KØN - Gender Museum Denmark

Debatten om kønnenes rettigheder og muligheder er levende i mediebilledet som aldrig før. Selvom vi er nået langt, hvad angår ligestilling, er køn stadig et højaktuelt emne - hvad end det angår påklædning, indkomst eller barsel.

Foto: KØN - Gender Museum Denmark
29. november 2022
Af Julie Hedelund
Foto: KØN - Gender Museum Denmark

KØN er højaktuel som aldrig før

Den højaktuelle kønsdebat giver (det tidligere Kvindemuseet) en enormt vigtig plads som museum og formidler i vores samfund, da museet netop sætter fokus på kønnenes kulturhistorie og diskuterer kønsproblematikker, ligestilling, krop og seksualitet for besøgende i alle aldre gennem nysgerrighed, dialog, refleksion og viden om kønnets betydning både historisk, aktuelt og i et fremtidigt perspektiv.

Tidligere Kvindemuseet

Museet i Aarhus blev oprindeligt grundlagt i 1982, hvor kvinders kultur og historie var stærkt underbelyst. Siden da har museet indsamlet væsentlige dokumentation for kvinders hverdagsliv såvel som kvinders aktive medvirken i samfundsudviklingen. Der er dog sket meget siden i relationen mellem de to køn og i 2016 fik museet nyt ansvarsområde, som betyder, at de fremover skal sikre og formidle kønnenes kulturhistorie. Derfor tilbyder KØN idag en langt mere dynamisk udstillingsplatform med oplevelser for både børn og voksne og vil også i fremover beskæftige sig mere bredt med kønnenes kulturhistorie og involvere alle på tværs af køn på sine 1200 m2 fordelt på 3½ etager.

Foto: Caroline Meldgaard

Kønnets betydning historisk, aktuelt og i fremtiden

På KØN viser de skiftende tematiske kulturhistoriske udstillinger og kunstudstillinger. Her kan I oplevelse historien med et andet blik, når museet zommer ind på kønnets betydning i et historisk, aktuelt og i et fremtidigt perspektiv. Vi har herunder samlet et overblik over, hvilke udstillinger I i øjeblikket kan glæde jer til at opleve på KØN.

#ingenlillelort - en udstilling om aktivisten Astrid Lindgren

Udstillingsperiode: 2021-2022

En af museets nyeste udstillinger sætter fokus på aktivisten Astrid Lindgren og hendes progressive syn på køn, magt og børns rettigheder. I udstillingen skildres Astrid Lindgren som debattør, brevskriver, velgører, taler og selvfølgelig forfatter til nogle af de mest uforglemmelige børnehistorier. Som noget særligt ledsages udstillingen af undervisningsforløb og aktiviter med fokus på at styrke børn og unges bevidsthed om køn, ligestilling og demokratiske rettigheder. Udstillingen formidler FN's børnekonvention, samt FNs verdensmål for bæredygtig udvikling.

KØN REDELIGHED

Udstillingsperiode: Permanent

Hvorfor leger drenge med biler og piger med dukker? Hvad vil det sige at være transkønnet? Og hvordan ser min krop ud i forhold til andres? Det er spørgsmål som disse, der debateres og sættes fokus på i udstillingen 'KØN REDELIGHED'. Gennem en historisk tidslinje og temaerne arbejde, humor, krop, arv, politik, verden, kunst og aktivisme skildres kønnenes kulturhistorie på dynamisk vis. Udstillingen er permanent, men vil ændre sig over tid, når besøgende i alle aldre vil bidrage med viden, genstande, egne fortællinger og meget, meget mere.

LÆS OGSÅ: 3 generationer på besøg på KØN

Museets store samling

Udstillingsperiode: Permanent

Siden 1982 har museet samlet genstande, dokumenter, fotos og biografier til dokumentation af kvinders liv og virker. Formålet med samlingen er, på godt og ondt, at afspejle de store ændringer, der er sket i kvinders liv op gennem tiden. Samlingerne spænder idag over flere slags ting som f.eks. brudekjoler, tandproteser, legetøj, fodboldtrøjer og senest også crop toppen. Genstandene symboliserer skel, kampe og sejrer, og mange af genstandene taler for sig selv.

Pigernes og drengenes historie

Udstillingsperiode: Permanent

Tag børnene med på skattejagt i udstillingen, som viser børneliv gennem de seneste 150 år. Udstillingen bygger på en række konkrete børns liv og omhandler temaer som familie, skole, børnearbejde og leg, samt forskelle på drenge og piger. Vidste I f.eks. at tilbud om skolegang for drenge var længe udviklet før det blev almindeligt at tilbyde piger at komme i skole? I udstillingen følger man børnene rundt blandt deres genstande, som er med til at danne et billede af de forskellige børneliv og vilkår.

Seksualundervisning gennem tiden

Udstillingsperiode: Permanent

Er det skolens ansvar at oplyse elever om kønslivets mysterier? Hvis ja, hvilke emner skal der så berøres og på hvilken måde? Disse spørgsmål, og mange flere, sætter udstillingen fokus på. Tag med på en rejse gennem seksualundervisningens historie, og dyk ned i de forskellige metoder, der har været brugt til at formidle køn, krop og seksualitet gennem de seneste 200 år. Udstillingen benyttes også til seksualundervisning af skoleelever.

Den Gamle Byrådssal

Udstillingsperiode: Permanent

KØN ligger i Aarhus' tidligere rådhus fra 1857 og her kan I i Byrådssalen tage plads i de autentiske møbler fra 1909 - året efter, kvinder opnåede kommunalstemme- og valgret i Danmark. Udstillingen skildrer kvindebevægelsens historiske udvikling fra Mathilde Fibiger frem til #metoo. I udstillingen finder I montrere med genstande, billeder og tekster, der både vil gøre jer klogere på bevægelsens perspektiver og udfordringer; sædelighedsfejden, ægteskabsvilkår og korsettets indsnævring.

Bevæg jer rundt i historien

Det er selvfølgelig muligt at bevæge sig rundt på museet og udstillingerne på egen hånd, når entréen er betalt. Et besøg på museet tager ca. 1-2 timer. Som noget særligt tilbyder museet også omvisninger, som I kan læse mere om her

Selvom museet fokuserer på kulturhistoriske begivenheder står tiden bestemt ikke stille hos KØN. Derfor har de hele tiden nye udstillinger og events på tegnebrættet. Få en forsmag på de kommende udstillinger her.

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben