Gravid: 12 ting du kan lave derhjemme i den søde ventetid

Gravid og på barsel? Så læs med her, hvor vi giver 12 ideer til ting, du kan lave derhjemme, mens du venter på, at baby melder sin ankomst.

Foto: Caroline Hemmingsen
28. oktober 2022
Af Caroline Gruth Hemmingsen

Læs bøger og hør podcasts

Endelig er der tid til at læse en god bog og høre de podcasts, du har haft på listen længe. Du kan med fordel slå dig ned i sofaen med et tæppe, en kop varm kakao eller gode snacks - og lade dig rive med af en god historie på skrift eller lyd. Kan du ikke tænke på andet end graviditet, fødsler og babyer, så find bøger og podcasts, der tilfredstiller netop dét behov, vi giver jer en række tips lige her:

Foto: Caroline Hemmingsen 

Gør babyværelset klar

Der findes ikke noget hyggeligere end at gå og gøre babyværelset eller babyhjørnet i soveværelset klar. Selvom baby er ligeglad med valget af sengetøj og uro, er der altså noget helt særligt ved at forberede rare omgivelser for sin guldklump, samtidig med, at det gør det hele lidt mere virkeligt. Udover seng/vugge samt dyne og sengetøj, er det også en god idé at få styr på pusleplads - kan I nøjes med et pusleunderlag, eller skal I ud og investere i et puslebord?

Foto: Caroline Hemmingsen 

Forbered dig på fødslen

Søg information i bøger og på nettet, hvis du er mest til selvstudie. Vil du gerne tages mere i hånden, findes der også flere fødselsforberedelses-kurser - både fysisk og online. 

Du kan også have glæde af de fødselsforberedende film på www.trygm​edbarn.dk. Her er der over 100 små videofilm, hvor en jordemoder fortæller om det emne, du har valgt at se. Hjemmesiden er på forskellige sprog og sponsoreret af Trygfonden.

Foto: Pexels 

Frisk luft og motion

Selvom du måske føler dig lidt tung og træt, er det vigtigt med frisk luft og let motion. Har du en altan, have eller gård, så sæt dig ud, så snart solen skinner - solens stråler gør underværker for humøret og ens velbefindende. Sørg også for at få rørt dig: gå f.eks. en tur i skoven eller den nærliggende park i dit eget tempo. Er vejret dårligt, kan du lave øvelser på en yogamåtte hjemme på stuegulvet eller f.eks. anskaffe dig en oppustelig gymnastikbold. Der findes masser af træningsøvelser for gravide på YouTube - både på bold og måtte.

Foto: Pexels

Vask tøj og luft ud

Det lyder måske lidt kedeligt, men det giver altså en ro at få vasket, luftet og lagt alt babys tøj pænt sammen, så det er klar til den lille melder sin ankomst. Husk at vaske tøjet i neutralt vaskepulver, så babys hud ikke bliver irriteret. Det er også en god idé at få luftet godt ud derhjemme, hængt dyner ud i den friske luft og få støvet af, så indeklimaet er i top, når den lille nye beboer flytter ind.

Foto: Caroline Hemmingsen 

Dokumentér graviditeten og start på barnets bog

Husk at tage billeder af den voksende mave - lige om lidt er den nemlig væk! Og så er det super sjovt, både for barn og forældre, at se tilbage på om nogle år. Du kan også begynde på barnets bog. Lav din helt egen med små fortællinger fra graviditeten, scanningsbilleder, billeder af den voksende mave mm. Du kan også købe en færdig bog og udfylde, tjek for eksempel disse fine af slagsen:

Foto: Jumpstory.dk 

Fine krea-sysler

Kan du strikke, hækle eller sy? Så er det nu, du har tiden til at kreere en fin lille sag til bebs - et oplagt projekt med en god podcast i ørerne. Du kan også lave en collage eller presse blomster og sætte dem i en fin ramme, som kan hænge på babys værelse eller pryde babyhjørnet. Tjek for eksempel @lisagrue eller #pressedeblomster på Instagram for inspiration. Du kan enten presse blomsterne mellem papir i tunge bøger, eller købe en blomsterpresser hos Lirum Larum Leg - husk medlemmer af Børn i byen sparer 10%. Blomsterne skal ligge i minimum 5-7 dage.

Foto: Caroline Hemmingsen

Få styr på de sidste indkøb

Brug de sidste uger af graviditeten til at bestille alle de praktiske nødvendigheder hjem online. Har I husket bleer, ammeindlæg og stofbleer? Eller mangler I måske stadig barnevogn og ekstra bodyer i størrelse 50? Nemlig.com, H&M og babyshops såsom Ønskebørn, BabySam og Kære Børn er oplagte steder at klikke forbi. Vil du gerne shoppe brugt, så tjek for eksempel Little reshop, Secondtots og Little used. Som medlem af Børn i byen får du også rabat på en lang række webshops med babyudstyr og babytøj, se her. 

Husk også, at du kan bestille gratis babypakker i for eksempel Rema 1000 og Lidl. Dette kræver dog, at du selv møder op i butikkerne og afhenter pakkerne. Læg evt. besøget en tidlig morgen eller sen aften for at undgå for mange mennesker - og husk håndsprit! Hvis du helst vil slippe for at møde op i en fysisk butik, kan du også bestille en gratis prøvepakke hos Babykasse.

Foto: Købebillede 

Lær at vikle

Listen over fordele ved at bære sit barn i vikle er lang - så anskaf dig en vikle, og lær teknikken inden den lille melder sin ankomst. Det er rart, at teknikken ligger på rygraden, så du ikke skal fumle med det, når baby er utilfreds eller græder. Der findes masser af tutorials på YouTube, se for eksempel hvordan du binder en strækvikle lige her.

Foto: Jumpstory.dk 

Lav frysebar-mad

Brug den ekstra tid derhjemme på at lave madretter, der kan fryses ned. Det er guld værd, når den lille er født, og I hverken har tid eller overskud til at stå i køkkenet eller gider smide alle jeres penge efter take-away. Nemme frysebare retter kan for eksempel være lasagne, frikadeller, falafler, hjemmebagte boller, gryderetter, pølsehorn, pizzasnegle mv.

Foto: Caroline Hemmingsen

Pak hospitalstasken

Brug ventetiden på at pakke den famøse hospitalstaske. For det første er det ret uoptimalt at skulle pakke efter vandafgang eller med veer. For det andet er det en god måde at sikre sig, at der ikke er noget, I har glemt. Så har I nemlig mange uger til at gå og lægge ting i tasken, I kommer i tanke om vil være gode at have med.

Foto: Pexels

Hvil dig!

Sidst men ikke mindst, skal du selvfølgelig huske at slappe af og hvile dig. Det er vigtigt, at du ikke stresser rundt og belaster dig selv hverken fysisk eller mentalt - du skal jo være klar til fødslen! Så smæk benene op og hyg dig med en gang Netflix eller snup en middagslur, når du kan komme til det.

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben