Historiske vingesus og smukke byer i børnevenlige Harzen

Børn i byen har besøgt Harzen i Tyskland - et område, der har meget at byde på. Fra stokroser og bindingsværkshuse til minedrift og trætopvandring.

Foto: Caroline Meldgaard
9. februar 2023
Af Caroline Meldgaard

Inviteret af Tysk Turist Information

Sommerferie i smukke omgivelser

Sommerferie i Harzen? Det lyder måske lidt som de ferier, vores bedsteforældre tog på i deres unge dage, men hold nu op, hvor har Harzen meget at byde på!

Vi bor på det smukke gamle hotel Der Achtermann, der ligger midt i den idylliske by Goslar, der er mere end 1000 år gammel. Byen er virkelig smuk, og ligner noget, der er opført til en spillefilm. Men bygningerne er originale og helt utroligt velholdte. Byens gamle bydel er af samme årsag optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, og man forstår godt hvorfor, når man ser den med egne øjne.

Foto: Caroline Meldgaard

Byvandring på dansk

På en spændende byvandring med en dansktalende guide, får vi indblik i Goslars historie, der går mere end 1000 år tilbage. Hun fortæller os og vores børn, hvordan Goslar var en rigdommens by på grund af den omfattende minedrift, der fik byen til at blomstre.

Foto: Caroline Meldgaard

Men alt var ikke lutter idyl i gamle dage. Guiden viser os blandt andet en plads på byens torv, hvor man straffede folk, der ikke kunne betale deres gæld, ved at lade to granvoksne mænd hamre den skyldiges bag hårdt ned i et stensæde ikke mindre end tre gange, så halebenet sikkert brækkede.

Herudover blev man hånet og spyttet efter hele vejen ud af byen. For havde man unddraget at betale sin gæld, måtte man forlade byen og aldrig komme tilbage igen. Historien får min datter til at spærre øjnene op og lytte opmærksomt efter på den levende byvandring.

Foto: Caroline Meldgaard

En kølig tur i de historiske miner

Fortællingen giver både børn og voksne lyst til at opleve mere. Som sagt var det den omfattende minedrift, der gjorde byen rig, og man har i dag mulighed for at komme helt ind i den gamle Rammelsberg mine, der ligger kun 15 minutters kørsel fra bymidten. Her kan man komme med på en togtur og opleve de lange mørke gange, hvor det hårde arbejde med at bryde mineraler foregik. Ungerne er meget optagede af rundvisningen, fordi de i mørket og fugten oplever historien nærværende og konkret, jo længere ned i dybet, de selv kommer. Men husk endelig en varm trøje, da der kan være koldt i minerne.

Foto: Caroline Meldgaard

Vi oplever også Oberharzer Vandforsyning, der ligeledes er optaget på listen for UNESCOs Verdenskulturarv. Dette var nemlig et af verdens største førindustrielle energiforsyningssystemer. Her sikrede man, at de kunstigt anlagte søer og damme kunne drive de mange vandmøller i arbejdet med malmen fra minerne.

Foto: Caroline Meldgaard

God start på en dejlig sommerdag

Næste morgen nyder vi en overdådig morgenmad på hotellet. Vi føler os næsten alt for forkælede, som vi taler om de barske gamle dage, mens vi sidder der på den store solbeskinnede terrasse med croissanter, juice og slanke champagneglas, da hotellet også serverer mousserende vin for de voksne til morgenmaden.

Vi har en smuk sommerdag foran os, og glæder os over, at det ikke er på denne dag, at vi skal ned i de mørke miner, men i stedet besøge bjerget BurgBerg i Bad Harzburg, hvor vi skal på trætopvandring.

Foto: Caroline Meldgaard

På tur i trækronerne

På stier højt oppe, går vi i bogstaveligste forstand rundt i de majestætiske trækroner, og har udsigt helt til Bloksbjerg, der ligger i området. Børnene er fascinerede af at gå så højt oppe, og bliver også en smule svimle, når de kigger ned. Parken er smukt anlagt, og man kan se langt ud over det frodige grønne område med bjergene som baggrund. Fra foden af BurgBerg kan man også tage svævebanen op til den berømte Bad Harzburg kurpark, der skulle byde på noget af det bedste wellness i området. Her findes der adskillige kurbade og -bassiner med både saltvand og vand med særlige mineraler.

Solen skinner lige rundt om hjørnet

Faktisk har vi alle lyst til at besøge området igen, og især børnene er vilde med den tyroleragtige stemning, som minder dem om at være midt i en smølfetegneserie.

Her er stokroser og farvestrålende blomster, der smyger sig op ad bindingsværkshusene med små fine kanaler, der risler igennem byen. Området er absolut et besøg værd, og vi forstår, hvorfor bedsteforældregenerationen tog Harzen til sig, som vores generation har gjort det med det sydeuropæiske. Og så er det da også værd at bemærke, at vejret i Harzen generelt er bedre end i Danmark.

Foto: Caroline Meldgaard

Her er både flere solskinstimer og højere temperaturer - blot 7 timers kørsel fra København. Så næste gang den danske sommer svigter, så husk, at solen skinner lige rundt om hjørnet.

Foto: Caroline Meldgaard

Nyttige links:
Hotel Der Achtermann
Rammelsberg mine
Kurpark og oplevelser i Bad Harzburg

Tip: Husk kontanter - mange steder i området kan der ikke betales med kreditkort.

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben