Nostalgi: 15 børnefilm og -serier du absolut bør vise dine børn

Synes du også bare at børnefilm og -tv var meget bedre dengang du var lille? Børn i byen er blevet nostalgiske og har fundet 15 (måske) glemte barndomsklassikere frem, som vi absolut mener bør være en del af dit barns kulturelle opdragelse.

15. februar 2023
Af Caroline Gruth Hemmingsen

Min søsters børn vælter byen (1968)

For kort tid siden introducerede jeg min 7-årige bonusdreng for "Min søsters børn vælter byen", som jeg selv var helt besat af som barn. Hvem ønskede sig ikke sådan en lille trylle-sølvtrold, som den Pusle får i filmen? Min bonusdreng var mindst ligesom begejstret som mig, og har set filmen mindst tre gange siden. Og selvom Pusle råber utroligt højt og effekterne er lattterlig dårlige, så er det altså bare magisk, når min søsters børn synger "Tivoliiii" og flyver afsted i en af karrusellens vogne. Filmen kan ses på bl.a. Blockbuster, YouSee og Dansk Filmskat.

Astrid Lindgrens Univers (1971-1993)

Astrid Lindgrens univers er indbegrebet af nostalgi - og selvfølgelig skal Emil fra Lønneberg, Pippi Langstrømpe, Ronja Røverdatter og alle de andre elskede karakterer også være en obligatorisk del af dine børns barndom. Start evt. med at læse bøgerne højt, og se dem så i levende live på skærmen bagefter. Stort set alle Astrid Lindgrens film er online tilgængelige, f.eks. på YouSee og Blockbuster.

Dunderklumpen (1974)

Hvor kendt den gamle, svenske børnefilm "Dunderklumpen" er i Danmark, ved jeg egentlig ikke - men det slidte VHS-bånd var ihvertfald en fast bestanddel af min barndom. Filmen er en sjov blanding af rigtige optagelser og animation, og handler om den underlige Dunderklumpen, der stjæler og vækker drengen Jens' legetøj til live. Den danske version ligger på YouTube i 12 dele.

Ole Lund Kirkegaards Univers (1980-1998)

Næsten ligeså højt som vi elsker Astrid Lindgrens karakterer, elsker vi Ole Lund Kirkegaards Orla Frøsnapper, Gummi Tarzan, Hodja fra Pjort og alle de andre skønne 70'er rødder. Se eller gense de dejligt befriende og ofte politisk ukorrekte historier om Kirkegaards skæve eksistenser. Her blandes barnlig fantasi med virkelighedens verden. Historierne blev filmatiseret fra 80'erne og opefter. Kan ses på diverse streamingtjenester, bl.a. Blockbuster.

E.T. (1982)

Når børnene er lidt større skal de selvfølgelig også introduceres for Steven Spielbergs science fictionfilm "E.T." En fantastisk film om drengen Elliott, der møder det lille fredelige rumvæsen E.T. Et nært venskab opstår imellem dem, men E.T. bliver dårligere og dårligere af at opholde sig på planeten Jorden. Filmen kan ses online, bl.a. på Blockbuster.

Den Uendelige Historie (1984)

Vi kommer heller ikke udenom den udødelige 80'er film "Den Uendelige Historie". Indtroducér børnene for historien om drengen Bastian, der stjæler en gammel, mystisk bog i en anitikvariant. I bogen følger Bastian drengen Atreyus' rejse gennem fantasien. Filmen er en fantastisk og magisk fortælling, men husk at have kleenex klar - for hesten Artaxs druknedød i sumpen er mindst ligeså sørgelig, som den var første gang, du så den! Kan ses på ViaPlay, Blockbuster mm.

The Goonies (1985)

Endnu en 80'er klassiker, du bør vise dine børn, er The Goonies, eller på dansk: Goonierne. En både sjov og spændende eventyrfilm, som også er skrevet af Steven Spielberg. Filmen følger en gruppe børn, der ved et tilfælde finder et gammelt skattekort, som får dem på sproret af et fantastisk underjordisk rige og et forsvundet sørøverskib! Helt igennem magisk! Filmen kan bl.a. ses på ViaPlay og Blockbuster.

Nana (1988)

Børneserien Nana er virkelig også et must! Udover Sebastians skønne titelsang, knuselsker vi Jesper Christensen som den søde, altid uheldige og lidt pinlige far, der ihærdigt prøver at gøre det godt. Gense alle de sjove scener - ikke mindst Nanas indre forestillinger om sin far som barn - sammen ungerne. Serien er i 6 afsnit og kan ses gratis på Bonanza.

Guldregn (1988)

"Guldregn" var oprindeligt en tv-serie, som blev sendt på DR i seks dele i 1986. Serien var en stor succes blandt både børn og voksne - hvilket vi godt forstår. Der er nemlig masser af børnevenlig spænding at hente her! Historien følger fire børn, der ved et tilfælde finder en nedgravet kagedåse med 800.000 kr. i, i en skov. Inden længe er forbryderne dog i hælene på dem, og de må handle hurtigt. Serien blev senere forkortet ned til en biografversion, som også fik god modtagelse. Filmen kan ses som serie på Bonanza og som film på Dansk Filmskat.

Tarzan Mamma Mia (1989)

"Åh Mamma Mia, Tarzan Mamma Mia åh-u-åh!". Se eller gense Erik Clausens skønne børnefilm med musik af Kim Larsen sammen med børnene. Filmen handler om den 11-årige pige Rikke, der bor alene med sin far i en lille lejlighed i København. En dag vinder Rikke en hest i et cornflakes-lotteri, og inden længe flytter hesten Tarzan ind i lejligheden på 2. sal .- og alt bliver vendt op og ned. Filmen kan ses på bl.a. Blockbuster.

Fuglekrigen i Kanøfleskoven (1990)

Jeg havde selv helt glemt den danske animationsfilm "Fuglekrigen i Kanøfleskoven", som jeg som barn blot refererede til som "Oliver og Olivia". Filmen handler nemlig om de to små søde fugle Oliver og Olivia, og deres kamp mod den modbydelig onde rovfugl Fagin - som iøvrigt er ret så skræmmende! Se den fine fortælling med skøn musik sammen med børnene. Filmen ligger bl.a. på YouTube.

Krummerne (1991-94)

Vi kommer vist heller ikke helt uden om Krummerne, som for mange er nært forbundet med barndomsminder og nostalgi. Her snakker vi selvfølgelig de gode gamle af slagsen med Laus Høybye som Krumme. Så hvis ikke ungerne allerede kender familien Krumborg, er det vist på tide at introducere dem til den skønne familie. Filmene kan ses på bl.a. Netflix og Blockbuster.

Home Alone 1 & 2 (1990-1992)

En klassisker, som næppe er glemt, men som simpelthen blev nødt til at komme med på listen. Smid filmene på til jul - så er stemningen ligesom sat! Vi elsker Macaulay Culkin som drengen Kevin, der bliver glemt af sin familie, og selv må tage kampen op mod de to tyve Harry og Marv. Ungerne vil uden tvivl elske filmene, især scenerne hvor tyvene går i Kevins udspekulerede fælder. Se dem bl.a. på C More.

Hannibal & Jerry (1997)

Wikke og Rasmussens "Hannibal & Jerry" er virkelig også en klassiker, når vi snakker danske børnefilm! Filmen foregår i et finurligt Sims-agtigt univers, og følger drengen Hannibal, der får en talende hund ved navn Jerry. Desværre stjæler den rige og ret så modbydelige legetøjsfabrikant Onkel Morfar Jerry - og nu må Hannibals familie selv redde Jerry tilbage. Undervejs kan I synge med på alle de gode gamle klassikere "Brug dit hjerte som telefon" og "Onkel Morfar". Filmen kan ses på Blockbuster.

De gode gamle Disney-klassikere

Vi afslutter listen med et par af de gode gamle Disney-klassikere. Selvom listen er lang, og det er svært at vælge, er vi især glade for Løvernes Konge, Aristocats, Bambi og 101 Dalmatinere. Find dem frem fra gemmerne eller stream dem på diverse streamingstjenester, f.eks. Blockbuster.

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben