Den store naturguide: Gør udelivet sjovere for ungerne

Det er ikke altid lige nemt at lokke børnene med ud i naturen. Her har vi samlet nogle tips og tricks, der forhåbentligt gør skovturen mere attraktiv for hele familien.

26. maj 2023
Af Stephanie Mielnicki

Her kommer hele 19 idéer til, hvordan du får børnene med ud i den friske luft!

Foto: Jumpstory.dk 

1. Hele verdens skattejagt

Lige meget hvor i verden I befinder jer, kan I gribe chancen for en tur ud i den friske luft, mens I leder efter skjulte skatte. Geocaching er en sport, hvor man via GPS finder frem til de mange plastikbeholdere, der er placeret over hele verden. Bøtterne indeholder genstande, som er efterladt af dem, der tidligere har fundet frem til cachen - så husk at have noget med, I selv kan lægge deri. Tanken er nemlig, at man tager en ting fra boksen og efterlader noget andet, hvis man har lyst. Mon ikke dine børn vil synes, at det er sjovere at tage på udflugt, hvis der er et mål med turen? Hent appen og prøv det af!

Foto: Thomas Dambo 

2. På skovtur med et ekstra pift

En tur i skoven kan i sig selv være rigtig hyggelig, men det er ikke sikkert, at børnene, som er bange for at kede sig, synes at det lyder vildt spændende. Men så er det jo heldigt, at I kan spice turen op med lidt action. Lad for eksempel turen gå til Københavns Vestegn, hvor I kan lede efter De glemte kæmper, som gemmer sig rundt omkring i skoven. Der er 6 kæmper i alt, så der burde være spænding nok til en hel eftermiddag under åben himmel. I kan også tage et smut forbi Camp Adventure, der ligger i en af Gisselfeld Klosters skove på det sydlige Sjælland. Udover at gå en hyggelig tur i skovene, kan I gå op i det 45 meter høje skovtårn, hvor I kan se trætoppene oppefra.

✔︎ Med Børn i byen Klubben får du 15% hos Camp Adventure

Foto: Jenna Jacobs on Unsplash

3. Sommerfugle i vild natur

Ungerne vil elske at blive betaget af de smukke og farverige sommerfuglevinger, der flagrer rundt i massevis på eksmepelvis Melby Overdrev - et fredet naturområde i Nordsjælland, hvor militæret plejede at have skydeterræn. Nu er naturperlen åben for alle, og byder på både sjældne planter og sommerfugle. 

Foto: Caroline Meldgaard 

4. Find familiens bedste fisker

Den helt klassiske friluftsudflugt med en fisketur på søen i varmt tøj og gummistøvler, kan sagtens være et hit hos ungerne. Det er sjovt at få lov til at sejle rundt i sin egen lille båd, og så kan I jo konkurrere lidt undervejs om, hvem der fanger flest fisk. Og måske også, hvem der fanger den største? Der findes mange steder, hvor I kan slippe linen løs, så I bestemmer helt selv, om det bare skal være en søndag eftermiddag på den lokale sø, eller om I tager en forlænget weekend i skoven - mulighederne er mange, så kryds fingre for, at det samme gør sig gældende for fiskene!

Foto: Jumpstory.dk 

5. En nat, I sent vil glemme

For den ultimative naturoplevelse, kan I udvide skovturen med en overnatning i det fri. Der findes mange steder over hele landet, hvor det er tilladt at overnatte i både telt og autcamper. En anden måde at opleve naturen om natten på er at overnatte i et af naturstyrelsens shelters, som er opsat i særligt naturskønne områder. Nogle shelters skal bookes på forhånd, mens andre er til fri afbenyttelse - hold dig orienteret om reglerne og find information om, hvor I finder jeres næste shelter lige her.  Uanset hvordan I vælger at tilbringe en nat under åben himmel, er det med garanti noget, som børnene vil huske tilbage på som en helt særlig oplevelse.

Foto: Børn i byen 

6. Eventyrlige gåture for de små

Om I går tur i en tætbevokset skov på landet eller bare i jeres lokale lille park inde i byen, kan I gøre turen ekstra eventyrlig med appen Natureventyr. Når I har hentet appen er det bare at beslutte jer for, hvilket eventyr I vil "gå". Via GPS kan appen se, hvilke eventyr, der ligger i nærheden af jer, og når I starter et eventyr i appen, viser den jer, hvilken rute i skal gå. På ruten er eventyrets kapitler sat ind som små tal, og I kan først læse kapitlet, når I befinder jer helt tæt på tallet. Kan dit barn godt lide at få læst højt - eller måske selv læse op - vil en tur med Natureventyr med sikkerhed være et hit! Har I god tid, er der måske endda mulighed for at snuppe et lille eventyr på vej hjem fra børnehave eller skole - appen fortæller jer nemlig, hvor lang tid et eventyr ca. tager at gennemføre, inden I går igang - smart!

Foto: VILD MAD 

7. Høst skovbundens gratis guld

Naturens helt egen skattejagt byder hverken på geocaching eller skulpturelle kæmper blandt trækronerne. Til gengæld er der hele tiden noget nyt at gå på jagt efter, hvis I kigger ned i skovbunden, som årstiderne skifter. Samleture er både hyggelige og brugbare, da I får stor glæde af de lækkerier, I finder undervejs. Med appen VILD MAD bliver I taget i hånden, når I udforsker og spiser den vilde natur, så I er sikre på, hvad der er spiseligt, og hvad der ikke er. Hav den med i lommen, og bliv dygtige sankere. 

Foto: Katrine Hemmingsen 

8. Led efter spiselige svampe

Er I ikke selv eksperter, kan det være en god idé at tage på en guidet tur, når der skal samles svampe til aftensmaden, som jo helst skal kunne spises uden at nogen bliver forgiftet. I kan muligvis også nøjes med at hente appen SvampeGuide, som kan hjælpe jer godt på vej.

Foto: Niels Lyksted 

9. Dyre"jagt" over hele landet

Dyr er som regel et hit hos de fleste børn, men der er mange andre måder at opleve dem på, end ved at tage en tur forbi den lokale zoo. Tag for eksempel på Amager Fælled eller i Dyrehaven for at se efter dådyr, spot sæler langs kysten på de danske øer som Læsø og Anholt eller i Østersøen, Kattegat og Vadehavet, eller tag et smut til Almindingen på Bornholm, hvor der bor vaskeægte bisonokser i Bisonskoven. Eller hvem ved, måske støder I på en ulv i de jyske skove? Bare husk, at dyrene bør betragtes på afstand, så I ikke forstyrrer dem i deres dagligdag eller skræmmer dem unødvendigt.

Foto: Caroline Meldgaard

15. Sejl en tur i storbyen

Der findes ikke noget bedre end at sejle stille og roligt rundt med familien, mens man ser byen fra en helt ny vinkel. Hos GoBoat på Islands Brygge kan I leje jeres egen solcelledrevne båd, så I kan tage på eventyr i Københavns kanaler. På sejlturen rundt i byen er der rig mulighed for at nyde mange af Københavns smukke bygninger og seværdigheder, mens båden glider lydløst gennem vandet.

✔︎ Med Børn i byen Klubben får du 5-10% hos GoBoat

Foto: Niels Lyksted 

10. Kig op og tjek himlens dyreliv ud

Giv ungerne en kikkert med i rygsækken, og tag ud i naturen. Så kan I rigtigt nærstudere de mange flyvende venner, I møder på jeres vej. Har I ikke tid til en længere udflugt, kan I også nøjes med at kigge efter ænder, gæs og hejrer i jeres lokale park. I Frederiksberg Have vrimler det for eksempel med store fugle, og hvis I er heldige, støder I på den kendte hejremand, som ofte er helt omringet af havens flotte hejrer. Der er også et rigt fugleliv på Amager Fælled, hvor I måske kan spotte den lille nattergal. Eller smut en tur forbi fuglereservatet ved Dragør. Nogle steder kan I også fodre fuglene, hvilket de mindste børn sikkert vil synes er rigtig hyggeligt.

Foto: Jumpstory.dk 

11. Uundgåelige danske naturskatte

Tag på tur som turister i jeres eget land, og få sat hak ved et par af de naturskønne seværdigheder, som vores smukke land har at byde på. Hvis I eksempelvis lægger vejen forbi Møns Klint, kan I jo tælle, hvor mange trin, der egentligt er fra toppen og ned til stranden. Der er også gode destinationer at tage til i det nordlige Jylland. Råbjerg Mile er for eksempel det tætteste, som Danmark har på en ørken - her kan I boltre jer i de enorme sandbanker, der rækker så langt, som I kan se. Ellers er der også den helt klassiske med en tur til Grenen på toppen af Skagen. Efter en tur med den ikoniske sandorm, kan I dyppe en fod i hvert hav. 

Foto: Caroline Meldgaard 

12. Sjov og leg i blæsevejret

Det danske vejr kan friste til at blive indenfor, når det regner, blæser og er koldt ude. Men det er ikke alt slags "dårligt" vejr, der behøver at holde jer fra naturen. Næste gang det rive og rusker, kan I for eksempel hoppe i en varm jakke, og smutte en tur på stranden, hvor blæsten er særligt stærk, og flyve med drage! Køb nogle flotte af slagsen, eller lav jeres egne farverige flyvere, og løb frem og tilbage langs vandet. En aktivitet, der er sjov for hele familien, og som I vil huske fremover som et idyllisk barndomsminde.

Foto: BIG Bjarke Ingels Group, Amager Bakke 

17. Stå på ski året rundt i København

Amager Bakke - eller CopenHill - er den perfekte udflugtsdestination for jer, der er skisportsinteresserede. Udover, at I kan købe adgang til at kunne stå på ski året rundt på den kunstigt anlagte skibakke, er der også en fantastisk udsigt over Øresund fra bakkens 85 meter høje top. Det er helt gratis at vandre derop, så find hele familiens vandrestøvler frem, og gør det til et fælles mål at nå toppen! Når I er kommet ned igen, har I vist fortjent lidt varmt at drikke oven på den store bedrift - det kan heldigvis klares på caféen, der ligger for foden af bakken. Stedet byder desuden på en legeplads og muligheden for at kælke - bare vær opmærksom på, at det specielle underlag kræver, at I låner deres særlige kælke derude, og ikke medbringer jeres egne. 

✔︎ Med Børn i byen Klubben får du 10% hos CopenHill

Foto: Jumpstory.dk 

13. Fællessang, madlavning og varme

Lær dine børn at bygge et solidt bål, som indbyder til hygge i flere afskygninger. Der er flere steder i København, hvor I kan lave bål, og så er det jo bare at blive enige om, om menuen skal stå på klassiske snobrød, lækre popcorn, en hel stak pandekager, fyldte æbler, søde skumfiduser eller hvad I ellers kan finde på at lave over bål. Husk, at det ikke kun er en sommerting at grille og tænde bål - I kan varme jer på de fascinerende flammer året rundt - og smeltede skumfiduser i mariekiks smager altså også godt om vinteren.

Foto: Affaldsindsamlingen 

14. Gå en tur i den gode sags tjeneste

Mange børn er mindst ligeså opmærksomme på klimaproblematikker som os voksne - og er dit barn en rigtig lille miljøforkæmper, vil det sikkert kunne lokke med en skraldesamlertur i det fri. Find en hyggelig rute, og tag alt det skrald med jer, som I finder på jeres vej. Så har I fået lidt frisk luft, mens I har gjort dagens gode gerning. I kan eventuelt også holde øje med Affaldsindsamlingen, som holder flere officielle indsamlingsdage årligt, hvor I kan samle skrald sammen med en masse andre søde mennesker. En rigtig fin måde at lære dit barn lidt om god miljømoral på, hvis ikke det allerede er noget, der fylder i jeres hverdag. 

Foto: Liselotte V 

16. Gå på opdagelse i jeres nærområde

Mange steder i landet, byder den danske natur på overraskelser, man ikke anede fandtes. Og nogle gange endda tæt på, hvor man bor. Er I for eksempel fra midtsjælland, kan I udforske området ved Boserup Skov. Der er både skov, strand og en Midgårdsorm, der fører jer ned til stranden med sine 300 meter træstammer. Det er da en udflugt udover det sædvanlige! Psst! Og om foråret blomstrer de gule marker i området så fint!

Foto: Kanokajakcenter 

18. Familietur på vandet

Der findes ikke noget bedre end en dejlig dag på vandet med familien. Med madpakker og glade børn ved "roret". Hos Kanokajakcenter  i Lyngby kan I leje alverdens kanoer, kajakker, robåde og joller, og så længe I sørger for at sejle med dem, I også bor sammen med, er der ingen smittefare forbundet med turen. Så pak jer godt ind og nyd en oplevelse sammen til vands. 

✔︎ Med Børn i byen Klubben får du 10% hos Kanokajakcenter

Foto: Pexels

19. Naturløb på Amager

Nu kan I igen tage på naturløb med hele familien - i en ny og forbedret udgave. Gå på opdagelse i Amagers bynatur. På ruten er der sjove aktiviteter og opgaver, som handler om biodiversitet og natur i byen. Løbet er for alle aldre, og for at deltage skal I blot downloade appen WOOP for at være med. Startpunktet er udstillingen Bynær Natur på balkonen på 1. salen i Kvarterhuset på Amager. Ruten er ca. 1,5 km. lang og kan enten tages til fods eller på cykel.

Foto: Skattejagt på Amager Strand

20. En vaskeægte skattejagt på Amager

Gør strandturen ekstra underholdende med Amager Strands skattejagter. Turene tager ca. 1-1,5 time, og starter og slutter hos butikken BRODERS, Amager Strandvej 140G. Her kan I vælge imellem en skattejagt med HC Andersen-tema eller en historisk og gådefuld én af slagsen, hvor I lærer nyt om Amager Strand. Det koster 85 kr. for op til 4 personer og inkluderer et stort skattekort og en ”skat”, når I kommer tilbage til BRODERS og forhåbentlig kan låse skattekisten op.

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben