Hvad skal I lave i Horsens og omegn

I Horsens er der rig mulighed for at lege sig klogere på danmarkshistorien - fra livet på landet for 350 år siden, til industrialiseringens betydning og kunstens forskellige budskaber. Og skal der fart over feltet, er der både legepladser og vandplaskeri.

Foto: Industrimuseet Horsens
30. december 2022
Af Nana Bech Eneqvist

Hænderne skruet rigtigt på

Har du nogensinde overvejet, hvordan Danmark så ud før industrialiseringen? Altså før elektricitet i hjemmet, før supermarkeder og før biler? På Danmarks Industrimuseum kan I sammen gå på opdagelse i danmarkshistorien, for eksempel med et besøg i arbejderboligerne - lige fra 1880'ernes bittesmå lejligheder med sultne familier til 1990'ernes ungkarlehybel med pizzabakker og musik på anlægget. Eller besøg banken fra 1930'erne, skolen eller butiksgaden fra 1950'erne eller nogle af de mange værksteder fra de sidste 150 år.

Der er fuld fart på læringen, gode samtaleemner og sjove aktiviteter for hele familien - skal I for eksempel lære at samle kuglelejer eller 3D printede Puch Maxi motorer? En dag på Danmarks Industrimuseum bliver i hvert fald ikke kedelig!

Hvor? Danmarks Industrimuseum

En kunsterisk indsprøjtning

På Horsens Kunstmuseum finder I blandt andet flotte samlinger af større danske kunstnere, blandt andet Michael Kvium og Christian Lemmerz, samt flere udenlandske kunstnere. Tag jer god tid til at fordybe jer i kunsten og brug evt. museets foldere eller ordposer fyldt med forskellige ord som fx "dyster", "portræt", "sjov" eller "installation", der kan hjælpe med at guide samtalerne. Børn har ofte en fantastisk ligetil tilgang til kunsten, så mon ikke I alle lærer noget nyt?

Hvor? Horsens Kunstmuseum

Danmarks smukkeste togtur

En halv times kørsel fra Horsens ligger Bryrup station, hvor den fine, gamle jernbanestrækning starter. Turen er fem kilometer lang og slutter på Vrads station, hvor I kan nyde en kop kaffe og et stykke tage inden turen går tilbage til Bryrup.

Hvor? Veteranbanen Bryrup-Vrads

Foto: Hartmann Schmidt Fotografi

Plask og leg for små og store vandhunde

Om du er stor eller lille, er der rigelig mulighed for at brænde krudt af i Aqua Forum. Bliv på det lave vand med de mindste og lad de større børn suse ned af den 50 meter lange vandrutsjebane.

Hvor? Aqua Forum

350 år tilbage i tiden

På frilandsmuseet i Glud, kan du opleve 350 års landsbyhistorie helt tæt på. Gå på opdagelse i de gamle huse og se den store udstillingshal med hestevogne, landbrugsmaskiner og meget andet tilbage fra dengang cirka 80% af danskerne levede deres liv på landet.

Har I flere dage i Horsens, kunne det være spændende at starte med et besøg her og følge op med et besøg på Danmarks Industrimuseum (se længere oppe).

Hvor? Glud Museum

Foto: Hanne5.dk

Når der skal brændes krudt af

Skal der brændes krudt af under åben himmel er Horsens god for en håndful sjove legepladser. Blandt de større og midtbynære er legepladsen i det fredede park- og naturområde Bygholm Park, hvor legepladsen byder på svævebane, rutsjebane, labyrint, gynger og meget mere. I den anden retning ligger parken ’Lunden’, der også byder på en fin legeplads, også til de lidt større børn. Skal der fart på, så smut forbi skateparken på Rådhustorvet!

  Hvor: Skateparken, Lunden, Bygholm Park

FÆNGSLET

Mærk den specielle stemning krybe helt ind under huden, når I går gennem gangene i det gamle fængsel. Se og hør fangerne og vogterne på skærme, hvor de fortæller om alt fra familieforhold til problemer med narko. Den spektakulære afslutning på besøget kommer, når du går gennem Lorentzens tunnel, som er en rekonstruktion af den 18 meter lange flugttunnel Carl August Lorentzen gravede under fængselsgården i 1949. Fængselsmuseet har vundet tre priser for sin spændende og levende formidling, så mon ikke dagen nok skal flyve afsted her?

Hvor? FÆNGSLET

HalloWOW

Besøg sjove WOW PARK. Her kan I kravle som edderkopper, flyve som flagermus eller undgå slangerne i Slangesumpen (Slangesumpen ligger i WOW PARK Billund). Der er tændt op i bålene, gjort klar til insektvæddeløb, og edderkopperne er sluppet fri til krible-krable-jagt!

Hvor? WOW PARK

✔︎ Med Børn i byen Klubben får du 20% hos WOW PARK

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben