Vil du gerne forbruge med omtanke, men er du bare ikke den store genbrugshaj, så kig med her. Vi guider nemlig til bæredygtige brands og butikker i København, hvor du med god samvittighed kan købe lidt nyt til dine børn.

5 TIPS, NÅR DU KØBER NYT

1. Undgå overforbrug
Selvom en virksomhed har en grøn agenda, koster det stadig på miljøkontoen, når der hele tiden produceres nyt. Så køb kun det, du har brug for. 

2. Kig efter certificeringer
Vær sikker på, at dine køb er bæredygtige, økologiske og produceret under ordentlige forhold ved at kigge efter GOTS, oeko-tex, fairtrade og lignende mærker i tøjet.

3. Gå efter god kvalitet
Når du køber tøj af høj kvalitet, er holdbarheden på tøjet længere, hvilket vil sige, at det kan bruges i længere tid og af flere børn.

4. Sig nej tak til plastikposer
Det siger sig selv, men man kan glemme det i farten. Når du gerne vil shoppe grønt, skal du selvfølgelig tage dit stofnet med.

5. Lad tingene leve videre
Sørg for at udnytte hele levetiden på de ting, du køber, ved at låne, sælge eller forære dem til andre, når du ikke selv skal bruge dem længere.

TØJBUTIKKER

♥ Aniel
Hvor: Frederiksberg Allé 70, 1820 Frederiksberg C
Aniel er opkaldt efter en engel, der tager sig af skønheden på jorden og er i tæt forbindelse med naturen. Denne fine fortælling skinner igennem i butikkens lyse og indbydende indretning, samt varesortimentet, der ligeledes er lyst, let og tilmed økologisk. Du finder nøje udvalgt tøj til babyer og børn, samt tilbehør til de små og gravide. Der er også lidt til hjemmet, og så er der altid plads til en snak med uddybende råd og god englekarma.

♥ Purebaby
Hvor: Falkoner Allé 39, 2000 Frederiksberg og Willemoesgade 4, 2100 København Ø
Man får nemt lyst til at gå shop-amok blandt de lækre sager i vinduet hos Purebaby, for sortimentet er altid af højeste kvalitet og virkelig pænt. Og så er alting håndplukket ud fra principper om økologi og bæredygtighed, hvilket vil sige, at du støtter grønne brands, når du handler hos Purebaby. Desuden gør de meget ud af at genbruge emballage og udnytte de ressourcer, de allerede har. Og så finder du også ting i butikken, der kan gøre jeres hverdag som børnefamilie mere bæredygtig - blandt andet de fine varer fra Haps Nordic. 

♥ Be A Wear
Hvor: Nørrebrogade 5, 2200 København N
Lige i starten af Nørrebrogade finder du konceptbutikken, Be A Wear, som har den mission at vise forbrugeren, at økologisk og bæredygtigt tøj ikke behøver at være hverken kedeligt eller dyrt. De hænger nemlig sig selv op på at forhandle 100% økologiske og bæredygtige varer, og kan fremvise en lang række certificeringer, der sikrer kvaliteten af tøjet såvel som produktionen - både GOTS, oeko-tex, fairtrade og meget mere.  

ONLINE SHOPS

Oekounger.dk
Det kan være svært at gennemskue, hvordan kvaliteten og produktionen bag et produkt er, når man shopper online. Men hos Økounger kan du være sikker på, at de forhandlede brands producerer produkter af høj kvalitet, som er designet til at holde længe, mens de er gennemsigtige og ærlige omkring produktionens mange processer. På den måde kan du trygt shoppe det, som du mangler til dine børn, hvis du køber det hos Økounger, som allerede har gjort benarbejdet for dig med hensyn til at sikre de grønne og ansvarlige forhold. 

Tip! Med Børn i byen Klubben får du 15%

♥ Babyshop.dk
Hos Babyshop finder du alt, hvad du har brug for - og meget meget mere! Men skal du købe tøj til dine børn, kan du med fordel gå ind under den kategori i menuen, der hedder "bæredygtig mode". Der finder du nemlig en liste over alle de grønne brands, der forhandles på siden, så du nemt styrer udenom tøj, der ikke lever op til dine krav om ordentlige forhold og høj kvalitet. De bæredygtige mærker er desuden nogle rigtig fine nogle af slagsen - både Mini Rodini, Bobo Choses, A Happy Brand, One We Like, Soft Gallery og Gray Label. 

♥ Zalando.dk
Ligesom hos Babyshop, har Zalando også lavet en kategori, hvor alt det bæredygtige børnetøj er samlet. Og heldigvis er der også en bæredygtig kategori for de voksne, så næste gang, du mangler et sæt tøj til en fest eller til hverdag, kan du klikke det hjem med god samvittighed. Og så kan du jo lige købe lidt med til junior, som han eller hun mangler, eller eventuelt lidt i den næste størrelse, som jo alligevel altid er lige om hjørnet - smart!

LÆS OGSÅ: Sådan gør du din barsel mere bæredygtig

TØJBRANDS

♥ Dilling
Hos Dilling finder du basistøj og undertøj til hele familien i lækkert uld og bomuld. Udover at være roligt i udtrykket med dæmpede farver og simple snit, er tøjet økologisk, naturligt og dansk. Det bliver syet i Europa med så kort transport til Danmark som muligt, og farves på svanemærket vis inden for landets grænser. 

Tip! Med Børn i byen Klubben får du 20%

♥ CO Label
Der er ikke en finger at sætte på æstetikken hos CO Label, hvor der er en klar rød tråd mellem alle shoppens lækkerier. Og så er der desuden også helt styr på kvaliteten, som altid er i top. Tøjet er designet til at kunne holde til lidt af hvert, og er både tidsløst og sæsonløst i sit udtryk. Tøjet produceres så grønt som muligt gennem en socialt ansvarlig produktion - det væves, vaskes og sys i Italien, hvor det også farvebehandles efter strikse europæiske standarder. 

♥ Hust and Claire
Hust and Claire er et børnetøjmærke, der virkelig prioriterer bæredygtighed højt. Tøjet har en lang række certificeringer i forhold til kvalitet, mens produktionen er socialt ansvarlig. Og så er der så meget overskud på klimakontoen, at brandet udkommer med kollektionen Happy Planet, hvor hele overskuddet går til WWF, der gør en kæmpe indsats for at skabe en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen - vi er vilde med det!

LÆS OGSÅ: Det er ikke lige meget, hvad der står på tøjet

SKO

♥ PYK Copenhagen
Hvor: www.pykcph.dk
Udover at have æstetikken i højsædet - endda med mulighed for selv at designe ungernes sko - er det klart det bæredygtige aspekt, der får PYK til at skille sig ud. Alle deres sko er håndlavet i Portugal af bionedbrydeligt læder, helt uden metaller, og af så naturlige materialer som overhovedet muligt. Og selvom kvaliteten er helt i top, er priserne også fair!

Tip! Med Børn i byen Klubben får du 15%

UDSTYR OG TILBEHØR

♥ Lille Svend Kbh
Hvor: Vordingborggade 36, 2100 København Ø
En af de ting, du som forbruger kan være opmærksom på, når du gerne vil shoppe bæredygtigt, er at handle lokalt. Lille Svend er ikke bare en butik, hvor du kan købe færdigproducerede varer, men et lille værksted, hvor de fine lædervarer produceres i takt med, at bestillingerne ruller ind. Både bleomslag, suttesnore og de mange andre ting er håndlavet i høj kvalitet, og kan bruges i mange år af flere generationer - de bliver nemlig kun smukkere med tiden!

♥ Tidsel
Hvor: Tidsel.dk
For få år siden var der ikke meget, der var mere øko-hippie-agtigt end at bære sine børn i andet end en klassisk bæresele. Men efterhånden er flere og flere hoppet med på vikle- og slyngebølgen, og hvis du også er en af dem, der gerne vil være tæt på dit lille barn, uanset hvad du foretager dig, kan du med fordel kigge forbi Tidsels webshop. Der er et bredt udvalg af bæreredskaber i god kvalitet, og som en ekstra service, kan du få syet din egen fastvikle om til eksempelvis en vikletai eller en ringslynge. Så mister den ikke sin funktionalitet, selvom dine behov ændrer sig - det er da bæredygtigt!

♥ Fjällräven
Hvor: Fjallraven.dk
Det er de færreste børn, der ikke på et eller andet tidspunkt har brug for en god rygsæk til turen med børnehaven eller weekenden hos bedsteforældrene. Og her er Fjällräven en sikker vinder til både store og små! Nu fås de tilmed i en grønnere udgave, hvor materialet er lavet af genbrugt polyester - og som altid findes de selvfølgelig i alle regnbuens farver. Kvaliteten er slidstærk, og holdbarheden er helt i top.  

Tip! Når du melder dig ind i Børn i byen Klubben (38 kr./md) kan du få en Fjällräven til kun 299 kr. (du sparer 200 kr.) Se her.

LEGETØJ

♥ PlanToys
Hvor: PlanToys.dk
Bæredygtighed er i højsædet hos PlanToys, der laver legetøj i de bedste og grønneste materialer for børnenes og klodens skyld, og sørger for ordentlige forhold, når det kommer til produktionen af de gode legesager. Den bæredygtige tankegang rækker så langt, at PlanToys også samarbejder med en række fonder og projekter, der blandt andet planter nye planter og sørger for børnefællesskaber.

♥ Petit Monde
Hvor: Nordre Frihavnsgade 23, 2100 København Ø 
Den lille verden af legetøj til de små byder på et bredt udvalg af nutidigt kvalitetslegetøj fra populære brands som Vilac, Moulin Roty, Le Toy Van og mange flere. Alle produkterne er fremstillet i 100% naturgummi, FSC-certificeret træ, samt andre materialer, der er både miljø- og babyvenlige.

Tip! Med Børn i byen Klubben får du 10%

♥ Svaneshoppen
Hvor: Svaneshoppen.dk 
På Svaneshoppen er alt sjovt nok svanemærket. Og så har de en hel side med bæredygtigt legetøj - alt fra scootere til legemad og vippedyr, som de små kan hoppe ombord i uden at du skal bekymre dig om farlig kemi. Og når legetøjet er helt uden ftalater, PVC og parfume, er det også et kæmpe plus for miljøet - win-win!

 

Fotos: 1) Shutterstock 2) Aniel 3) Økounger 4) Dilling 5) PYK Copenhagen 6) Lille Svend Kbh 7) PlanToys