10 børnevenlige sommerdestinationer i Sverige

Skærgård, Astrid Lindgren og elgsafari - Sverige har det hele! Vi guider jer til de bedste og mest børnevenlige destinationer i vores naboland mod nord.

Foto: Christoffer Collin/imagebank.sweden.se
12. juli 2023
Af Caroline Gruth Hemmingsen

Se de 10 destinationer her.

Visby. Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se.
Villa Villekulla. Foto: Kneippbyn Resort

Gotland - Idylliske Visby og Villa Villekulla

Gotland er en svensk ø i Østersøen cirka 90 kilometer øst for fastlandet

Gotland er et af svenskernes foretrukne feriesteder, og det er der en god grund til. Øen har nemlig både et behageligt klima, smuk natur, masser af historie og store oplevelser for de små. Besøger I øen, skal I klart opleve hovedbyen Visby, der er på UNESCO´s verdensarvsliste, grundet den gamle bydel og bymur fra middelalderen. Gå en tur i de små hyggelige, brostensbelagte gader, og opdag fine bygninger og butikker. Er I på øen med børn, må I heller ikke snyde jer selv for et besøg i forlystelsesparken Kneippbyn, hvor I bl.a. kan se det ægte Villa Villekulla fra Pippi-filmene! Her kan I også opleve teaterforestillinger med Pippi Langstrømpe, besøge vandlandet, prøve forlystelser mm. Det er desuden muligt at overnatte i parken.

Emil fra Lønneberg. Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se.
Astrid Lindgrens Verden. Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Småland - Astrid Lindgrens Verden og Filmbyen

Småland er en provins i den østlige del af Götaland i det sydlige Sverige

Småland er for mange indbegrebet af Sverige - her finder I de karakteristiske røde træhuse på perlerække, store nåleskove og blanke søer. Er I til naturoplevelser, er Småland en oplagt destination, da der er rige muligheder for at vandre, padle og cykle. Man kommer dog heller ikke udenom temaparken Astrid Lindgrens Verden, der ligger i Vimmerby. Her kan I møde alle karaktererne fra Lindgrens elskede historier, gå på opdagelse i de fine små træhuse fra universet, slå jer løs på legepladser og meget andet. Er I Lindgren-fans, må I heller ikke gå glip af Filmbyen i Mariannelund, hvor I kan se originale scenografier og kostumer fra filmoptagelserne. Besøg bl.a. Pippis køkken, Mattisborg fra Ronja Røverdatter og Emils værksted fyldt med træfigurer.

Abisko. Foto: Katja Kristoferson/Folio/imagebank.sweden.se.
Abisko. Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se

Abisko - Midnatssol og rensdyr

Abisko Nationalpark ligger i Lapland, tæt på grænsen til Norge

Vil I have storslået natur og ægte vildmarksstemning, skal I tage til Abisko Nationalpark. Området ligger næsten 200 kilometer nord for polarcirklen, og byder på vilde naturfænomener. Tager I afsted om vinteren kan I se det smukke nordlys, og opleve området på hundeslæde eller snescooter, mens I om sommeren kan opleve midnatssol, og tage på vandreture i de knejsende fjelde. Faktisk kan I gå ad verdens længste markerede vandrerute netop her! Overvejer I Abisko, skal I med fly fra Stockholm til Kiruna, og herefter med enten bus eller tog. Der findes både teltpladser og hytteudlejning i området. Bemærk, at Abisko især henvender sig til friluftsfamilier med større børn.

Stockholm, Gröna Lund. Foto: Werner Nystrand/Folio/imagebank.sweden.se.
Stockholm, Villa Villekulla. Foto: Ulf Huet

Stockholm - Junibacken, Skansen og Gröna Lund

Stockholm ligger i det østlige Sverige, ca. 1 time og 10 minutter med fly fra Kastrup

Sveriges hovedstad kan nåes med fly på en god times tid - og her venter massevis af oplevelser. For de mindste anbefaler vi et besøg på Junibacken, som er en kulturpark med fokus på Astrid Lindgrens børnelitteratur. Stedet er opkaldt efter Astrid Lindgrens ”Madicken fra Junibakken”, og byder på alt fra teaterforestillinger, temalegepladser og udstillinger. I finder Junibacken på øen Djurgården, hvor I også kan besøge Skansen - et kombineret historisk frilandsmuseum og zoologisk have. Her kan I altså både rejse tilbage i tiden og hilse på søde dyr. Skal der være mere action og fart over feltet, kan I smutte en tur i Gröna Lund, der er Stockholms pendant til Tivoli med masser af vilde forlystelser.

Gøteborg, Liseberg. Foto: Stefan Karlberg. Gøteborg
Alfons Åberg. Foto: Beatrice Törnros

Gøteborg - Liseberg og Alfons Åbergs Kulturhus

Gøteborg ligger på den svenske vestkyst, ca. 3,5 times togtur fra Kbh H

Gøteborg er Sveriges næststørste by, og byder på et væld af oplevelser for hele familien. En af de helt store attraktioner er selvfølgelig forlystelsesparken Liseberg, som byder på alt fra vilde rutsjebaner til hyggelige små karruseller og veteranbiler. Her kan I få mange timer til at gå, og der vil være underholdning for både store og små. Når I er i Gøteborg, kan I også besøge Alfons Åbergs Kulturhus, hvor I kan se forestillinger, opleve Alfons Åbergs fantasiverden og børnene kan lege i timevis.

Vestkysten, Smögen. Foto: Sebastian Lineros/imagebank.sweden.se.
Vestkysten, Skärhamn. Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se

Vestkystens Skærgård - Skaldyrssafari og krabbefiskeri

Vestkystens Skærgård strækker sig langs Bohuslän fra Gøteborg til den norske grænse

På Sveriges vestkyst finder I tusindvis af små øer, farverige små fiskelejere og nogle af Europas bedste skaldyr. Holder I ferie i området, kan I tage med de lokale fiskere på skaldyrs-safari efter muslinger, østers og hummere. I kan komme med på tur i flere små byer, bl.a. maleriske Smögen, der er en af de mest populære byer på vestkysten. Her får I maritimt liv for alle pengene med den lange, smalle naturhavn kaldet Smögenbryggan. I kan også køre til Skärhamn, og besøge kunstmuseet Nordiska akvarellmuseet og fiske efter krabber på klipperne foran museet.

Legeplads. Foto: Malmø.se.
Mumitrolde. Foto: Funnys Äventyr

Malmø - Magiske legepladser og gennemførte legelande

Malmø ligger i det sydvestlige Skåne, knap 40 minutters togtur fra Kbh H

Lige på den anden side af Øresund venter den hyggelige storby Malmø, hvor I finder masser af fine familieoplevelser. Af de helt store attraktioner kan f.eks. nævnes Moderna Museet, Folkets Park og Akvariet - og når sulten melder sig: Malmø Saluhall. I kan også besøge et af byens gennemførte legelande, f.eks. Funnys Äventyr, der er baseret på figurerne fra mange af Sveriges elskede børnefortællinger. Her kan I lege i Alfons Åbergs stue, sige hej til Mumi, besøge Peddersen og Findus og meget mere. Besøger I Malmø om sommeren, skal I helt sikkert også lade ungerne slå sig løs på en af de mange magiske legepladser. I finder et overblik her: 10 magiske legepladser i Malmø.

Markaryd, Elgsafari. Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se.
Båstad, Hotel Riviera Strand. Foto: Anders Karolyi.

Markaryd og Båstad: Fra elgsafari til Riviera Strand

Markaryd ligger lige på grænsen mellem Skåne og Småland, mens Båstad ligger ved kysten i det nordvestlige Skåne.

Markaryd og Bådstad ligger nogenlunde på linje, og det tager ca. 50 minutter i bil at komme fra den ene by til den anden, hvorfor det er oplagt at besøge begge steder, hvis I er på bilferie i Sverige. Man tager dog ikke til Markaryd for at opleve byen, men derimod for at komme på elgsafari. Smålandet Markaryds älgsafari er den eneste elgsafaripark i verden, hvor man kan køre ind i egen bil! Her kan I opleve de kæmpestore dyr på 600 kg helt tæt på. I Båstad får I derimod en ferieby med lækker havn, fritidssejlere og restauranter. Tjek evt. ind på det familievenlige Riviera Strand - en oase, kun et stenkast fra havet. Her får I smuk havudsigt, natur lige udenfor døren samt masser af underholdning til børnene i form af f.eks. pool, airhockey, bordtennis mv.

Skånes Djurpark. Foto: Skånes Djurpark
Skånes Djurpark. Foto: Skånes Djurpark

Höör - Blandt bjørne og dinoer i Skånes Dyrepark

Höör ligger midt i Skåne

Ligesom med Markaryd kommer man ikke til Höör for at opleve byen, men derimod for at besøge Skånes Dyrepark, der er Nordens største dyrepark med nordiske dyr. Her kan hele familien bruge flere dage - I kan sågar overnatte I enten teltbyen Camp Oak, i Wild Lodge eller den helt nye Dino Camp, se her. I Skånes Dyrepark kan I bl.a. besøge Frode Får-land, køre traktor, fodre bjørne, og spotte ulve fra trætopsbanerne. I kan også prøve en tur i parkens vandrutsjebane og gå på opdagelse blandt forhistoriske kæmper i det helt nye dinosaur-land!

Karlskrona. Foto: Jerker Andersson/imagebank.sweden.se
Marinmuseum. Foto:  Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se1.

Karlskrona - Gammel flådeby med kolonihaveidyl

Karlskrona ligger ud til kysten i det sydøstlige Sverige, ca. to timers kørsel fra Øresundsbroen

Den gamle flådeby Karlskrona er ganske særlig, fordi den ligger placeret på øer i den blekingske skærgård - og så er den endda på UNESCO’s liste over verdenskulturarv på grund af dens gamle, velbevarede bymidte. Derudover er det den by i Sverige med flest solskinstimer om sommeren, og alene af den grund, er den et oplagt valg, når der skal vælges sommerferiedestination. Byen gemmer også på mange fine familieoplevelser, f.eks. Marinmuseum, hvor I kan gå på opdagelse i udstillinger, komme ombord på museumsskibe og lege på skibsdækket. Besøg også den lille ikoniske ø Brändaholm, der gemmer på et idyllisk kolonihaveområde med røde træhuse fra 1920'erne - synet er lige til et postkort! Ca. 10 kilometer udenfor Karlskrona kan I også besøge den lille forlystelsespark Barnens Gård, der byder på vandland, legeland og bondegårdsdyr!

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben