Survival-guide: Sådan overlever du barsel med tvillinger

Antallet af tvillingefødsler i Danmark er stigende, men byens tilbud til barslende tvillingeforældre følger ikke nødvendigvis med. Så hvordan overlever man lige en barsel med to små i København?

Foto: Hege Lindeberg
22. december 2022
Af Stephanie Mielnicki

Der er stadig smalle døre, hvor dobbeltvognen ikke passer, og babysvømning er stadig noget nær umuligt, når man kun har to hænder. 

Foto: Fisketorvet Shopping 

Shoppingcentre

Mens børnene er helt små og primært ligger og sover i barnevognen, kan du udnytte tiden og få købt bleer, sutter, rent tøj, flere stofbleer eller noget af alt det, I altid lige mangler fra apoteket. Eller måske en ammevenlig kjole til det bryllup, I skal til i næste måned. Den største udfordring er ofte at komme ind i de mange butikker med den brede vogn, men hvis du tager i et shoppingcenter, er indgangspartierne ofte mere åbne, puslefaciliteterne i orden, og der er som regel både ammerum og mulighed for at få varmet en sutteflaske. Både Fisketorvet, Frederiksberg Centret og Field's er oplagte steder at gå shop-amok med barnevognen. 

Foto: Café Sweet Surrender 

Caféer

Når indkøbslisten er hakket af, og du har brug for et lille hvil på en af de daglige trilleture, kan du gå på café. Café Sweet Surrender på Vesterbro er et godt bud på en café, hvor du kan se barnevognen fra vinduet, og hvor du nemt vil kunne skifte et par børn eller lade dem tumle lidt rundt i legehjørnet. Caféen er proppet med andre barslende Københavnere, og der skulle være god mulighed for at få en hjælpende hånd, hvis du pludselig jonglerer med to vågner babyer på samme tid.

✔︎ Med Børn i byen Klubben får du rabat på Café Sweet Surrender

Foto: Tvillingegruppen, Facebook - Levate Wraps

Tvillingegruppen

Apropros en hjælpende hånd, så husk, at du aldrig er alene. Der er jo mange, der før dig har overlevet en barsel med tvillinger. Find andre tvillingeforældre at mødes med, spørge til råds eller bare beundre på afstand på Facebook. Den lukkede gruppe Tvillingegruppen er nemlig til for at skabe et fællesskab for alle jer med double trouble.

Foto: Hege Lindeberg 

Følg andre tvillingefamilier

Er Facebook-gruppen ikke nok, og vil du gerne have mere inspiration til en hverdag med små tvillinger, kan det også være en idé at gå på Instagram og følge andre tvillingefamilier. For eksempel sjove jernmor.dk, der deler upolerede glimt fra en hverdag med tre små børn, rapperen Kristian Humaidan og hans kone Maj My, som er flyttet på landet og hjemmeskoler deres fire børn, hvoraf de midterste er tvillinger, eller triplets_of_copenhagen, som har hele tre små.

Foto: Familieskolen 

Babyrytmik

Når børnene er blevet store nok til lidt aktiviteter, er babyrytmik et hit hos de fleste. Det kan måske virke uoverskueligt at være hende, der dukker op med to guldklumper, mens alle de andre på holdet kun har en enkel baby at koncentrere sig om. Men hos Familieskolen har de specifikke tvillinge-hold, hvor undervisningen er tilrettelagt én forældre med to babyer. Det må I da prøve!

Foto: Hege Lindeberg 

Åben legestue

Har I brug for at komme lidt ud blandt andre mennesker, uden at der behøver at være et skemalagt program, kan I tage forbi en af byens åbne legestuer, hvor der altid er mulighed for at møde andre forældre og børn, og hvor børnene kan hygge sig med jævnaldrende under stille og rolige forhold. Vesterbro Kulturhus er et godt sted at starte!

Foto: Hege Lindeberg 

Børnebiblioteker

Ligesom med de åbne legestuer, er børnebiblioteker et oplagt sted at møde andre børn. Desuden kan I få en rolig stund, hvor I læser lidt i en bog. Muligvis kun med én tvilling af gangen, men så kan den anden jo tumle rundt imens. På Hovedbiblioteket er der bøger, legesager og tumleplads nok til et par timers sjov og ballade.

Foto: Flintholm Kirke

Babysalmesang

En anden ting, som plejer at være et hit hos barslende mødre og deres babyer, er babysalmesang. Du har sikkert tænkt, at det vil være mere forstyrrende og kaotisk end hyggeligt at skulle deltage med to børn, men der findes hold, hvor tvillinger hellere end gerne må deltage, og hvor præsten sikkert vil synes, at det er hyggeligt med en tvilling som medunderviser. I Flintholm Kirke er tvillinger eksempelvis mere end velkomne til salmesang.

Foto: Børn i byen

Børn i byen Klubben

Selvfølgelig kan du også altid tage dine to guldklumper med til arrangementerne i Børn i byen Klubben. For eksempel til vores ugentlige Barselsonsdage, som er et gratis tilbud for vores medlemmer. Vi vil bare synes, at det er hyggeligt med lidt ekstra liv i huset, og giver selvfølgelig gerne en hånd, hvis der er en tvilling, der lige skal underholdes, mens bror eller søster får en tør ble eller en mundfuld mad.

Forhåbentligt er du nu lidt bedre klædt på, med et par idéer til, hvad du kan lave med dine små tvillinger. Men husk også, at din barsel ikke behøver at være perfekt og leve op til alle mulige og umulige forventninger. Skru ned for ambitionerne og op for hygge og sjov, så skal du nok overleve dine børns første leveår!

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben