9 outdoor oplevelser for børnefamilier i Midtjylland

Er I ved at være trætte af den sædvanlige gåtur i skoven, og har I lyst og mod på at opleve naturen fra en ny side? Så læs med her, hvor vi guider jer til 9 bud på udendørs aktiviteter for børnefamilier i Midtjylland.

Foto: WOW PARK
3. februar 2023
Af Julie Hedelund

Se aktiviteterne lige her.

Foto: Pexels

1. Turridning og trækture

Uanset om I er mest til trækture eller deciderede rideture, kan I trygt sætte jer til rette i sadlen og opleve naturen fra hesteryg. Få f.eks. en fantastisk oplevelse på en af Fuglsang Rideturs rolige islandske heste, og lån dem med på træktur rundt i den nærliggende skov. I kan også blive ryttere for en dag i Nationalparken Mols Bjerge, hvor erfarne guider fra Turridning Mols Bjerge står klar til at assistere både store og små med både træk- og rideture i den fri natur. 

Foto: Pexels

2. Mountainbike i skoven

Er I mere til jernheste, kan I med fordel overveje at sætte kursen mod sporet i Marselisborg skoven. Sporet her er ca. 25 km. langt og sværhedsgraden veksler mellem flade grusstier og stejle nedkørsler med masser af rødder og sten. Også Fussingø Skoven tæt på Randers byder på et godt og varieret MTB-spor med garanti for vind i håret, grin og masser af naturoplevelser.

Foto: Pexels

3. Cykelture på familievenlige banestier

En banesti er et oplagt sted at begynde længere cykelture med børn - især hvis de er små og knap så trafiksikre endnu. Banestierne er bilfri, så her kan I nyde (na)turen uden at skulle bekymre jer om biler og trafik. Prøv f.eks. den 22 km lange banesti, der løber igennem den smukke Vejle Ådal, og som er særligt kendt for sin storslåede natur og mesterværker fra Vikingetiden undervejs. Er I klar på lidt flere kilometer i benene, kan I køre fra Viborg til Herning ad den 48 km lange Alhedssti og lade jer betage af den flade jyske hede i mens.

Find et kort over alle banestier i Danmark her.

Foto: Pexels

4. Naturskønne vandreture

Oplev den fantastiske natur, friske luft og forårssolens stråler på en af de mange vandreruter i Midt- og Østjylland. Har I små børn kan I med fordel tage dem på ryggen eller i hånden, og begive jer ud til Egå Engsø, Brabrand Søen eller True Skov, hvor I kan vandre ad flade stier og opleve roen samtidig med et mangfoldigt dyreliv. Skal det være en smule mere udfordrende kan I med fordel sætte GPS'en mod Vrads Sande, hvis landskab til forveksling minder om en afrikansk savanne. Eller hvad med en tur i Nationalparken Mols Bjerge?

På Danske Vandrelaugs hjemmeside kan I finde et overblik over apps og digitale kort for danske vandreruter.

Foto: Pexels

5. Orienteringsløb

Rundt om i de skove, som Naturstyrelsen råder over, er der opstillet faste poster til orienteringsløb, som alle familiens medlemmer kan deltage i. Posterne er placeret ved de røde pæle rundt i skovene - i terræn hvor alle kan være med. Der er i alt 18 orienteringsløb i Midtjyllands skovområder, så det er bare om at snøre løbeskoene og komme afsted.

I kan finde skovene og orienteringsløbene lige her.

Foto: Wow Park

6. Klatrepark

Oplev skoven på en helt ny og adrenalinfyldt måde med en tur gennem hængebroer i 14 meters højde. Eller hvad med en udflugt op i trætopslegehuse, til svævebanerne eller i underjordiske huler? Hos WOW PARK i Skjern og Billund er alle familiemedlemmer over 2 år garanteret en outdoor oplevelse udover det sædvanlige og masser af aktiv kvalitetstid.

✔︎ Med Børn i byen Klubben får du 20% hos Wow Park 

I kan også besøge Klatreparken i Randers eller Aalborg, der råder over klatrebaner i forskellige højder og sværhedsgrader, så alle kan være med.

Foto: Pexels

7. Shelter- og bålpladser

Gør en relativt primitiv friluftsaktivitet til en stor og mindeværdig naturoplevelse for hele familien, og snup en nat under åben himmel sammen. Det kræver hverken det helt store udstyr eller organisering at arrangere en dagstur til f.eks. et shelter i nærheden af netop jer. Ungerne vil elske at riste pølser, brød eller skumfiduser over et knitrende bål og lytte til en god højtlæsningsbog mens mørket falder på.

Se Naturstyrelsens kort over alle bål- og shelterpladser lige her.

Foto: Caroline Meldgaard

8. Fisketure ved sø og kyst

Djurs- og Midtjylland byder på masser af muligheder og forskellige former for fiskeri. Er det jeres første tur ude med snøren kan I med fordel køre efter en betalings put-and-take-sø som f.eks. Resenbro put and take, der tilbyder fiskeri i en "børnesø". Her er chancerne for bid markant større end i de almindelige put-and-take-søer, og fiskene er generelt mindre, hvilket gør dem mere håndterbare for børn. Hvis fangsten derimod ikke nødvendigvis betyder så meget som selve oplevelsen, kan I f.eks. lade stangen ploppe i fra en af Djurslands yderkyster, der skulle være særligt kendt for godt fiskeri og hornfisk i løbet af foråret.

OBS: Vær opmærksom på at personer over 18 år skal have lystfiskertegn for at fiske med stang i Danmark. Gælder dog ikke 'put and take'-søer, hvor anden betaling gælder.

Foto: Surf Agency

9. SUP

Kombinér samvær og vand med action, og bevæg jer sammen ud på en anderledes og udfordrende tur på et paddleboard. Både SURF & SUP i Silkeborg og SURF AGENCY i Aarhus tilbyder prøvetimer og kurser med fokus på teknik og sikkerhed, så I bliver klædt på til en sikker og sjov oplevelse på vandet. Er I mere til rolige aktiviteter kan I glæde jer til at den nordlige strækning mellem Klostermølle og Randers igen åbner for sejlads i april. Her kan I nyde de smukke søer og det spændende åløb langs Gudenåen, mens I skiftes til at svinge pagajen.

✔︎ Med Børn i byen Klubben får du 10% på Surf Agency

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben