Hverdagen kalder, men børnene er fortsat meget hjemme. Heldigvis er der mange, der deler ud af helt gratis online underholdning. Vi har samlet de bedste her!

En tur i teatret

Alice i Eventyrland
Selvom der er lockdown og lukkede grænser, kan I heldigvis stadig komme en tur til Eventyrland, når Teater Asterions Hus lader jer streame premieren af Alice i Eventyrland på Teater Møn.

Alice i Eventyrland
Det Kongelige Teater har gjort det muligt at få oplevelser fra de skrå brædder hjem i de danske stuer. Og for at det ikke skal være løgn, kan I for eksempel samle børn og voksne i sofaen og streame deres udgave Alice i Eventyrland.

De Glemte Børn
Se forestillingen om en helt almindelig pige, der danser ballet foran sit spejl på en helt almindelig dag, da hun ser noget, der på ingen måde er almindeligt. Det er selvfølgelig hos KGL Xtra - for børn, at stykket kan streames, når det passer jer.

Karantæne
Det Kongelige Teater har opsat en forestilling, der omhandler familielivet under coronakrisen. Forestillingen kan streames helt gratis.

Online museumsbesøg

Når I ikke kan komme på museum, må museerne komme til jer! Heldigvis inviterer flere museer til at se deres smukke samlinger online.

Dansk Arkitektur Center
Gå på opdagelse i den anmelderroste Bjarke Ingels-udstilling "Formgiving" i Virtual Reality! Med mere end 70 BIG-projekter fra hele verden, oplever du BIGs grænseløse kreativitet, og hvordan tegnestuen lige nu giver form til din fremtid.

Frederiksborg Slot
Ved hjælp af piletaster og touch-funktioner kan I navigere rundt i mere end 50 tilgængelige stuer og pragtrum på Frederiksborg Slot! Tag for eksempel på jagt efter portrætter!

Storm P Museet
Oplev museets Valhalla-udstilling online, når I gennem en virtuel 3D-tur kan vandre rundt blandt Thor, Loke og resten af de nordiske guder.

Louisiana
Også Louisana viser deres fine samlinger frem via videoer og billeder, så klik forbi dem, hvis I får brug for et skud kultur.

Statens Museum for Kunst 
SMK inviterer til kunstoplevelser i hjemmet, for deres onlinesamling er nemlig åben hver dag med udvalgte kunstskatte.

ARKEN
Tidspunkt: Hver onsdag kl. 16:00 og hver søndag kl. 14:00
Få et kig ind i ARKENs aktuelle udstillinger, når kunstformidlerne inviterer til en gratis virtuel kunstoplevelse. OBS: Det kræver tilmelding at være med.

Nationalmuseet
I kan også tage en tur på Nationalmuseet og gå på opdagelse. I kan for eksempel få en guidet tur rundt i udstillingen "Stemmer fra kolonierne", hvor en omviser guider og fortæller. 

Louvre
Det smarte ved den online udgave af de mange museer er, at I nemt kan lade turen gå hele vejen til for eksempel Paris. Gå på opdagelse blandt Louvres mange spændende samlinger. 

The Met
I kan også smutte en tur til New York. The Met har blandt andet en børnevenlig online tidsmaskine, hvor ungerne kan rejse tilbage til fortiden - sejt!

LÆS OGSÅ: Hygge derhjemme: 15 ting, der kan aktivere ungerne

Hjemmehygge

Gå all in på hygge derhjemme! Pop popcorn til den hyggelige hjemmebiograf og find bankopladerne frem hver lørdag aften.

Børnebiffen
Nyd den digitale udgave af de allerbedste børnefilm hjemme i stuen. Da alle Børnebiffens forestillinger er aflyst for tiden, kan man nu se et udvalg af filmene online, ganske GRATIS! 

Ud i det blå

Husk at få noget frisk luft under karantænen - tag i skoven, på stranden eller måske på naturlegeplads? Bare husk at pakke håndspritten og holde afstand til andre!

Naturbingo
Sebra har lavet bingoplader, som I kan printe og bruge ude i naturen. Der skal nemlig findes træstubbe, tissemyrer og fuglehuse, for at få en række, to rækker eller fuld plade! Husk at sørge for et par præmier til vinderne!  

Brorfelde
Selvom observatoriet i Brorfelde er lukket, er der oplevelser at hente til dem, der går en tur i den friske luft i ”De Sjællandske Alper”. Observatoriet har nemlig lavet en ny og gratis lydguide, der giver en ekstra dimension til gåturen. Lydfortællingen, som findes på den gratis app, Geotourist, kan downloades via App Store og Google Play.

Gå i haven
...i gården eller ud på altanen, og gør klar til årets udesæson med grønne lækkerier, I kan klikke hjem online. Vi har selvfølgelig lavet en guide.

LÆS OGSÅ: Den store naturguide - gør udelivet sjovere for ungerne

Udendørs kunst i børnehøjde
Tag ud af byen, og få frisk luft i kinderne, mens I kigger på kunst i smukke naturomgivelser. Tjek vores guide!

Naturlegepladser
På naturlegepladser er der ofte lidt mere plads at boltre sig på - og dermed også bedre mulighed for at holde afstand. 

Tip! Hent appen Legepladsen og se hvor mange, der er tjekket ind på din lokale legeplads, så I kan undgå trængsel.

...Er vejret dårligt? Så kan I alternativt prøve nedenstående idé af!

Metroen derhjemme
Den Københavnske Metro ligger ødet hen i øjeblikket, og måske savner junior de daglige ture i førersædet? Så er det heldigt, at I nu kan køre metro derhjemme! Download og print børnenes kontrolpanel, og kør en virtuel tur gennem byen.

Live undervisning

Randers Regnskov
Se med, når Randers Regnskovs Skoletjeneste sender LIVE på Facebook. Her står den selvfølgelig på biologiundervisning med alt det bedste inden for dyrenes verden - og der er levende dyr med! Det svinger lidt, hvornår de sender, så tjek deres Facebook for det aktuelle program. 

Naturstyrelsen går live
Tidspunkt: Hver torsdag kl. 15:00
Følg med, når Naturstyrelsen sender live fra forskellige naturskønne områder i Danmark. Der bliver i alt besøgt fem naturtyper, som I kan høre mere om i "Vilde Vidunderlige Danmark" på DR1. 

Experimentarium-sjov
Sukker ungerne efter en tur på Experimentarium? Så gør det næstbedste - smut ind og download deres gratis e-bog, som guider til en bunke eksperimenter, leg, sjov og videnskab, som I kan prøver kræfter med derhjemme. 

UpnAtom
De større børn fra 7.-9. klasse kan gratis downloade virtual reality fysik/kemi-spillet UpnAntom, hvor det handler om at klare missioner ved at bygge atomer.

LÆS OGSÅ: Hjemmeundervisning: 15 steder med digital læring for børn

Gå i køkkenet

Tag børnene med i køkkenet, når nogle af dagens måltider skal tilberedes, eller forkæl dem ved at bage en lækker eftermiddagskage sammen.

Fælles maddag
Tidspunkt: Hver mandag kl. 17:00 (rykkes til tirsdag i forbindelse med pinsen)
føtex og Fars Køkkenskole opfordrer børnefamilier til at holde fælles maddag, så ungerne får gode erfaringer i køkkenet, uden at være overladt til sig selv. Følg med live på føtex' Facebookside eller stream de tidligere maddage, når det passer jer. 

Lækre opskrifter

Gulerodskage

Kanelsnurrer

Nemme tutti-frutti kokostoppe

LÆS OGSÅ: Sådan aktiverer du dit barn i køkkenet

Krea-sjov

Ryd spisebordet og find kreasagerne frem - flere inspirerer og streamer gratis guides til ungerne.

Hjemkunstskab
Statens Museum for Kunst vil gerne hjælpe forældre, der hjemmepasser og hjemmeskoler deres børn med inspiration til små kunstpauser i løbet af dagen. De har derfor lavet hele fem fine idékataloger med undervisningsmateriale - så der er nok at gå igang med!

Hama-perlehygge
Smut ind på perleeksperten Anja Takacs' profil, og få masser af inspiration til at hygge med ungerne med de fineste perleplader.

Tegn udenfor stregerne
Museum Jorn guider ungerne ind i kunsteren Asger Jorns verden, og viser dem, hvordan de kan skabe flot kunst ved at tegne udenfor stregerne.

Husk Mit Navn-plakater
Kuntneren Husk Mit Navn lægger en masse gratis plakater til download, som I kan farvelægge og have hængende derhjemme.

Tegneskoler
Flere dygtige tegnere laver tegneskoler for ungerne. Tjek for eksempel:
★ Tegneren Kasper Købkes livestreaminger her og hans "tegnelege ved spisebordet" her
★ Tegnefestival deler dagligt sjove tegneopgaver på deres Facebook-side her, så I kan lade jer inspirere til kretiv udfoldelse
★ En familiefars tegneskole for børn her


Tegninger og pandekager med Rasmus Klump
Rasmus Klump deler både tegninger, som I selv kan printe og farvelægge, og opskriften på hans lækre pandekager. Så er der sikret ægte hygge!

Gratis modelleringskit
Tidspunkt: Alle hverdage kl. 11:00-13:00
Smut forbi Thorvaldsens Museum en af dagene - de uddeler nemlig portrætmodellerings-kit til børn. De kan bruges af alle i alderen 3-11 år! Poserne vil blive stillet ud på trappen foran museet, og de kan afhentes ganske gratis. Husk at holde mindst 2 meters afstand til hinanden, når I afhenter! 

Popsi og Krelle-malebog
Print jeres egne Popsi og Krelle-tegninger, som I kan tegne videre på og farvelægge derhjemme - alle motiverne ligger til gratis download hos Mig og familien.

Farv sammen hver for sig
Tegneren Rikke Rosenkrands har tegnet en fin tegning, som I gratis kan hente ned og printe ud. Så kan ungerne bruge timevis på at farvelægge de mange hyggelige detaljer.

Siljas rullingedyst
Vær med i Siljas rullingedyst! Hver uge stiller hun en ny udfordring: du skal lave en rulling kun af de ting, du allerede har derhjemme. Når du insender billede af din rulling, deltager du i konkurrencen om en Ramasjang t-shirt.

Sjov med genbrugsmaterialer
På Facebook deler Kreafar og hans kreateam ud af skøre og skæve kunstværker, børnene kan kaste sig ud i med ting, de finder i og omkring hjemmet. 

LÆS OGSÅ: 5 sjove krea-projekter, du kan lave med ungerne

Motion

I kan nemt komme til at flade ud i sofaen dag efter dag, hvis ikke I søger for at få rørt jer lidt. Her er et par ideer til, hvordan I gør det sjovt at bevæge jer!

Disc golf i Valbyparken
Alle kan være med, og det er vildt sjovt! Reglerne er de samme som i golf, men i stedet for at skyde til en kugle med en kølle, kaster I med frisbee! Der er frisk luft og god plads i Valbyparken, så spillet nemt kan klares med god afstand. 

Ramasjang yoga med Motor Mille
Motor Mille laver børnevenlig yoga, hvor børn helt ned til 4-årsalderen kan være med. Hendes sjove øvelser er lettilgængelige hos DR. 

Live børneyoga
Mange yoga-eksperter streamer live børneyoga, så ungerne kan komme i balance hjemme i stuen. Tjek for eksempel SofieB, som deler børneyoga-øvelser på Facebook. 

Rytmikbandit
Følg Rytmikbanditterne på Facebook og Instagram, hvor de laver masser af fede legeindslag. De har flere sjove ting på programmet det næste stykke tid.

Rytmikgrete
Følg Rytmikgrete på Facebook, og få små, søde rytmikvideoer for de mindste børn og deres voksne. Syng og leg med!

Live Trilletræning
Tidspunkt: Hver mandag, onsdag, fredag og søndag kl. 10:00
Træn hjemme fra stuen eller haven, når Trilletræning livestreamer fra deres Facebook-side. Alle kan være med, og der vil blive trænet både mave, baller, ryg, arme og bækkenbund. 


Gode historier og sange

Der er ikke noget, som at få læst en fin børnebog op, skrive sin egen historie eller synge en dejlig sang.

Ramasjang-Katrine læser op
Tidspunkt: Alle hverdage kl. 13:00
Vær med, når ungernes helt fra Ramasjang, Katrine Bille, læser skønne historier op for de små. Så snup en kop kakao og synk ned i sofaen til en god fortælling, når Katrine streamer sin oplæsning live på Facebook.

Børnesange med Mek Pek
Følg også med på Mek Peks YouTube-kanal, hvor han deler en masse skønne og sjove børnesange! Så skal der synges!

I gang med sang
Tidspunkt: Hver morgen kl. 08:00
Hver morgen kan I synge med, når der streames morgensang for hele familien. Det er de dygtige musikere fra "I gang med sang", der inviterer til at træne stemmebåndet. Hop med allerede fra i morgen tidlig. 

Online JazzBio
Gennem 7 afsnit kan ungerne møde bien Bob, der forelsker sig i prinsessen Bibi, mens han ivrigt forsøger at lære at danse til jazz spillet af Aarhus Jazz Orchestra. Udover at være spækket med sange, som børnene kan synge med på, vil musikere fra Aarhus Jazz Orchestra også fortælle om deres instrumenter, og Carl Quist-Møller viser blandt andet, hvordan man kan tegne flip-flop tegninger og meget mere.

Fortællinger fra graven
Nationalmuseets børnerundvisning ”Fortællinger fra graven” er blevet til en podcast i fire afsnit! Her får børnene historien om fire forskellige børn fra vores fjerne fortid. Bjørn fra stenalderen, Solveig fra bronzealderen og Rolf fra jernalderen og Di-Mut fra oldtidens Ægypten.

Spillebillen
Tidspunkt: Hver morgen kl. 08:00
Hver morgen lægger Karen Marie Bille små børnesange ud på Spillebillens Instagram. Start morgenen med de hyggeligste børnesange.

Danmarks største skrivekonkurrence
Vidste du, at børn i alderen 9-14 år lige nu kan deltage i skrivekonkurrencen 500 ord - og måske vinde en illustreret udgivelse på Gyldendal med sin historie eller et skriveophold på Brønderslev Forfatterskole? Der er indsendingsfrist den 11. juni.

LÆS OGSÅ...

10 ideer til sjov motion for børn derhjemme5 eventyrlige familiefilm på Netflix

5 gode podcasts for børn

 

Fotos: 1'Alice i Eventyrland', fotograf: Emilie Carlsen, Teater Asterions Hus 2) 'Formgivning', fotograf: Rasmus Hjortshøj, Dansk Arkitektur Center 3) 'Legende børn. Enghave Plads' af Peter Hansen 1907-1908, Statens Museum for Kunst 4) Pexels 5) Søs Uldall-Ekman 6) Thomas Dambo 7) Pexels 8) Jumpstory.dk 9) Shane Brox 10) Rasmus Klump 11) Adobe Stock 12) Katrine Bille