Luciaboller med safran

Hos vores svenske naboer er de en fast juletradition og kaldes for lussekatte. Alle elsker de lækre, safrangule Luciaboller og de smager vidunderligt som nybagte med koldt smør på. Her kommer en opskrift, der giver ca. 25 Luciaboller.

Foto: Katrine Hemmingsen
14. december 2022
Af Katrine Hemmingsen

Det skal I bruge

  • 50 g gær
  • 100 g smør
  • 4 dl sødmælk
  • 1 æg
  • 1 dl rørsukker
  • 1-2 tsk salt
  • 850 g hvedemel
  • ½-1 g safran
Foto: Katrine Hemmingsen

Sådan laver I bollerne

Smuldr gæren i en stor skål. Smelt smøret i en gryde og hæld mælken i. Hæld derefter mælkeblandingen (den skal være fingervarm) over gæren, så den opløses.
Rør æg, sukker, safran og salt i dejen og tilsæt melet lidt ad gangen. Når dejen kan æltes, så den slipper fingrene, skal der ikke mere mel i. Lad dejen hæve et par timer. Ælt dejen og tænd ovnen på 200 grader.

Tril tynde pølser i fingertykkelse og sno/form dem i snirkler – en s-form, hvor enderne ruller op, er nem.

Sæt s’erne på en bageplade og lad dem hæve i ca. 30 minutter. Pensl med sammenpisket æg og pynt med rosiner i samlingerne. Bag i 10-12 minutter til de er smukt gyldne.

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben