Idylliske Nordsjælland

Nordsjælland emmer af idyl, dansk natur og barndomsminder, og så er det et perfekt udflugtsmål for børnefamilier. Området byder på alt fra skønne strande og skove til kunst og kulturhistorie.

Foto: Caroline Meldgaard
2. juni 2023
Af Caroline Gruth Hemmingsen
Foto: Caroline Meldgaard

Kongeborgen Gurre

Kongeborgen Gurre, også kendt som Gurre Slotsruin, ligger i et sumpet område ud til Gurre Sø. Slottet skulle efter sigende have været Valdemar Atterdags foretrukne opholdssted, hvor han døde i 1375. Ruinen består af en ringmur med fire hjørnetårne fra ca. 1360’erne, omkring et ældre beboelsestårn på kampestensfundament. Stedet lægger op til både leg og rollespil, og børn vil straks begynde at kravle rundt, udforske og lege gemmer i ruinen.

Tikøb

Kør gennem den lille by Tikøb, og syng Halfdans rim "Tulle Tog til Tikøb" med ungerne. I byen kan I besøge den fine, lille slagter Tikøb Røgeri og Slagteri, som også er en delikatesse-butik, hvor man kan handle ind til picnickurven. Efterfølgende kan I gå en tur langs Esrum Sø.

Foto: Børn i byen 

Café Hammermøllen

Er I på udkig efter total idyl, skal I besøge Café Hammermøllen i Hellebæk skov. I en lysning midt i skoven, omkranset af grønne bøgetræer ligger den gamle vandmølle, hvis historie går helt tilbage til 1765. Caféen er et oplagt udflugtsmål på familiens vandreture, cykelture eller bilture i det grønne. Her kan I få stillet sulten med både brunch, platter, salater, smørrebrød, kager og tørsten med varme og kolde drikke. Ungerne vil elske stemningen, det gamle bindingsværkshus og området, der både byder på skov og sø, hvor det er muligt at fiske.

Nordsjællands Veterantog

Nordsjællands Veterantog er den ultimative nostalgioplevelse, der kan fryde både store og små - piger som drenge. Hver sommer kører Nordsjællands Veterantog hyggelige ture i Nordsjælland fra Græsted. Toget består af autentiske, gamle vogne trukket af et damplokomotiv, der er bygget for mere end et hundrede år siden! Her kører I i en åben "skovvogn", der giver en helt specielt oplevelse. Det er sjovt for børnene at futte afsted i det lille tog, og mærke luftindtrykkene fra damplokomotiv, mark og skov. 

Foto: Børn i byen

Helsingør Bådudlejning

Helsingør Bådudlejning ligger lige udenfor Helsingør, og er en dejlig måde hurtigt at komme ud på havet. Det hitter hos ungerne at leje jeres "helt egen" båd og sejle ud på Øresund. Lej f.eks en 4-personers jolle med påhængsmotor og fiskegrej. Mærk havets bølgesvulp og få saltvand i håret!

Natur

Findes der noget bedre end en tur i skoven eller på stranden? Nordsjælland byder på masser af smuk, men også rå natur, som garanterer røde kinder til hele familien. Ta for eksempel en tur i Gribskov, der er en af Danmarks ældste skove. Skoven byder på gamle fortidslevn, interessante naturområder og kulturelle mindesmærker. Overalt i terrænet kan I finde spor efter vore forfædre, såsom jættestuer og forsvundne landsbyer. I kan også tage på skovtur i Hornbæk Plantage, Store Dyrehave eller Arresødal Skov.

Foto: Børn i byen

Gl. Humlebæk Kro

Gl. Humebæk Kro er blandt Danmarks allerældste. Stedet er lidt af en tidslomme og emmer af historie: på væggene hænger gamle billeder, og alle rum er opkaldt efter kongerne, der i sin tid besøgte dem. Faktisk blev kroen grundlagt for at sikre kongen et ordentligt måltid mad undervejs på sine lange rejser. Børnene vil synes det er sjovt at sidde i de gamle rum, opvarmet af kaminen og dekoreret med udstoppede dyr og gevirer på væggene. Kroen serverer dansk smørrebrød tilberedt efter alle kunstens regler - dog i den dyre ende. Efterfølgende kan I gå en tur i skoven, der ligger i baghaven, eller på stranden blot et stenkast derfra.

Foto: Bjarke Ørsted. Credit: Louisiana Museum of Modern Art

Louisiana

Hvis I er i Humlebæk, må I ikke misse Louisiana, der er et af de førende internationale museer for moderne kunst. Stedet er helt særligt: kunsten, arkitekturen, parken og beliggenheden ud til Øresund udgør en enestående helhed, der både tiltaler børn og voksne. På Louisiana har børnene også deres helt eget sted, nemlig Børnehuset. I Børnehuset er der hver eneste dag åbne værksteder med kreative aktiviteter, hvor børn mellem 4 og 16 år kan tegne, male, modellere og udforske kunstneres og arkitekters arbejdsmetoder og udtryk. 

Foto: Børn i byen

Aarstidernes Gård

Ikke langt fra Louisiana ligger også Aarstidernes gårdbutik på Krogerup Avlsgaard. Her kan I altid købe frisk frugt og grønt, ligesom gårdbutikken byder på brød, mejeriprodukter, vin, kolonialvarer mm. Alle varer er nøje udvalgt hos kvalitetsbevidste, økologiske producenter og avlere. Aastiderne ligger i naturskønne omgivelser med både skov og strand lige uden for døren, hvilket gør besøget oplagt at kombinere med en gåtur. Ind i mellem afholdes der også markeder og landkøkkener, hvor I har mulighed for at lære nyt om mad, råvarer og økologi.

Helsingør by

Helsingør by er spækket med oplevelser for hele familien. Gå f.eks. på opdagelse på Hamlets slot Kronborg, besøg Museet for Søfart eller bliv klogere på havets dyr i Øresundsakvariet. Fra Helsingør kan I også tage en smuttur til Sverige med færgen. Det er en skøn lille tur, som kun tager 40 minutter. Børnene synes det er en sjov tur, og så er det dejlig nemt.

Foto: Caroline Meldgaard
Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben