Diktatoren – En humoristisk dukkeforestilling

Børn i byens anmelder Nanna og hendes søn Vitus på 4 år har været inde og se Anemonens forestilling Diktatoren. Det er en humoristisk dukkeforestilling om en lille tyran, som gerne vil bestemme over alt og alle.

Foto: Anemonen
9. marts 2023
Af Nanna Enevoldsen

ANMELDELSE: DIKTATOREN ★★★★

Børn i byens anmelder Nanna og hendes søn Vitus på 4 år. Foto: Nanna Enevoldsen

Humor for børn og voksne

Det er nok for mange familiers vedkommende et velkendt fænomen, at børnene forlanger, og forældrene leverer. I hvert fald til en vis grænse. Dén grænse er totalt overskredet i teaterstykket Diktatoren, hvor ordet ’curlingforældre’ får en helt ny dimension. 

Vi starter hjemme hos Diktatoren, hvor hans forældre serverer vådt og tørt på et sølvfad for ham, mader ham, børster hans tænder og sågar holder Anders And-bladet for ham, når han er på toilettet. Alt sammen til stor morskab og forargelse for børn og voksne i salen. 

I børnehaven MINIsteriet fortsætter Diktatoren med at kommandere med de andre børn, dog med mindre held. Vi bliver præsenteret for de forskellige velkendte ’børnehavetyper’ – herunder pigen Sille, som Diktatoren har et godt øje til. 

Diktatoren vil gerne være venner med Sille, men hun er ikke så let at imponere (eller rettere sagt kontrollere). Det hele kulminerer i, at Diktatoren skubber til et andet barn, som Sille leger med, hvortil Sille udtaler, at ’hun hellere vil lege med en abe end med ham’. 

Det får Diktatoren til at beslutte, at han vil være en abe næste dag – herlig børnelogik.

Foto: Anemonen

En historie med god morale

Diktatoren er en fin dukkeforestilling, der med sin gode historie og formidlere tryllebinder publikum. Med relativt enkel scenografi, få rekvisitter, imponerende dukkeføring og skuespil, og masser af humor og poesi, scorer Diktatoren fire ud af fem stjerner i vores bog.

Forestillingen varede cirka 45 minutter, hvilket var helt perfekt, da min søn – og samtlige andre børn i salen – formåede at sidde stille og koncentrere sig fra start til slut.

Vitus syntes, at det sjoveste i forestilling var, da Diktatoren smed alt tøjet og svingede sig i lianerne til slut. Han skraldgrinede over, at dukken var nøgen, og det gjorde resten af salen også.

Jeg var meget imponeret over de dygtige dukkeførere, som formåede at samarbejde om at virkeliggøre dukken med finmotoriske bevægelser og udtryk.

Da vi gik derfra, snakkede vi lidt om moralen i forestillingen. Min søn er i den yngre aldersgruppe og havde derfor ikke helt fanget den, men vi fik os en god snak om kærlighed, magt og om positiv versus negativ opmærksomhed. Der var stof til eftertanke for os begge.

På turen hjem sang min søn en af ørehængerne fra forestillingen, som i øvrigt også rent musikalsk har noget at byde på.

Foto: Anemonen
Om forestillingen
  • Hvor? Anemonen
  • Hvornår? Frem til den 26. marts 2023
  • Hvem? 4-8 år

Læs mere om forestillingen her

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben