8 børnevenlige oplevelser under jorden

Find lommelygterne frem, og gå på opdagelse i mørket på en af Sjællands 8 underjordiske lokationer. Vi guider til lærerige og lidt uhyggelige oplevelser for børn lige her.

Foto: Thorkild Jensen
3. november 2022
Af Stephanie Mielnicki
 Trekroner. Foto: Lars Schmidt 

1. Trekronerfortets kælder

Grib lommelygten, og gå på opdagelse i kælderens mørke - hvis I altså tør! Under Trekronerfortet kan I nemlig støde på ansigter fra fortiden, der kommer til live og fortæller om deres dagligdag, samt en masse spændende overraskelser. I kan desuden opleve fortets historie gennem de 8 udstillingssystemer på kasematbygningens mellemste dæk - der er både film, billeder og personlige historier.

Hvor? Trekroner 1, 1259 København K

Ejbybunkeren. Foto: Jeppe Carlsen 

2. Ejbybunkerens oplevelsescenter

Besøg den 1.300 m2 store koldkrigs-bunker, der engang var lukket land for offentligheden. I dag er bunkeren omdannet til et sejt oplevelsescenter, hvor børn blandt andet kan forsøge at stoppe 3. Verdenskrig i spillet "Mission Kold Krig". Se om I kan fange spionen i bunkerens mobilspil, og prøv de digitale og interaktive installationer, mens I går på opdagelse i de labyrintiske gange. En anderledes oplevelse under jorden!

Hvor? Jyllingevej 303, 2610 Rødovre

Cisternerne. Foto: Palle Bo Nielsen, Copenhagen Media Center 

3. Cisternerne i Søndermarken

Der er både vådt, koldt og mørkt under Søndermarkens grønne plæner, og selvom det måske ikke lyder specielt tiltalende, er Cisternerne i høj grad et besøg værd! De underjordiske rum er en oplevelse i sig selv, og de særlige omgivelser danner hvert år ramme om forskellige kunstudstillinger.

Hvor? Søndermarken, 2500 Valby

Foto: Stevnsfortet, Kalklandet 

4. Koldkrigsmuseum Stevnsfort

Stevnsfort blev bygget i forbindelse med truslerne under Den Kolde Krig, der ville placere Stevns i allerforreste frontlinje, hvis der skulle bryde krig ud mellem øst og vest. I dag kan I opleve en guidet tur på det underjordiske fort, der gennem 40 år var klar til krig døgnet rundt. Heldigvis gik det aldrig helt amok, men det gør ikke besøget på fortet mindre interessant og autentisk, da det er et klart billede på en tid, hvor krigen, der måske en dag ville bryde ud, fyldte alt hos alle.

Hvor? Korsnæbsvej 60, 4673 Rødvig

Kronborg. Foto: Ty Stange, Copenhagen Media Center 

5. Kasematterne under Kronborg

Der er masser af historie bag væggene til det flotte Kronborg Slot, og det samme gør sig gældende under slottet! I de kolde og fugtige kasematter finder I blandt andet sagnhelten Holger Danske, der sover som en sten, indtil den dag, hvor Danmark for alvor er i knibe - så vågner han eftersigende op for at beskytte landet mod fare. Kasematterne har desuden reddet massevis af mennesker i krigssituationer gennem årene - sejt, ikke?

Hvor? Kronborg Slot, 3000 Helsingør

Foto: M/S Museet for Søfart 

6. M/S Museet for Søfart

Mellem Kronborg og Kulturværftet i Helsingør har arkitekterne fra BIG tegnet et underjordisk museum, hvor I kan gå på opdagelse blandt stribevis af farverige udstillinger, der alle fortæller om fortidens og nutidens søfartsnationer. Se, lyt og vær selv en aktiv del af at opleve den maritime verden gennem farver, lys og bygningens helt særlige arkitektur - kun et stenkast fra vandet, hvilket gør oplevelsen ekstra autentisk.

Hvor? Ny Kronborgvej 1, 3000 Helsingør

Ungdomsøen. Foto: Caroline Meldgaard 

7. Ungdomsøens historie

På Middelgrundsfortet er der flyttet en flok unge ind, som står for sjove aktiviteter for øens besøgende. Her kan I blandt andet deltage i den gratis rundvisning i fæstningens store og mørke, underjordiske gange, hvor ammunition, kanoner og mange andre genstande byder på dystre, men spændende historier fra krigens tid. I kan også blive klogere på, hvad tingene og rummene under jorden bliver brugt til den dag i dag - spændende!

Hvor? Middelgrundsfortet, 1433 København K

Foto: Kongernes Samling, Rosenborg Slot 

8. Skatkammeret på Rosenborg

På Rosenborg Slot er kælderen fyldt med kongelige skatte. Tag et kig på de ekstravagante kronjuveler, og lad jer betage af alt fra historiske kroner og sværd til fine dåbssæt og smykker. Skatkammeret byder desuden på genstande med spøjse historier bag sig - oplev blandt andet de 9 sølvæsker, der indeholder Frederik 3.s ubrudte fosterhinde, samt hans 8 børns navlestrenge, der eftersigende skulle bringe lykke og beskytte mod sygdom.

Hvor? Øster Voldgade 4A, 1350 København K

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben