Find lommelygterne frem, og gå på opdagelse i mørket på en af Sjællands 10 underjordiske lokationer. Vi guider til lærerige og lidt uhyggelige oplevelser for børn lige her. 

1. Ruinerne under Christiansborg 

Hvor: Indre Slotsgård, Christiansborg Slot, 1218 København K

Udforsk resterne af Biskop Absalons Borg fra 1167 og Københavns Slot, som blev revet ned i 1731. Alt sammen lige under Christiansborg! Den historiske udstilling vil gøre jer klogere på Christiansborgs 800 år lange historie som middelalderborg, mens I kan få lidt gys og gru gennem historien om Københavns Slots fængsel, Blåtårn, hvor kongedatteren Leonora Christina sad indespærret i næsten 22 år. 

2. Trekronerfortets kælder 

Hvor: Trekroner 1, 1259 København K

Grib lommelygten, og gå på opdagelse i kælderens mørke - hvis I altså tør! Under Trekronerfortet kan I nemlig støde på ansigter fra fortiden, der kommer til live og fortæller om deres dagligdag, samt en masse spændende overraskelser. I kan desuden opleve fortets historie gennem de 8 udstillingssystemer på kasematbygningens mellemste dæk - der er både film, billeder og personlige historier. 

3. Ejbybunkerens oplevelsescenter 

Hvor: Jyllingevej 303, 2610 Rødovre

Besøg den 1.300 m2 store koldkrigs-bunker, der engang var lukket land for offentligheden. I dag er bunkeren omdannet til et sejt oplevelsescenter, hvor børn blandt andet kan forsøge at stoppe 3. Verdenskrig i spillet "Mission Kold Krig". Se om I kan fange spionen i bunkerens mobilspil, og prøv de digitale og interaktive installationer, mens I går på opdagelse i de labyrintiske gange. En anderledes oplevelse under jorden!

4. Cisternerne i Søndermarken 

Hvor: Søndermarken, 2500 Valby

Der er både vådt, koldt og mørkt under Søndermarkens grønne plæner, og selvom det måske ikke lyder specielt tiltalende, er Cisternerne i høj grad et besøg værd! De underjordiske rum er en oplevelse i sig selv, og de særlige omgivelser danner hvert år ramme om forskellige kunstudstillinger. 

5. Koldkrigsmuseum Stevnsfort 

Hvor: Korsnæbsvej 60, 4673 Rødvig

Stevnsfort blev bygget i forbindelse med truslerne under Den Kolde Krig, der ville placere Stevns i allerforreste frontlinje, hvis der skulle bryde krig ud mellem øst og vest. I dag kan I opleve en guidet tur på det underjordiske fort, der gennem 40 år var klar til krig døgnet rundt. Heldigvis gik det aldrig helt amok, men det gør ikke besøget på fortet mindre interessant og autentisk, da det er et klart billede på en tid, hvor krigen, der måske en dag ville bryde ud, fyldte alt hos alle. 

6. Kasematterne under Kronborg 

Hvor: Kronborg Slot, 3000 Helsingør

Der er masser af historie bag væggene til det flotte Kronborg Slot, og det samme gør sig gældende under slottet! I de kolde og fugtige kasematter finder I blandt andet sagnhelten Holger Danske, der sover som en sten, indtil den dag, hvor Danmark for alvor er i knibe - så vågner han eftersigende op for at beskytte landet mod fare. Kasematterne har desuden reddet massevis af mennesker i krigssituationer gennem årene - sejt, ikke?

7. M/S Museet for Søfart 

Hvor: Ny Kronborgvej 1, 3000 Helsingør

Mellem Kronborg og Kulturværftet i Helsingør har arkitekterne fra BIG tegnet et underjordisk museum, hvor I kan gå på opdagelse blandt stribevis af farverige udstillinger, der alle fortæller om fortidens og nutidens søfartsnationer. Se, lyt og vær selv en aktiv del af at opleve den maritime verden gennem farver, lys og bygningens helt særlige arkitektur - kun et stenkast fra vandet, hvilket gør oplevelsen ekstra autentisk. 

8. Ungdomsøens historie 

Hvor: Middelgrundsfortet, 1433 København K

På Middelgrundsfortet er der flyttet en flok unge ind, som står for sjove aktiviteter for øens besøgende. Her kan I blandt andet deltage i den gratis rundvisning i fæstningens store og mørke, underjordiske gange, hvor ammunition, kanoner og mange andre genstande byder på dystre, men spændende historier fra krigens tid. I kan også blive klogere på, hvad tingene og rummene under jorden bliver brugt til den dag i dag - spændende!

9. Skatkammeret på Rosenborg 

Hvor: Øster Voldgade 4A, 1350 København K

På Rosenborg Slot er kælderen fyldt med kongelige skatte. Tag et kig på de ekstravagante kronjuveler, og lad jer betage af alt fra historiske kroner og sværd til fine dåbssæt og smykker. Skatkammeret byder desuden på genstande med spøjse historier bag sig - oplev blandt andet de 9 sølvæsker, der indeholder Frederik 3.s ubrudte fosterhinde, samt hans 8 børns navlestrenge, der eftersigende skulle bringe lykke og beskytte mod sygdom. 

10. Teaterkælderen på Det Ny Teater 

Hvor: Gammel Kongevej 29, 1610 København V

Under Det Ny Teater ligger restauranten, Teaterkælderen, midt i teatrets gamle kulissekældre, der med søjler og buegange skaber en helt unik atmosfære. Menuen er dansk/fransk og ikke udpræget børnevenlig, men til gengæld underholder tjenerne, der er spirende unge sangere og musikere, indimellem med evergreens mellem bordene. En sjov oplevelse for de større børn! Måske der også går noget interessant i teatret, nu hvor I alligevel er ude?  

 

Fotos: 1) Ruinerne under Christiansborg, Thorkild Jensen 2) Trekroner, Lars Schmidt 3) Ejbybunkeren, Jeppe Carlsen 4) Cisternerne, Palle Bo Nielsen, Copenhagen Media Center 5) Stevnsfortet, Kalklandet 6) Kronborg, Ty Stange, Copenhagen Media Center 7) M/S Museet for Søfart 8) Caroline Meldgaard 9) Kongernes Samling, Rosenborg Slot 10) Det Ny Teater, Henrik Stenberg