Tag på svampejagt i Aarhus og omegn

Det er netop i denne tid, at de danske skove er fyldte med lækre spisesvampe, så tag en kurv i den ene hånd og ungerne i den anden - det er tid til en tur i skoven!

Foto: Unsplash
15. december 2022
Af Caroline Erritzøe

At tage på svampejagt er en god anledning til at tage børnene med på udflugt i skoven. Og svampe er der masser af. Særligt fra august til oktober bugner de danske skove med alt fra Karl Johan rørhat, champignoner, Svovlporresvamp, kantareller til støvbolde og rørsvampe.

I skal bruge

  • En kurv, en pose eller en spand til at bære svampene i.
  • En lille kniv.
  • En børste til at fjerne jord fra svampene. 
  • En svampebog med billeder og beskrivelser til at identificere svampene. (I kan også købe app’en ’Svampeguide’ til 8 kr. i App Store. Denne indeholder alt hvad I har brug for at vide om skovens svampe).

Gode svampesteder tæt på Aarhus

Psst: Hold øje med Danmarks Naturfredningsforening Aarhus for kommende svampearrangementer.

Do's and don'ts

  • Hvis du er i tvivl om en svamps art, så kassér den. Tag ingen chancer. 
  • Pluk kun de friske og unge svampe. 
  • Spis kun de svampe I med sikkerhed kender og ved kan spises. 
  • Spis ikke svampene rå, tilbered dem i madlavningen - eksempelvis i spaghetti med flødesovs!

Har I plukket for mange?

Hvis I har plukket for mange svampe kan du altid tørre de resterende og gemme dem til senere måltider.

  • Skær svampene i så tynde skiver som muligt
  • Læg de på en bageplade og bag dem i en 50 grader varm ovn
  • Tørringen tager 4-6 timer alt efter hvor tyndt du har skårret svampene
  • Åben ovnlågen en gang i mellem for at lukke fugten fra svampene ud
  • Det er vigtigt at svampene er helt tørre før du tager dem ud af ovnen
  • Put dem i en lufttæt beholder, og stil dem et køligt og mørkt sted. Så kan de holde sig ganske længe
  • Når du skal bruge de tørrede svampe blødgør du dem i lidt vand før du tilsætter dem retten

God jagt!

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben