Hvorfor er det egentlig, at vi fejrer fastelavn? Hvorfor slår vi katten af tønden og hvorfor spiser vi fastelavnsboller? Børn i byen er dykket ned i den ældgamle tradition, og giver jer her forklaringen bag den finurlige fastelavnsfest, vi alle elsker.

Fastelavn
Den 40 dage lange faste

Fastelavn fejres syv uger før påskedag, og falder derfor altid på en søndag et sted mellem den 1. februar og 7. marts. Ordet "fastelavn" kommer af det plattyske ord "vastel-avent", hvilket betyder fasteaften. Fasteaften henviser til den 40 dage lange faste, som begynder efter fastelavnsdagene og varer frem til påske. Denne tid blev også kaldt for karnevalstiden, hvilket dækker over ordet karneval, altså "carne vale", som betyder "uden kød", fordi man i fastetiden ikke måtte spise kød.

Katten i tønden, fastelavnsris og fastelavnsboller

Fastelavnstiden varede fire dage, og talte fastelavnssøndag, fastelavnsmandag, hvide tirsdag og askeonsdag. Ligesom i dag, slog man katten af tønden på fastelavnssøndag, men i gamle dage var der en rigtig, levende kat indeni tønden! Katten var dengang et symbol på ondskab, og ved at slå den ihjel i tønden, troede man også, at man slog ondskaben ihjel.

Fastelavnsriset blev ligeledes brugt til at slå ondskab og syndige tanker ud af mennesket. Fastelavnsbollerne havde dog hverken til formål at bekæmpe ondskab eller syndige tanker, men var derimod blot en chance for at få noget lækkert inden fasten. Fastelavnsbollerne, de fine hvide hvedeboller, blev oprindeligt serveret på hvide tirsdag.

FastelavnsbollerFastelavn
Fra voksenfest til børnefest

Fastelavnstraditionerne har heldigvis gennemgået store forandringer. Katten i tønden er selvfølgelig blevet skiftet ud med slik, søde sager og appelsiner, men faktisk slog man til en rigtig kat langt op i 1800-tallet. Derudover var fastelavn før år 1900 en fest, der var forbeholdt de voksne, som skejede ud med udklædning og store mængder alkohol i flere dage. Dengang red karlene også fra gård til gård, inden de mødtes for at slå katten af tønden til hest.

I dag er fastelavn børnenes fest, men dette forhindrer selvfølgelig ikke de voksne i også at klæde sig ud. Flere steder sydpå er karneval endda mest for voksne - så hvad skal du og junior være udklædt som i år? :-)

 

Tilmed dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.

Kilde: kristendom.dk

Billeder:
1. Knud Gamborg - Illustreret Tidende Nr. 646. 11/2-1872, s. 193.
2. Fastelavnsboller af Maria Nilsson, @nilssonsambrosia
3.Da vi var børn Bind 1 1925-1940 (Københavns Bogforlag 1987) fra Det Kongelige Biblioteks Billedsamling