Hjemmedag med ungerne: Det kan I lave derhjemme

Krea-dag, nyt liv til børneværelset eller skattejagt? Skru op for nærværet og hyggelige aktiviteter derhjemme med ungerne.

9. december 2022
Af Rikke Reffelt

Her kommer en række gode idéer til jeres hjemmedag!

Foto:  Jumpstory 

Gå i køkkenet

Tag ungerne med i køkkenet og accepter, at alting tager lidt længere tid med små kokke i forklæderene. Lad dem hjælpe med til madlavningen og borddækningen, eller lad dem bage en lækker, velduftende eftermiddagskage, hvis de er store nok til at arbejde på egen hånd, og saml jer om spisebordet til en sød stund.

Ta' på skattejagt derhjemme

Forbered en skæg lille skattejagt derhjemme - børnene vil leve sig helt ind i mysteriet. Måske skal ungerne sendes rundt i hele huset efter poster, løse en gåde eller quizze om deres yndlingsdyr. Skatten kan være alt fra en pose slik til nyt modellervoks eller en fin bog.

Foto: Romeika Cortez 

Vær krea

Ryd spisebordet og find lim, pailetter, pap, piberensere, glimmere, karton og meget mere frem. Så er det bare op til ungerne at vælge, om der skal produceres Halloween-pynt, påklædningsdukker, fisk, robotter eller noget helt femte. Lad fantasien flyde!

Rengøring i børnehøjde

Det kan godt være, at ungerne ikke ligefrem jubler, når du fremfører ideen om en times rengøring. Men nogle opgaver kan være ret underholdene for poderne. Lad dem f.eks. støvsuge selv, pudse spejlet eller vaske gulvet. De vil være super stolte efter du har inddraget dem - og som en bonus er hjemmet blevet lidt renere.

Foto: @mortilmernee 

Giv børneværelset en makeover

Giv børneværelset en makeover - få ændringer kan gøre en stor forskel. Sorter legetøjet i kasser, mal en væg eller hæng nye plakater op - dine børn vil føle, de har fået et helt nyt værelse og begejstret bruge endnu flere timer derinde efterfølgende.

Spil et brætspil

Sæt tid af til et godt gammeldags brætspil. Sørg for at finde et spil, som matcher ungernes alder og lad så terningerne rulle. Det er altid skægt at dyste mod hinanden, og det er en god øvelse for de små at lære, at man ikke altid kan vinde.

✔︎ Med Børn i byen Klubben får du 20% hos Saks & Papir

Foto: Pexels 

Børne-mindfulness

Forkæl de mindste med "børne-mindfulness". Tænd stearinlys, sæt en hyggelig lydbog på og giv dem så et lunt fodbad og et par agurkeskiver på øjnene. I kan også forsøge jer med børneyoga - ungerne vil forhåbentligt slappe heeelt af efterfølgende.

Foto: Adobe Stock 

Må jeg præsentere...

Er børnene vilde med at optræde? Så arranger jeres eget lille dukketeater, cirkusforestilling eller måske MGP derhjemme og gå all in. Lad dem hygge sig med at øve deres numre, lav jeres egne billetter, klæd jer ud og vælg musik til forestillingen. Sæt jer nu tilrette som publikummer og nyd det spektakulære show.

Gør noget anderledes

Nogengange skal der ikke så meget til, før dagen bliver helt særlig. Prøv at bryde rutinen lidt og gør noget, I ikke plejer. Hold f.eks. picnic hjemme i stuen og spis aftensmad på gulvet på et tæppe, eller hold en lille fest bare for jer, fordi det er tirsdag med børnedrinks, limbo og stopdans. Det bliver med garanti en dag, de små vil huske.

Foto: Pexels 

Historie-tid

Lån en stak børnebøger på biblioteket og læs en god historie for dine poder. Sørg for et hyggeligt set up med lidt lækre snacks, en blød sofa og de allerbedste historier. At læse for dit barn giver 100% nærvær, og I vil begge nyde at sidde tæt sammen for en lille stund. Har du et større barn, kan I øve jer med letlæsningsbøger.

Lav en film

Lad de større børn lave deres helt egen film, podcast eller stopmotion-film - der er mange muligheder for et sjovt resultat. Download f.eks. eller Stop Motions Studio og hjælp ungerne godt igang med deres filmdrømme. Måske skal de lave en skør fortælling med deres bamser, en "uhyggelig" gyserfilm eller noget helt tredje. Glæd dig til premieren på filmen.iMovie

Foto: Unsplash

"Nyt" legetøj

Giv børnene følelsen af at have fået nyt legetøj ved at gemme nogle af deres ting væk i en periode. Vælg gerne noget, der byder på mange timers fordybelse - måske Lego eller en togbane. Gensynet med yndlingslegetøjet vil være stor, få ny værdi og åbne op for timevis af leg.

Foto: Pexels

Lev dig ind i legen

Hvornår har du sidst leget med dine børn i timevis uden at skæve til mobilen? Dediker et par timer til at lave en giga togbane på gulvet, holde fødselsdag for dukkerne, bygge en hule, eller spille computerspil med din teenager - dine børn vil værdsætte, at du bruger tid sammen med dem om det, som de kan lide.

Hop, dans og løb

Lav en kæmpe forhindringsbane i stuen med puder, madrasser og tæpper. Skru op for musikken og lade børnene tumle rundt, kilde hinanden, lave akrobatøvelser og slå kolbøtter. Det giver grin og nærvær at få pulsen op og være i bevægelse sammen.

Biograf derhjemme

Hvorfor ikke lave ægte biografstemning hjemme i stuen? Sluk lyset, fyld sofaen med dyner og puder, pop pocorn og finde kolde drikke frem. Så er familien klar til at fordybe sig i en magisk Disney-film, der bringer minder frem hos de voksne og underholder de små.

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben