Små grønne fingre: Find alt til haven eller altankassen

Frisk luft og jord under neglene er den perfekte forårsaktivitet for både store og små. Smut i haven, i gården eller ud på altanen, og gør klar til årets udesæson med grønne lækkerier, I kan klikke hjem online.

Foto: Lisa Grue
22. december 2022
Af Stephanie Mielnicki

Det kan I plante i marts og april

Foto: Denis Sytmen

Blomster

Da der stadig er risiko for nattefrost, bør I overveje, hvilke blomster I planter i jord og potter. Heldigvis er der mange fine, der sagtens tåler lidt kulde om natten, og som tilmed er ret hårdføre, og ofte kommer igen år efter år. Giv for eksempel jeres uderum lidt fest og farver med fine hornvioler, stedmoderblomster, forglemmigejer, bellisser eller primulaer.

Frugt og grønt

Lav jeres egen køkkenhave, så I i løbet af sommeren kan nyde hjemmedyrkede grøntsager og friske frugter. Lad ungerne lægge kartofler, så gulerødder og ærter, og måske plante et æbletræ eller en frugtbusk. Det er så hyggeligt at følge med i de voksende spirer og planter, og endnu hyggeligere at nyde lækkerierne til sidst!

Krydderurter

Drømmer I om at kunne smage jeres mad til med krydderurter, I henter lige uden for døren, er det en god idé at starte med nogle hårdføre nogle af slagsen, så de ikke går ud, og I mister gejsten. Prøv for eksempel lykken med lidt oregano til pizzaen, purløg til æggemaden, rosmarin til kartoflerne, timian til kyllingen eller citronmelisse til desserten.

Giv børnene deres eget område

Foto: Denis Sytmen

I haven

Har I jeres egen have, er det nemt at dele et lille stykke jord mellem børnene. I kan eventuelt sætte et stykke snor op, så der er fuldstændig styr på, hvem der er gartner hvor. Lad dem selv vælge, hvad de vil så og plante, og så står de selvfølgelig også selv for vanding, lugning og så videre.

På altanen

Har I ingen have, men stadig børn med grønne fingre, kan de få hver deres krukke eller altankasse. Samme regler gælder som i haven - de bestemmer selv indholdet, og står selv for at holde liv i planterne og høste lækkerierne til sidst, hvis frugterne skal spises eller blomsterne plukkes.

I vindueskarmen

Har I ikke noget uderum i jeres bolig, behøver det ikke at holde ungerne fra at lege gartner. Med en lille potte eller æggebakke i vindueskarmen, kan de stadig få lov at følge planternes udvikling fra frø til spire, og senere fuldvoksen plante. Det er også et godt sted at starte, hvis I har have, men nattefrosten holder jer fra at dyrke jeres ønskede planter - start indenfor i vindueskarmen!

Foto: Unsplash

Gør noget ud af indretningen

Ventetiden kan være lang, når først frøene er sået og vandet, og børnene bare gerne vil have flotte blomster og saftige ærter NU. Brug eventuelt en del af tiden på at indrette haven eller altanen, så der er klar til masser af hyggestunder i løbet af foråret og sommeren. Børnene kan hjælpe til med at male havemøbler, hænge lyskæder op, vælge (eller sy) flotte puder og hynder - et hyggeligt projekt, som hele familien vil sætte pris på gennem udesæsonen.

Her kan I shoppe online

Foto: Denis Sytmen

Plantorama

Hos Plantorama bestiller du online, de pakker, og du henter. Der er 11 havecentre fordelt over hele landet, så der er sikkert et i nærheden. 

Greenify

Hos Greenify tilbyder de levering i hele Storkøbenhavn, samt mulighed for at hente ordrer i butikken på Amager.

Plantetorvet

Hos Plantetorvet finder du Danmarks største online havecenter, som anvender selvstændige fragtmænd til levering i hele landet. 

Webplanteskolen

Hos Webplanteskolen bliver ordrer leveret i egen bil på hele Sjælland. 

Foto: Lisa Grue

Få masser af inspiration i Lisa Grues bog "Luk naturen ind hele året - 102 ideer med masser af jordforbindelse" - En smuk guide med 102 enkle ideer til samvær med familie og venner – også om vinteren, hvor naturen stadig er der, men bare ser anderledes ud. Du køber bogen her.

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben