Efteråret står i græskarrets tegn, og lige nu er det højsæson! Rundt omkring i landet findes flere gårde og gartnerier, som dyrker og sælger deres egne græskar. Så ta' familien med på græskar-tur, det er lidt hyggeligere end at købe dem i Netto. Børn i byen giver jer 5 styks her!
 


1. Ventegodtgaard

Ventegodtgaard ligger ved Lille Skensved lidt nord for Køge. Gården er en slægtsgård, og har været i familien i flere generationer. I dag dyrkes alt økologisk, og de tilbyder bl.a. selvpluk af æbler, hindbær, kartofler, pærer og jordbær. Derudover dyrker gården masser af økologiske Halloween græskar. Se mere på deres Facebook-side HER.


2. Kildebrønde Frugtplantage

Besøg Kildebrønde Frugtplantage og høst jeres eget græskar fra den 30. september 2022. Det er også muligt at købe græskar fra stedets gårdbutik, men der er altså noget hyggeligt ved selv at høste det med børnene! Tjek Kildebrøndes Facebook-side HER.

3. Lærkehøj - økologisk frugt

Lærkehøj i Kagerup er en lille økologisk frugtplantage med æbler, pærer, lidt blommer og græskar! Alle plantagens græskar kan spises, dog er nogle af de store bedst til græskarlygter - men kødet kan bruges til græskarsuppe, mums. Foruden store græskar, har Lærkehøj hokkaido, butternut og agern. Tjek deres Facebook-side HER.


4. Grennessminde - det økologiske gartneri

Grennessmindes økologiske gartneri er en del af Projektskolen Grennessminde i Tåstrup for unge med særlige behov. Gartneriet har både produktion i drivhusene samt på marken, og har indrettet hyggelig café og gårdbutik i et af drivhusene. Grennessminde dyrker mange forskellige græskarsorter, bl.a. sorte, grønne, gule, stribede og orange - ligesom de findes i forskellige størrelser og former. Fælles for dem alle er, at de er økologiske og spiselige. Tjek deres Facebook-side HER.


5. Stengården i Bregnerød

I det smukke Nordsjælland ligger Stengården, som er et økologisk familielandbrug. Stengården har en blandet produktion, heriblandt græskar, som afsættes fra deres egen gårdbutik. Bemærk: Det er ikke muligt plukke selv. Derudover har Stengården deres egen 100% økologiske café, som serverer lækker mad, tilberedt med udgangspunkt i deres egne råvarer. Psst: Lørdag-søndag serverer de også brunch, så når I alligevel skal ud og shoppe græskar i weekenden, så slå et smut forbi cafeen og nyd en lækker brunchtallerken. Tjek gårdbutikkens Facebook-side HER og gårdcaféen HER.

Generelt om græskar

Traditionen med at skære græskar ud og sætte lys i stammer helt tilbage fra kelterne i Irland. Dengang var det roer, man udhulede. Via Amerika (hvor man ændrede det til græskar) kom det så tilbage til Europa, hvor det igen er blevet populært. De fleste Halloween græskar er spiselige, og bl.a. græskarsuppe kan anbefales! Kig efter græskar/hokkaidosuppe på nettet, der er masser af lækre opskrifter af finde.
Græskarets kerner kan også bruges. Hvis man vil riste dem, anbefales det først at koge dem i saltvand i 15-20 min, ellers bliver de seje i stedet for sprøde.
Græskar bør opbevares tørt ved 10-20 ºC. Hvis de skal stå fugtigt, f.eks. udendørs, anbefales det at smørre dem med atamon, citron eller eddike, så holder de sig bedre.

TIP! Planlægger I at holde Halloween-fest eller at udhule græskar? Så tjek Panduro, der har et imponerende udvalg af Halloween-pynt samt smarte redskaber/knive til at skære og udholde græskar.

Fotos: Ventegodtgaard, Kildebrønde, Grennessminde & Stengaarden