Vil I gerne leve mere bæredygtigt, men ved I ikke helt, hvor I skal starte? Vi giver her en række tips til, hvordan I nemt kan justere på små ting, der vil gøre jeres hverdag som børnefamilie en smule grønnere.
Med børn i hjemmet, kan det kaste lidt fest over hverdagen med et sugerør i saftevandet, når vennerne er på besøg, eller når der skal fejres børnefødselsdag. Men den klassiske plastikudgave er en værre synder, og ender ofte i naturen. Derfor kan I med fordel skaffe jer nogle genanvendelige - for eksempel i metal fra Ecostrawz, i keramik fra Frida Ceramics, i glas fra HAY eller i bambus fra Bambui. Der er masser af muligheder, og de fleste er mindst lige så hyggelige og farverige som dem i plast!
Måske har I et blebarn derhjemme, eller måske har vådeservietterne bare fået lov at blive, fordi de jo nærmest kan bruges til ALT. Men engangsservietterne er ikke ret bæredygtige, da den ene efter den anden flyver direkte fra pakken til skralderen med lynets hast. Et godt alternativ er at klippe et gammelt håndklæde eller en aflagt t-shirt til små klude, der kan holdes fugtige i en lufttæt beholder, så de hurtigt kan bruges - og genbruges!
Der findes mange alternativer til den daglige indkøbstur i Netto 5 minutter i aftensmad, hvor det ikke altid er de mest velovervejede valg, man får gjort sig. Så hvorfor ikke sidde derhjemme i ro og mag og bestille dagligvarer til familien? Det nye online supermarked Foody er et godt bud til dig, der gerne vil handle økologisk, plantebaseret og bæredygtigt med omtanke for både madspild og økonomi.
Om det er madpakken, resterne fra aftensmaden eller noget mad, I har tilberedt til senere brug, kan I med god samvittighed forsøge at holde jer fra husholdningsfilm, mellemlægspapir, sølvpapir, fryseposer og så videre. Der findes efterhånden en del smarte løsninger, som har miljøet med i tankerne uden at gå ned på funktionalitet. HAPS Nordic laver både madposer, snackbags og cotton covers i fine designs, mens Bee's Wrap gør det nemt og hurtigt at pakke maden forsvarligt ind.
Først og fremmest er det en god idé at minimere tøjvask. Så prøv at være ekstra kritiske i forhold til, om et stykke tøj virkelig trænger til vask, eller om det kan friskes op med en tur ud i den friske luft. Når der er noget, der skal vaskes, er der flere måder at gøre det grønnere på. Brug for eksempel altid vaskemiddel uden parfume, eller tag det næste skridt og brug sæbebær fra Cocoon Company, som er et naturligt og økologisk produkt. Og sørg altid for at vaske ved så lave temperaturer som muligt.
Gør det til en naturlig del af jeres hverdag at sortere det skrald, I har i jeres husstand. Lav et overskueligt system derhjemme, så alle i familien kan hjælpe til med at smide de forskellige ting ud det rigtige sted. Udover at være til gavn for miljøet, giver det også børnene en god forståelse for, hvor vigtigt det er, at vi passer på vores jord. Og når først det er blevet en vane at skraldesortere, virker det altså slet ikke så uoverskueligt, som når I først skal igang.
Der findes et kæmpe sortiment af madkasser, drikkedunke, sutteflasker, dyner og puder. Alt sammen af bæredygtige og naturlige materialer, der både er gode for miljøet og for dig og dine børn.
✔︎ Med Børn i byen Klubben får du 15% hos Økofamilien
Vidste du, at I gratis kan printe farvelægningsark og opgaver på HPs hjemmeside? De har endda en kategori med bæredygtighed, hvor I blandt andet kan være kreative med ting, I finder i naturen. Eller ark, der inspirerer familiens store og små til at skifte til mere bæredygtige løsninger i hverdagen. Der er masser at tage fat på, så kig forbi siden lige her.
Der er sikkert mange ting, som hver dag bliver smidt ud, uden at I tænker over det. Men tager I de kreative briller på, kan I sikkert få en masse krea- og kvalitetstid til at gå med at lave dem om til sjove ting, der kan pynte i hjemmet. For eksempel kan en bunke toiletrullerør nemt forvandles til små, søde venner til hverdagsbrug eller til pynt i forbindelse med de forskellige højtider - harer og kyllinger til påske, vampyrer og monstre til Halloween og nisser og rensdyr til jul. Det er kun fantasien, der sætter grænser!
Stofposer i forskellige størrelser kan bruges til alverdens formål. Snacks til turen, gymnastiktøj, legetøj, skiftetøj, frugt og grønt i køkkenet, strikketøj, pixi-bøger, vasketøj - listen er uendelig lang! Men I behøver ikke at kaste en masse penge efter færdigproducerede poser til alle jeres ting, I kan nemlig nemt lave dem selv af stofrester. Det behøver ikke at være rester fra tidligere syprojekter, men kan også sagtens være gamle lagener, aflagt sengetøj eller viskestykker, der alligevel bare ligger og samler støv.
Der er mange anledninger, der kalder på sjove kostumer for både børn og voksne. Fastelavn og Halloween, selvfølgelig. Men også udklædningsfester, sjove legeaftaler eller måske et julearrangement? Derhjemme har I sikkert en masse ting, der nemt kan laves om til seje kostumer. Gå på opdagelse i tøjskabet, skraldeposen, køkkenskabene og så videre, og find både inspiration og materialer, der kan genanvendes!
Tandbørsten er et stykke plasik, som vi i årevis har stukket i munden på os selv og vores børn to gange dagligt uden at skænke det en tanke. Det er jo i sig selv ikke et stort problem, da tanbørsten trods alt bliver genbrugt i nogle uger af gangen, men den bliver stadig jævnligt smidt ud og udskiftet af en nyere model. Så når nu I har muligheden for at vælge en mere bæredygtig udgave, kan I lige så godt springe ud i det. Bambui laver nogle fine i bambus til både børn og voksne, hvor I hver især kan vælge jeres yndlingsfarve.
De fleste bruger også deo hver dag, men mange udgaver kommer i en masse plastikemballage, som smides ud gang på gang. Der er dog et alternativ, som både er naturligt og plastikfrit, og dermed godt for både krop og miljø. Det er krystaldeodoranten fra Biork, som forhindrer svedlugt, mens huden får lov til at ånde. Har du svært ved at slippe din favorit-roll on, findes der dog også en måde at genanvende dele af emballagen. Du kan nemlig donere dine deo-kugler til Kugledynehjælpen, der laver kugledyner til børn og unge med ADHD, som har brug for hjælp til at finde ro - sejt!
Som børnefamilie bugner jeres badeværelse sikkert med halvtomme shampooflasker i alle afskygninger. Slip for det cirkus ved at skifte over til shampoo-bars, der bare ligger som et gammeldags stykke håndsæbe - helt uden plastikemballage! Isangs shampoo fås i forskellige udgaver, der opfylder forskellige behov, så der burde være noget, der passer til alle i familien. Og så er de lavet i København, så I slipper for at bidrage til miljøbelastende transport.
Der gives mange gaver væk i en børnefamilie - både til de almindelige familiefødselsdage og højtider, men også til legekammeraternes fødselsdagsfester, nissevennerne i skolen og så videre. Og det kan hurtigt blive til et par ruller gavepapir hver måned. Men hvis I tænker lidt ud af boksen, kan indpakningen nemt klares grønnere uden at gå på kompromis med æstetikken. Pak for eksempel ind i avispapir eller genbrugt gavepapir, eller vær kreative og pak ind i fine silketørklæder, lækre stofbleer eller viskestykker, så indpakningen bliver en del af gaven.
Om det er gaver til ønskelisten eller noget, I selv skal give væk, kan I med fordel tænke i genbrug. På ønskelisten kan I for eksempel tilføje, at legetøj som LEGO, dukker, togbaner og så videre gerne må købes brugt. Og skal I selv give en gave, som nemt kan findes secondhand, kan I altid forhøre jer hos modtageren, om det er i orden, eller bare tage chancen og springe ud det.
Hjemmelavede gaver behøver ikke at bestå af skæve askebægrer i ler, halvkrøllede tegninger og ting, der er sat sammen med en lidt for vild limpistol. Det kan være, at en af jer er god til at male, strikke eller noget helt tredje - den slags gaver vil garanteret falde i god jord hos modtageren! Og er det jer selv, der skal ønske jer noget, kan I tilpasse ønskerne, så I for eksempel ønsker jer en ny trøje af moster Grethe, som er en haj til at strikke, eller en ny plakat til værelset fra fætter Jens, der tager de flotteste billeder!
En nem måde at give bæredygtige gaver på, er at give oplevelser. Udover, at de er grønne og ikke skader miljøet, giver de også gode minder, som vil forblive med modtageren i mange år fremover. Find på noget, der passer godt til modtageren - måske en tur i Tivoli, et årskort til Zoo, et besøg på Experimentarium, Camp Adventure eller Den Blå Planet. Mulighederne er mange, så det er bare om at være kreativ.
Som børnefamilie har I sikkert uanede mængder af tøj og legetøj derhjemme, selvom det kun er halvdelen, der rent faktisk bliver brugt. Derfor kan det være en idé at sortere lidt i det nogle gange om året, så dét, der ikke bliver brugt, kan få nyt liv et andet sted. Doner det til genbrug, giv det væk til familie og venner eller sælg det videre. Der er i hvert fald ikke meget bæredygtighed over at lade det ligge bagerst i skabet.
Når ungerne skal have lidt nyt legetøj, eller er vokset ud af deres tøj og skal op i næste størrelse, er der mange penge og miljøpoint at spare ved at købe brugt. Det er blevet nemmere og nemmere med services som Børneloppen, Mødrehjælpen, Reshopper, Little Reshop, PRIK og så videre. Så der er ingen undskyldning for ikke at dykke ned i de mange genbrugsfund, der bare venter på at komme med jer hjem.
I kender sikkert nogen, der har børn, som er et par år ældre end jeres, som har en masse tøj og legetøj, de ikke længere bruger. Tag imod det, hvis I bliver tilbudt, eller ræk selv ud og spørg, om de har noget, de vil af med. Det kan også være, at jeres forældre har kælderen fyldt med ting fra jeres egen barndom, som jeres børn kan få glæde af nu. Spørg løs, og opdag en masse genbrugsguld!