den smukke ø. Den 120 km lange rute hedder Bornholm rundt, og er blandt Danmarks smukkeste kystvandreture. Der er god offentlig transport, som forbinder hele øen med bus, så I kan uden problemer starte og slutte turen som det passer jer. Uanset hvilken del af ruten, I vælger, er der massevis af oplevelser undervejs - klippelandskaber, dramatiske udsigter, hyggelige byer og sandstrande. Der er også mange indkøbsmuligheder og et utal af røgerier og caféer tæt på ruten, så I behøver ikke at fylde rygsækken med mad til mange dage.

Overnatning? Ruten løber forbi mange campingpladser, vandrehjem, B&B og små hoteller

Foto: @hikemyheartout/Marlene Bak Cohr

Inden afgang

Inden I vælger en rute, er det vigtigt at finde ud af, hvor langt børnene i familien kan vandre. Overvej at dele ruten op i flere etaper, så alle i familien kan være med. Sørg også for at arrangere overnatning i god tid - shelters skal også bookes hjemmefra. Selvom ruterne er markeret ude i naturen, og der findes online kort, er det en god idé at have et fysisk kort med, som I kan købe på de fleste lokale turistkontorer.



Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben