De 10 økologiske gårdbutikker

Sæt kurs mod de fine gårdbutikker, som byder på frisk luft, lækre råvarer og smuk natur til ungerne.

Foto: Caroline Hemmingsen
20. december 2022
Af Rikke Reffelt

Vi guider jer til 10 økologiske af slagsen lige her.

Foto: Stengården Instagram

1. Stengården

Besøg Stengården - Sjællands største økologiske gårdbutik, som ligger ved Birkerød i smukke Nordsjælland. Her er køer, høns og 500 frugttræer. I gårdbutikken kan I finde æg, kartofler, grøntsager, frugt og kalve/oksekød plus økologiske dagligvarer. Stengaarden har også en charmerende café med sandwich, kage og kaffe - alt sammen økologisk. Gå en tur på "Hønsestien", hvor I kan se Stengårdens grøntsagsmarker og hønsegården med frugtplantagen.

Hvor? Høveltevej 40, Bregnerød, 3460 Birkerød

Foto: Aarstiderne A/S

2. Krogerup Avlsgaard

I Humlebæk har Aarstiderne en skøn, økologisk gårdbutik på Krogerup Avlsgaard i naturskønne omgivelser. Her kan I slippe ungerne fri og finde frugt og grønt, brød, mejeriprodukter, vin, øl og kolonialvarer til at tage med hjem og nyde - alt sammen økologisk, naturligvis. Her er varerne nøje udvalgt hos kvalitetsbevidste økologiske producenter og avlere.

Hvor? Krogerupvej 3 c, 3050 Humlebæk

Foto: Sørisgaard Instagram

3. Sørisgaard

Oplev Istidslandskabet omkring Sørisgaard på en af deres vandrestier gennem mark og skov. På turen er der mulighed for at hilse på grisene. I skoven er en lille naturlegeplads og et bålsted. Søris ligger ca. 40 km. fra København og byder desuden på en gårdbutik med sæsonens grøntsager, meget af egen avl. De dyrker omkring 20 forskellige slags grøntsager og brødkorn til mel. I gårdbutikken kan I nyde en skøn kop kaffe fra microristeriet Just Coffee og de dejlige is fra Hansens Is. Derudover er der et udvalg af slik, most, sodavand og snacks. De afholder også små og store events, hovedsagligt i sommerhalvåret.

Hvor? Sørisvej 2a, 3650 Ølstykke

Foto: Grennessminde 

4. Grennessminde

Hos det økologiske gartneri Grennessminde kan I gå på eventyr i deres store væksthuse og se, hvordan alt laves fra bunden - fra frø til plante, der er klar til salg. I deres café og butik sælges der blandt andet planter, grøntsager, brød og kage. I kan også komme helt tæt på deres dyr, klappe en ged eller kæle en minigris. Det er gratis at besøge deres smukke område og dyrehold.

Foto: Snubbekorsvej 16-18, 2630 Taastrup

Foto: Aarstiderne 

5. Aarstiderne på BaneGaarden

I Aarstidernes gårdbutik på BaneGaarden finder I et stort udvalg af frugt og grønt. Der er fokus på friske, danske råvarer, som følger sæsonerne tæt og udover det store sortiment af frugt og grønt møder du også et bredt udvalg af kolonialvarer blandt andet fra små producenter rundt omkring i Danmark.

Hvor? Otto Busses Vej 45a, 2450 København S

Foto: Butik Aftensol Facebook 

6. Butik Aftensol

Butik Aftensol er en lille hyggelig, lokal og økologisk gårdbutik beliggende i det økologiske bofællesskab, Munksøgård, i Trekroner. Her kan du få økologiske basisvarer, samt frugt og grønt, æg, ost og mælkeprodukter. De forhandler også kød fra det omkringstående højlandskvæg, og hvis I har brug for noget til den søde tand, så kan I også købe is og slik. Butik Aftensol forhandler også lækker kaffe fra Just Coffee og naturkosmetik fra Økofeen på Omø.

Hvor? Munksøgård 101, Trekroner, 4000 Roskilde

Foto: Rabarbergaarden Instagram 

7. Rabarbergaarden

Rabarbergården er et økologisk drevet holistisk landbrug med landhandel, restaurant, planteskole, skolehave og formidling. I deres butik Din grønne købmand kan du købe klimavenlige og lokale dagligvarer. Hylderne er fyldt med Rabarbergaardens egne færdigretter, syltevarer, eddiker, pestoer og meget andet. 

Hvor? Holløsegade 21, 3210 Vejby

Foto: Bomgården Instagram 

8. Bomgården

Bomgården er en lille økologisk bondegård, som ligger i det naturskønne Kirke Såby. I gårdbutikken sælges lækkert økologisk kød fra danske dyr på græs og andre økologiske og bæredygtige produkter, som er lavet på gårdens egne råvarer. I kan også opleve masser af skønne dyr, såsom heste, grise, køer og geder, som går ude hele året. Bomgården afholder masser af børnevenlige events såsom fastelavn, påskefest og øko-dag.

Hvor? Landevejen 135, 4060 Kirke Såby

Foto: Mangholm 

9. Mangholm

Tag på landet og klap en gris og nyd idyllen. Mangholm er et økologisk landbrug med stor fokus på biodiversitet, dyrevelfærd og kvalitetsråvarer. Stedet brænder for at give - især børn - gode og sanselige oplevelser med naturen og dyrene. Her kan I shoppe gårdens egne øko-produkter som kød, mel, grøntsager, øl, æg og uld med hjem. 

Hvor? Hillerødvej 20, 3400 Hillerød

Foto: Pexels

10. Jensens Økologiske Gårdbutik

Ikke langt fra Mangholm ligger den lille gårdbutik Jensens Økologiske Gårdbutik. Her finder I salg af kartofler, jordbær, løg, saft og vin. Der er også mulighed for besøg.

Hvor? Hillerødvej 23, 3550 Slangerup

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben