Meyers varme hveder

Store Bededag står for døren, og det skal selvfølgelig markeres med en gang hjemmebagte hveder. Her får du Meyers opskrift på varme hveder - mmm!

Foto: Meyers
14. december 2022
Af Rikke Reffelt

Fordej

Du får hvederne helt op på knopperne ved at lave en fordej dagen før. 200 g mel, 2 dl vand og 10 g gær røres sammen til en homogen løs dej. Den lader du så stå i køleskabet i 24 timer (Kan undlades, men giver lidt ekstra smag til din bolle).

Det skal du bruge

  • 2½ dl lunkent vand
  • 2½ dl lunkent mælk
  • 20 g gær
  • 15 g havsalt
  • 50 g rørsukker
  • 10 g kardemommekapsler
  • ca. 1-1,2 kg hvedemel
  • 50 g blødt smør
Foto: Meyers

Sådan gør du

Rist kardemommekapslerne på en pande til det dufter herligt. Blend dem herefter i en krydderikværn og sigt så de grønne skaller fra. Du kan i stedet bruge stødt kardemomme, men det bliver ikke helt det samme.

Hæld vand og mælk i en skål, og rør gæren ud heri. Rør æg, havsalt og rørsukker i væsken, og tilsæt så kardemomme og hvedemel. Vil du have en lidt lettere bolle, kan du droppe mælken og erstatte med vand.

Tilsæt fordej (kan undlades, men giver en smule ekstra brødsmag).

Ælt dejen sammen – enten i skålen med en flad grydeske eller i røremaskinen i et par minutter. Ælt så smørret ind i dejen, til den slipper kanterne på skålen, det tager ca. 5–6 minutter på maskinen, lidt længere tid i hånden. Er du meget glad for smør, kan du vælge at ”tabe” 50 g smør ekstra ned i dejen!

Lad nu dejen hæve tildækket 2 timer i skålen på et lunt sted.

Vend dejen ud på et melet bord, og tril den ud til en lang pølse. Del den i 20 stykker, og form dem til boller. Sæt bollerne på en bradepande med bagepapir, så de står tæt uden at røre hinanden, og lad dem hæve lunt i 2–3 timer, til de har dobbelt størrelse og er hævet sammen.

Bag hvedeknopperne ved 220° i ca. 12-15 minutter. Vend de færdigbagte knopper ud af bradepanden, og lad dem afkøle på en bagerist. Skær hvedeknopperne over ved servering, og rist dem sprøde i ovnen i 6–8 minutter ved 200°.

Spis hvedeknopperne nyristede med koldt smør eller kanelsmør til.

Find mere inspiration og andre lækre opskrifter fra Meyers her 

Du kan også udnytte, at Meyers bagere har bagt rigeligt, og hente dine hveder i Meyers Deli eller i Meyers Bageri.

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben