Frederiksborg Slot: Majestætisk oplevelse for store og små

Bare en times tid fra København venter en sjov og majestætisk oplevelse for store og små. Børn i byen har besøgt Frederiksborg Slot i Hillerød.

Foto: Patricia Hartmann
25. juli 2023
Af Patricia Hartmann

På tur med Christian d. 4

Selvom København bugner af gode tilbud til børnefamilier, kan det være rart med lidt luftforandring. Derfor er jeg taget med min 9-årige datter nordpå for at se, hvad Frederiksborg Slot og omegn har at byde på. Den knap 40 minutter lange togtur fra Nørreport bruger vi på sammen at tale om slottets historie, og snakken går, da jeg nævner, at en af Danmarks mest berømte konger, Christian d. 4., har bygget og boet på slottet. Jeg forbereder også min datter på, hvad der er at se, og vi forventningsafstemmer og lægger en plan for besøget, så det kan blive en god oplevelse for os begge to.

Leg i den smukke barokhave

Fra stationen tager det ca. 20 min på gåben, hvoraf en del af strækningen er en hyggelig tur langs slotssøen, som ender i den imponerende barokhave. Her er der rig mulighed for at løbe rundt på de grønne plæner og udforske de forskellige hjørner af haven, eller sætte sig og nyde synet af de sirligt placerede planter og blomster i dekorative mønstre. Udover Barokhaven kan man gå en tur i Landskabshaven. Som navnet antyder, er denne del knap så symmetrisk og byder på slyngede stier, kanaler og skovagtig beplantning. Den skal vi klart have lidt mere ud af ved vores næste besøg, men i dag er vi nødt til at hoppe hurtigt videre til slottet.

Portrætværksted for børn

Vores besøg på slottet starter i et tårnværelse i stueetagen, der er forvandlet til en tegnestue, hvor børn som voksne kan udfolde sig kreativt og tegne sig selv eller hinanden, og efterfølgende hænge billederne op eller tage dem med hjem. Dette i anledning af særudstillingen ”Portræt”, hvor der er 71 portrætter udstillet, som I kan lade jer inspirere af. Udstillingen kører indtil d. 3. september 2023.

Billedjagt på slottet

Så er det tid til at udforske det store slot! Vi tager udgangspunkt i et opgavehæfte, som man kvit og frit kan tage med sig. Her skal man bl.a. lede efter bestemte malerier og løse små opgaver ud fra dem. Alle kan være med med lidt hjælp fra en voksen, og det er en hyggelig og lærerig måde at gå til de ellers overvældende sale og værelser på. Slottet er kæmpestort, men der er pile gennem hele slotsudstillingen, så man ikke farer vild og kan nå det hele – fra slotskirke til de utallige gemakker.

Prøv kostumer i Riddersalen

Da min datter træder ind i den overdådige Riddersal, tror jeg hendes hjerte springer et slag over. Drømmen om at forvandle sig til en prinsesse blev for en kort stund gjort til virkelighed. I skoleferierne er det nemlig muligt for børn (OG voksne) at prøve genskabte, historiske kostumer. Min datter bliver hjulpet i en kjole, der har tilhørt en af Christian d. 4.’s døtre, og hun danser over Riddersalens bonede gulve, som var det taget ud af et eventyr.

Sejltur og is

Vi kan snildt bruge meget længere tid på slottet, men vi prioriterer en sejltur med slotssøens hyggelige, lille færge. Her sejler vi over til stoppet ved Torvet, hvor vi smider os i hver vores liggestol og spiser is fra Torvets Vaffelhus. Den helt perfekte afslutning inden turen går med S- toget hjem til København igen.

Besøg også:

- Legepladsen på Slotsgade 40, som er inspireret af Frederiksborg Slot.
- Bymuseet i Slotshaven, hvor I bl.a. kan stå på stylter og lege købmand som i gamle dage.
-  Den hyggelige gågade og Slotsarkaderne, hvis der skal shoppes.

Om Frederiksborg Slot
  • Adresse: Frederiksborg Slot 10, 3400 Hillerød
  • Åbningstider: Åbent alle årets dage: 1. april - 31. oktober: kl. 10-17. 1. november - 31. marts: kl. 11-15
  • Se entrépriser her
Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben