Familievenlig bjergvandring og kurbade i eventyrlige Harzen

Drømmer I om et sted, hvor I kan forkæle jer selv med wellness og naturoplevelser i kombination med forlystelser for familiens mindste? Det sted findes faktisk. Det er byen Thale, der ligger i Harzen, bare 8 timers kørsel fra København.

Foto: Caroline Meldgaard
14. februar 2023
Af Caroline Meldgaard

Inviteret af Tysk Turist Information.

Foto: Caroline Meldgaard

Dejligt hotel tæt på det hele

Vi har indkvarteret os på hotel Mythenresort Heimdall i Thale, der er et meget familievenligt hotel med et lækkert spaområde på toppen, hvor man kan nyde udsigten over bjergene. Her er et lækkert køkken og et uhyre imødekommende personale. Og så er hotellet det perfekte udgangspunkt for en nem familieferie. Beliggenheden gør nemlig, at I er tæt på de smukke vandreruter i Harzens bjerge. Og på bare 10 minutter, kan I til fods besøge et parkområde ved foden af Hexentanzplatz, som minder om Bakken i Klampenborg.

Foto: Caroline Meldgaard

Her kan I besøge en lille dyrepark og prøve masser af forskellige forlystelser. Blandt andet minigolf, en sjov rutsjebane og en skøn klatrepark, der appellerer til både eventyrlystne børn og voksne. Vi tilbringer mange timer her, og ungerne er næsten ikke til at få med hjem. De lader sig kun overtale, fordi vi skal med svævebanen til toppen af Hexentanzplatz. Vi svæver i vores egen lille kabine med plads til 6 personer. Kabinen har glasbund, og det suger i maven, som vi kommer op i højderne. Ungerne ser det som endnu en tivoli-agtig forlystelse, mens de hviner af fryd det meste af turen op. På toppen er en skøn udsigt over Thaledalen, og der er rige muligheder for god mad og drikke på de små udendørscaféer, og masser af sjove forlystelser - sus blandt andet gennem skoven på bobslæde.

Foto: Caroline Meldgaard

På børnevenlig vandretur

Harzen er et oplagt feriested, hvis I kan lide at vandre. Bjergene er væsentligt højere, end man lige regner med, og der går de smukkeste ruter gennem frodig skov og floden Bode. Vi går ruten, der hedder Harzer-Hexen-Stieg, som starter fra den lille idylliske bjergby Treseburg. Ruten er godt 8 km, men bevæger sig nedad på brede stier, så små børn kan være med. Medbring godt med vand, da der først er mulighed for at købe forsyninger efter ca. 3 timers vandring. Her nyder vi til gengæld saftige vildsvinepølser, og vi voksne får hver en enorm Weissbier, der falder på et tørt sted.

Foto: Caroline Meldgaard

Ren afslapning efter dagens aktiviteter

Vi afslutter dagen i Bodetal Therme, et kurbad, der også kun ligger 5-10 minutters gang fra hotellet. Kurbadet får sit vand fra underjordiske kilder, og indeholder en række helsebringende mineraler. Vi bilder os ind, at vi direkte kan mærke dem, som vi føler os mere og mere afslappede, og vores ømme muskler får en pause efter vandringen. Det er værd at bemærke, at kurbadet har et overraskende godt køkken, og vi nyder en lækker eftermiddagssnack i solen med udsigt til Harzenbjergene.

Foto: Francesco Carovillano

I Sankt Hans-heksens fodspor

I samme område kan I også besøge det berømte Bloksbjerg eller Brocken, som er det egentlige navn. Det er som bekendt det sted, hvor vi sender heksen hen på Sankt Hans aften. Myten bunder i Goethes Faust, der fortæller, at Valborgsaften var centrum for den årlige heksesabbat. Det er en spændende tur, og Bloksbjerg er faktisk det højeste bjerg i Harzen, og måler hele 1.141 meter. Man kan køre derop med Bloksbjergbanen, der er et ægte damplokomotiv, der vil vække stor begejstring hos børn og barnlige sjæle.

Foto: Caroline Meldgaard

Brocken er først efter murens fald blevet et velbesøgt turistmål. Efter anden verdenskrig blev Brocken i 1947 nemlig en del af den sovjetiske zone, og blev indhegnet som et strategisk militært område med høj sikkerhed, hvor Stasi besatte tv-tårnet. Først i 1994 blev de sovjetiske installationer fjernet, og Brocken blev returneret til det tyske folk. Man kan på mange niveauer opleve historiens vingesus heroppe, og selvom her hverken er hekse eller spioner længere, så er udsigten og turen herop det hele værd.

Foto: Caroline Meldgaard

Cheesecake-battle i Quedlinburg

Hvis man får nok af natur og spaoplevelser, er det værd at besøge den idylliske by, Quedlinburg, der i 1994 kom på UNESCOs Verdensarvsliste. Herudover er byen berømt for sine velsmagende cheesecakes. Både Café Vincent og Café Am Finkenherd, der ligger lige over for hinanden, hævder at have de bedste af slagsen. Jeg foreslår, at I prøver begge, og bedømmer selv. Man kan nemlig ikke være grundig nok i den slags vigtige anliggender...

For Harzen da!

Kort opsummeret er Thale og Harzen området virkelig værd at besøge - adskillige gange måtte min søn udbryde, hvor godt her var at være på ferie. Det blev til en ny vending fra ham, som vi har taget med os hjem; "For Harzen da! Her er bare godt!!"

Foto: Caroline Meldgaard

Harz Card

Det kan klart anbefales at købe et Harz Card, der giver gratis adgang til 100 oplevelser i hele området. Blandt andet flere forlystelser ved Hexentanzplatz, DDR museet og kurbadet i Thale. Man opnår en stor besparelse, og samtidig inspirerer de mange muligheder til nye oplevelser. Kortet kan købes til enten 48 timer eller til 4 dage - det kan anbefales at købe 4 dage, så man ikke stresser over at skulle nå det hele på kort tid. Pris for 48 timer: Voksen 32€ / barn 22€. Pris for 4 dage: Voksen 59€ / barn 39€.

Foto: Caroline Meldgaard

Nyttige links:

Hotel Mythenresort Heimdall
Vandring på Harzer-Hexen-Stieg
Oplevelser i og omkring Thale
Harz Card

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben