Så er der taget hul på endnu en periode med nedlukning, hvor vi kommer til at være meget hjemme. Heldigvis er der stadig mange muligheder for helt gratis underholdning til ungerne. Vi har samlet det bedste her!

Motion

I kan nemt komme til at flade ud i sofaen dag efter dag, hvis ikke I søger for at få rørt jer lidt. Her er et par ideer til, hvordan I gør det sjovt at få bevægelse ind i den nye hverdag!

Lær de fem balletpositioner
Brug tiden derhjemme på noget fornuftigt, og lær noget nyt, mens I får sved på panden. Det Kongelige Teater har samlet en masse sjove online-tilbud til ungerne, hvor de for eksempel kan lære de fem balletpositioner. 

Ramasjang yoga med Motor Mille
Når kroppen skal igang hjemme i varmen, kan I gøre det med Motor Mille, der laver børnevenlig yoga, hvor børn helt ned til 4-årsalderen kan være med. Hendes sjove øvelser er lettilgængelige hos DR. 

Disc golf i Valbyparken
Alle kan være med, og det er vildt sjovt! Reglerne er stort set de samme som i golf, men i stedet for at skyde til en kugle med en kølle, kaster I med frisbee! Der er frisk luft og god plads i Valbyparken, så spillet nemt kan klares med god afstand. 

En tur på kælkebakken
Hvis vi er så heldige at få sne her i vintermånederne, er det oplagt at slippe børnene løs på en kælk. Op og ned af bakkerne giver gode røde kinder og gang i pulsen, mens I har det sjovt. 

Ud i det blå

Husk at få noget frisk luft - tag i skoven, på stranden eller måske på naturlegeplads? Bare husk at pakke håndspritten og holde afstand til andre.

Troldejagt og glemte kæmper
Hvis den daglige friske luft skal krydres med lidt spænding, kan I med fordel tage en lille skattejagt, hvor I leder efter de trolde og kæmper, som Thomas Dambo har gemt over hele landet. 

Know Your 'Bro
Vil I gerne vide mere om jeres egen bydel - eller måske en af de andre broer - kan I hoppe ind på knowyourbro.dk, og finde fortællinger til jeres gåtur rundt i byen. På Nørrebro er der også en sjov quiz for de 8-12-årige - det hele er helt gratis!

Naturbingo
Sebra har lavet bingoplader, som I kan printe og bruge ude i naturen. Så skal der nemlig findes træstubbe, tissemyrer og fuglehuse, for at få en række, to rækker eller fuld plade! Husk at sørge for et par præmier til vinderne!  

De Sjællandske Alper
Gå en tur i den friske luft i ”De Sjællandske Alper”. Brorfelde Observatoriet har lavet en gratis lydguide, der giver en ekstra dimension til gåturen. Lydfortællingen, som findes på den gratis app, Geotourist, kan downloades via App Store og Google

LÆS OGSÅ: Den store naturguide - gør udelivet sjovere for ungerne

Udendørs kunst i børnehøjde 
Tag ud af byen, og få frisk luft i kinderne, mens I kigger på kunst i smukke naturomgivelser. Tjek vores guide!

LÆS OGSÅ: Sjov udendørs kunst i Aarhus

Naturlegepladser
På naturlegepladser er der ofte lidt mere plads at boltre sig på - og dermed også bedre mulighed for at holde afstand. 

Tip! Hent appen Legepladsen og se hvor mange, der er tjekket ind på din lokale legeplads, så I kan undgå trængsel.

...Er vejret dårligt? Så kan I alternativt prøve nedenstående idé af!

Metroen derhjemme
I kan stadig tage en tur i den rigtige metro, der tager jer gennem byen, men skal I alligevel bare være derhjemme, kan junior snuppe en tur i førersædet med metroen derhjemme! Download og print børnenes kontrolpanel, og kør en virtuel tur gennem byen.

I teatret

Prinsessen på Ærten
Det Kongelige Teater har gjort det muligt at opleve pixiballetten Prinsessen på Ærten online, så I kan få oplevelsen af at komme i teatret hjemme i stuen. Den korte forestilling anbefales til børn fra 4-10 år. 

INTET
Det er også muligt at opleve Det Kongelige Teaters ungdomsopera INTET i det virtuelle Xtra-univers. Her skildres teenagerens rejse fra barndommens tryghed og uskyld til tilværelsens anarki og desperation. 

På biblioteket

Vi elsker bøger
I anledning af årets "Vi elsker bøger"-festival, bliver I inviteret på biblioteket hjemme i stuen. Der er både læsedyster, quizzer, livestreams, tegneworkshops og meget andet online-sjov. Og så er der også enkelte aktiviteter, der foregår udendørs - blandt andet digitale gåture og bogjagt i byen. Alt sammen helt gratis. 

Gå i køkkenet

Tag børnene med i køkkenet, når nogle af dagens måltider skal tilberedes, eller forkæl dem ved at bage en lækker eftermiddagskage sammen.

Lækre opskrifter

♥ Gulerodskage
♥ Kanelsnurrer
♥ Nemme tutti-frutti kokostoppe

LÆS OGSÅ: Sådan aktiverer du dit barn i køkkenet

Online museumsbesøg

Har ungerne et yndlingsmuseum, som de gerne ville besøge hver dag, hvis det var muligt? Findes det på listen her, kan I tage en online-tur, når det passer jer. 

Glyptoteket
På Glyptotekets YouTube-kanal kan I se en masse sjove videoer - blandt andet serien "Stefan og statuerne", hvor Stefan fortæller om museets statuer, hvordan de er lavet og en masse andet sjovt i børnehøjde. 

Experimentarium
Følg med på Experimentariums nye YouTube-kanal Zoom, hvor der bliver eksperimenteret med nogle af livets helt store spørgsmål. Hvorfor er himlen blå og dit blod rødt? Med værten Emilie Schultz-Knudsen i spidsen, bliver alle forhåbentligt klogere. 

Dansk Arkitektur Center
Gå på opdagelse i den anmelderroste Bjarke Ingels-udstilling "Formgiving" i Virtual Reality! Med mere end 70 BIG-projekter fra hele verden, oplever du BIGs grænseløse kreativitet, og hvordan tegnestuen lige nu giver form til din fremtid.

Frederiksborg Slot
Ved hjælp af piletaster og touch-funktioner kan I navigere rundt i mere end 50 tilgængelige stuer og pragtrum på Frederiksborg Slot! Tag for eksempel på jagt efter portrætter!

Louisiana
Også Louisana viser deres fine samlinger frem via videoer og billeder, så klik forbi dem, hvis I får brug for et skud kultur.

Statens Museum for Kunst 
SMK inviterer til kunstoplevelser i hjemmet, for deres onlinesamling er nemlig åben hver dag med udvalgte kunstskatte fra arkiverne.

ARKEN
Tag et kig forbi ARKENs store online univers, hvor det handler om at stå sammen gennem krisen, selvom vi skal holde afstand. Der er flere gratis tilbud - også for børn.

Nationalmuseet
I kan også tage en tur på Nationalmuseet og gå på opdagelse. I kan for eksempel få en guidet tur rundt i udstillingen "Stemmer fra kolonierne", hvor en omviser guider og fortæller. 

Louvre
Det smarte ved den online udgave af de mange museer er, at I nemt kan lade turen gå hele vejen til for eksempel Paris. Gå på opdagelse blandt Louvres mange spændende og historiske samlinger. 

The Met
I kan også smutte en tur til New York. The Met har blandt andet en børnevenlig online tidsmaskine, hvor ungerne kan rejse tilbage til fortiden - sejt!

Hjemmehygge

Gå all in på hygge derhjemme! Find den helt store snackskål frem, og hiv dynerne med ind i sofaen.

Hjemmebiograf
Se film sammen om eftermiddagen, når hjemmeskolen og hjemmearbejdet er pakket væk. Vi har forskellige guides til forskellige aldersgrupper, så I enten kan kaste jer over animationsfilm, der er egnet for alle, eller eventyrlige familiefilm fra 7 år og op. Har I allerede abonnement til de forskellige streamingtjenester og popcorn i køkkenskabet, føles det helt gratis. 

Børnebiffen
Nyd den digitale udgave af de allerbedste børnefilm hjemme i stuen. Da Cinematekets Børnebiffen først åbner igen den 6. juni, kan I nu se et udvalg af filmene online, ganske GRATIS! 

Online JazzBio
Gennem 7 afsnit kan ungerne møde bien Bob, der forelsker sig i prinsessen Bibi, mens han ivrigt forsøger at lære at danse til jazz spillet af Aarhus Jazz Orchestra. Udover at være spækket med sange, som børnene kan synge med på, vil musikere fra Aarhus Jazz Orchestra også fortælle om deres instrumenter, og Carl Quist-Møller viser blandt andet, hvordan man kan tegne flip-flop tegninger og meget mere.

LÆS OGSÅ: Nostalgi: 15 børnefilm og -serier du absolut bør vise dine børn

Krea-sjov

Ryd spisebordet og find kreasagerne frem - flere inspirerer og streamer gratis guides til ungerne.

Kreativ med Det Kongelige Teater
På Det Kongelige Teaters Xtra-kanal har de samlet en række kreative idéer til børnene derhjemme. Lav jeres eget blodige korsridder-kostume, lav et diorama til værelset, lav tryk på stofposer, tøj eller pudebetræk og tegn med Brødrene Løvehjerte. Der er video-guides til det hele, så ungerne kan klare det meste på egen hånd. 

Hjemkunstskab
Statens Museum for Kunst vil gerne hjælpe forældre med lidt inspiration til små kunstpauser for børnene i løbet af dagen. De har derfor lavet hele fem fine idékataloger med undervisningsmateriale - så der er nok at gå igang med!

Hama-perlehygge
Smut ind på perleeksperten Anja Takacs' profil, og få masser af inspiration til at hygge med ungerne med de fineste perleplader.

Strik med Lille Svend
Kan dit barn strikke, eller mangler du også selv et lille krea-projekt til de mange hjemmetimer, så kig forbi Lille Svend, hvor alle strikkeopskrifterne er gratis - du kan både strikke svampe, kroner, huer og andet hyggeligt. 

Tegn udenfor stregerne
Museum Jorn guider ungerne ind i kunsteren Asger Jorns verden, og viser dem, hvordan de kan skabe flot kunst ved at tegne udenfor stregerne.

Husk Mit Navn-plakater
Kuntneren Husk Mit Navn lægger en masse gratis plakater til download, som I kan farvelægge og have hængende derhjemme.

Popsi og Krelle-malebog
Print jeres egne Popsi og Krelle-tegninger, som I kan tegne videre på og farvelægge derhjemme - alle motiverne ligger til gratis download hos Mig og familien.

Farv sammen hver for sig
Tegneren Rikke Rosenkrands har tegnet en fin tegning, som I gratis kan hente ned og printe ud. Så kan ungerne bruge timevis på at farvelægge de mange hyggelige detaljer.

Sjov med genbrugsmaterialer
På Facebook deler Kreafar og hans kreateam ud af skøre og skæve kunstværker, børnene kan kaste sig ud i med ting, de finder i og omkring hjemmet. 

LÆS OGSÅ: 5 sjove krea-projekter, du kan lave med ungerne

 

LÆS OGSÅ...

10 ideer til sjov motion for børn derhjemme7 gode podcasts for børn

 

Fotos: 1Adbobe Stock 2) Søs Uldall-Ekman 3) Stephanie Mielnicki 4) 'Prinsessen på Ærten', Det Kongelige Teater, Foto: Henrik Stenberg 5) Pexels 6) Fransk og dansk skulptur 0090 photo Ana Cecilia Gonzalez © Ny Carlsberg Glyptotek 7) 'Legende børn. Enghave Plads' af Peter Hansen 1907-1908, Statens Museum for Kunst 8) Adobe Stock 9) Unsplash