Bæredygtig gaderobe til baby

"Hvorfor egentlig gå ud og købe nyt babytøj, når du kan få det smidt lige i nakken til ingen penge - og samtidig skåne både miljø og din babys hud for kemi?"

27. oktober 2022
Af Caroline Gruth Hemmingsen

- præcis dét spurgte jeg mig selv om, da jeg skulle til at købe nye klæder til min kommende datter, der melder sin ankomst i maj. Egentlig kunne jeg ikke komme på én eneste god grund til købe nyt tøj, måske med undtagelse af, at det selvfølgelig er hurtigere og nemmere at købe en ny 5-pak med bodyer i samme størrelse fra H&M, end det er at finde dem enkeltvis i en genbrugsbutik.

Alt for mange ting i denne verden

Uden at det skal lyde alt for helligt, synes jeg grundlæggende, at der er ALT for mange ting i denne verden. Tænker man over det, er det jo helt grotesk, at der produceres og købes så meget nyt nyt nyt, når vi i forvejen har så meget, der kan genbruges.
Jeg opfatter ikke mig selv som dedikeret klimatosse eller fanatisk, men jeg bekymrer mig da om miljøet og klodens fremtid og forsøger derfor, så vidt muligt, at gøre en forskel i hverdagen: købe økologisk, bruge neutralt vaskepulver, sortere mit affald, sælge brugte ting på Den Blå Avis, i stedet for at smide det ud osv. Derfor lå tanken om at købe brugt babytøj til mit barn, der alligevel vokser ud af tøjet på rekordtid, heller ikke fjernt. Det var jo blot endnu en lille, god miljø-gerning, jeg snildt kunne gøre til en del af hverdagen.

Store besparelser og mindre kemi

Da jeg opdagede, hvor meget fedt babytøj, man kan få til ingen penge ved at købe det brugt, føltes det blot endnu mere fjollet at købe nyt. Faktisk forstår jeg ikke helt, at man gider bruge 339 kr. på en sparkedragt af mærket +1 in the family, når man kan få selvsamme sparkedragt til 50 kr. brugt (se foto nedenfor).

Den eneste forskel er, at den ene er brugt og vasket - måske maks 5 gange - og dette er faktisk KUN et plus for babys hud. Så er de kemiske reststoffer, som er i alt nyt tøj, nemlig blevet vasket ud, win-win! Jo flere gange man vasker, jo færre kemirester er der, som kan fremkalde allergiske reaktioner, udslæt og kløe. Husk dog altid at vaske tøjet i neutralt vaskepulver inden det tages i brug - også selvom det dufter og ser rent ud.

Det er blevet en mission for mig at få det så billigt som muligt

Sparkedragten fra +1 in the family er indtil videre det dyreste stykke tøj, jeg har købt til min datter, og jeg var faktisk lidt i tvivl, om jeg nu virkelig gad give hele 50 kr. for den - det var jo lidt dyrt! For når man først opdager, hvad man kan få for pengene i Røde Kors, Danmission, Mødrehjælpen osv., bliver man pludselig utrolig bevidst om pris. I Mødrehjælpen kan man f.eks. få 5 bodyer for 30 kr - nogle gange endda 3 bodyer for 10 kr.! Det blev hurtigt en besættelse for mig, at finde det bedste tøj til de billigste penge - for tænk, hvad jeg så kunne bruge alle de sparede penge på i stedet! 

"Når man kan få et sæt Holly's tøj til 7 kr. får man et lille kick"

Indtil videre er mit billigste køb et par strømper til 1 kr. og det dyreste altså sparkedragten til 50 kr. Og jeg ville da lyve, hvis jeg sagde, at jeg får et lille kick, når jeg finder et par fine shorts og tilhørende t-shirt fra Holly's til freakin' 7 kr. i Røde Kors. Det er jo fantastisk - og så synes jeg også, jeg kan tillade mig at bruge lidt flere penge på brugte mærkevarer, som f.eks. en Konges Sløjd hue til 35 kr. For ja, som fleste andre kommende mødre, er jeg jo også en sucker for netop Konges Sløjd, CamCam, MarMar osv.

Se et udpluk af mine fund nedenfor.

Gode erfaringer om genbrugstøj til baby

Hvis du er førstegangsfødende og ikke allerede har tøj fra storebror eller storesøster liggende, som baby kan arve, så start genbrugsjagten tidligt! Ganske kort efter nakkefoldsscanningen i uge 12, begyndte jeg at gå i genbrugsbutikker og lede, for det er nemlig ikke altid, der er bid. Måske finder du noget du kan lide, måske ikke. Så ha' tålmodighed og gør turen forbi genbrugen til en ugentlig aktivitet - så skal du nok få skabet fyldt op til babys ankomst.

Der er et hav af muligheder, når det kommer til brugt børnetøj - både online og i fysiske butikker. Jeg selv bor i Ringsted og arbejder på Vesterbro, så det er her, jeg har min vante gang. På Vesterbro kan jeg anbefale Mødrehjælpen på Gasværksvej og den lidt dyrere Clean your closet på Vesterbrogade. Derudover er jeg glad for Røde Kors, Kirkens Korshær og et koncept i Ringsted, der hedder Hoppeloppen. Sidstnævnte er et loppesupermarked udelukkende med brugt børnetøj ligesom Børneloppen. Lidkøb, Kirppu og andre reol-loppemarkeder er også gode steder, at finde brugt børnetøj.

Hvis du skal købe nyt tøj, så køb det i en god kvalitet, så det holder længe. Så kan lillebror eller lillesøster arve, eller du kan sælge det videre, når din baby er vokset ud af det. Når man partout skal bruge mange penge og ressourcer på nyt tøj, giver det super god mening at sende det videre i systemet, så andre kan få glæde af det. Kan tøjet fås i økologiske, bæredygtige materialer, er det selvfølgelig også at foretrække!

Sidst men ikke mindst: brug din sunde fornuft. Ser du et stykke nyt, dyrt tøj, du bare MÅ eje, er det ikke en synd at købe det. Men husk at vaske det godt inden brug, og giv det videre, når baby er blevet for stor.

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben