Anmeldelse: Folk og Røvere i Kardemomme By på Bellevue Teatret

I år bliver klassikeren Folk og Røvere i Kardemomme By opført for 41. gang, så det var naturligvis med ret store forventninger, at min datter og jeg tog toget mod Bellevue Teatret.

22. september 2023
Af Patricia Hartmann

ANMELDELSE: FOLK OG RØVERE I KARDEMOMMEBY ★★★★★

Bemærk at denne anmeldelse er fra forestillingen 2022.

Kamel-klap i Klampenborg

Klampenborg Station, C linjens endestation, har siden jeg selv var barn været forbundet med noget hyggeligt for mig. For var det ikke en tur på Bakken, kunne det være en picnic i Dyrehaven, en strandtur eller en teater-oplevelse, der var destinationen. I dag var det sidstnævnte, så min 9-årige datter og jeg gik til højre forbi hestevognene og ned mod Bellevue Teatret. Vi fortsatte dog over strandvejen, for på det forreste græsareal havde Bellevue Teatret sørget for, at gæster og andre nysgerrige sjæle kunne komme og hilse på kamelen og æslet fra Kardemomme By – i vaskeægte udgave vel at mærke. Dyrepasseren gjorde os klogere på dyrene (vidste du f.eks. at en kamel kan blive op til 60 år gammel?) og vi fodrede dem med gulerødder. Herfra gik turen tilbage over vejen til teatret.

Foto: Henrik Ohsten

Kom i god tid

Duften af kardemomme bredte sig allerede i foyeren, hvor vi blev taget godt imod af medarbejdere iført gule T-shirts, røde charmeklude om halsen og kokkehuer på hovedet. Og stakkevis af kardemommesnurrer, der fik mundvandet til at løbe. På 1. sal fortsatte den hyggelige stemning med prikkede duge, tændte stearinlys og mere lækkert bagværk. Vi var heldigvis blevet forberedt på, at det var en god idé at komme i god tid – og med rette, for den fine café var delvist forvandlet til en tegnestue. Her kunne man kreere sit værk og deltage i tegnekonkurrencen om gavekort til næste års forestilling. Datter tegnede og jeg smugspiste af hendes kardemommesnurre.

Gæstfrihed i Kardemomme By

Vi indtog vores pladser ved første ring med klokken. Jeg er typen, der altid er i god tid, hvilket ofte resulterer i, at min datters tålmodighed bliver sat gevaldigt på prøve med al for lang ventetid. Det var der taget højde for her. ”Selvfølgelig” får jeg lyst til at sige, for alting virkede så gennemtænkt omkring den her forestilling. Med 40 års erfaring ved man tydeligvis et og andet. De forskellige karakterer fra Kardemomme By gik gennem salen og hilste pænt på publikum. Lille Kamomilla vinkede og smilede stort, Vognstyrer Syversen sørgede for, at alle havde det rart og mexicaneren Silius lavede sjov i gaden. Selv skrappe Tante Sofie trak på smilebåndet, så de yngste ikke blev bange.

Foto: Henrik Ohsten

En forestilling både for små og store

Kardemomme Bys eget lille tremandsorkester startede forestillingen, og publikum blev fra start inddraget, da en af byens beboere ønskede hjælp til at synge fødselsdagssang for Gamle Tobias i tårnet. Min skepsis omkring den simple kulisseopsætning blev gjort til skamme, for Kardemomme By skulle vise sig at byde på langt mere end Tante Sofies hoveddør og fyrtårnet. Som den vildeste pop-up bog blev scenen flere gange forvandlet til nye lokationer i den hyggelige by, men med enkelhed og glidende overgang, så de mindste ikke havde problemer med at forstå fortællingen. De dovne røvere Kasper, Jesper og Jonathan tilføjede masser af spas med deres overdrevne artikulering og ansigtsudtryk og fik de mindste til at grine højlydt. Ikke mindst da de har røvet Tante Sofie, som sætter dem gevaldigt på plads. Men flere gange under forestillingen blev jeg mindet om, at den appellerer til hele familien med charmerede skuespil og småflabede replikker. Som da Politimester Bastian foreslår, at byens beboere kan give Gamle Tobias en hejre i fødselsdagsgave blot ved at kigge på Skrappe Tante Sofie.

Foto: Henrik Ohsten

Vi ses til næste år

Folk og Røvere i Kardemomme By er en harmløs og virkelig hyggelig forestilling for hele familien. Selv min 9-årige datter, der helst vil associeres med seje oplevelser til store børn, måtte overgive sig totalt og kaldte teaterstykket for ”det bedste hun nogensinde har set”. Jeg forstår godt, at det er en tilbagevendende succes hvert år, og det kunne også sagtens blive en tradition hos os. Så er det jo bare at krydse fingre for, at vi vinder tegnekonkurrencen og dermed billetter til næste år.

Om forestillingen
  • Spiller på Bellevue Teatret frem til den 17. december 2023
  • Anbefales fra 3 år
  • Varer 75 minutter uden pause

✔︎ Med Børn i byen Klubben får du 50% på billetter til forpremieren på Folk og Røvere i Kardemomme By

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben