Valbyparken

Billedet findes ikke
Valbyparken
Hammelstrupvej 100
2450 København SV
Se kort
Alle
Rediger

Beskrivelse Redigér

Valbyparken er en af byens største og mest alsidige parker. Her er både noget for store og små. Fra de spændende temahaver over den populære naturlegeplads. Her kan man uden problemer få hele dagen til at gå - så pak picnic-kurven og drag af sted.

Temahaverne:

Da København i 1996 var kulturby, blev der anlagt 17 cirkulære temahaver i den centrale del af parken med støtte fra bl.a. Have- & Landskabsrådet. Oprindeligt var det ikke planlagt, at haverne skulle bevares ud over kulturbyåret. Det blev dog besluttet, at videreføre anlægget med mulighed for fornyelse og udvikling. Siden 1996 er tre haver således lavet om. I 2000 indviedes Børnenes Årtusindeskifte Have, i 2001 kom Dahliahaven til, og i 2004 anlagdes Den Islamiske Have. Blandt de oprindelige haver findes:
H.C. Andersens orientalske have - med rum for den, som gerne vil dvæle eller gå på eventyr.
Vandhaven - med en cirkulær så og en lav bro, der giver nærkontakt til vandet og dets liv.
Den sommerblomstrende have - med et overvældende blomsterflor fordelt efter form og farve.
Den handikapvenlige have - en pryd- og nyttehave indrettet for blinde og kørestolsbrugere.
Surbundshaven - en overskuelige grøn have med både sol- og skyggefulde steder. Her står granitskulpturen ”Havtasken”, som er skabt af Henry Heerup og opstillet på stedet allerede i 1970.

Rosenhaven

Omkring 12.000 rosenplanter pryder denne specialhave med et rigt udvalg af sorter fra de storblomstrede til buskroser og klatreroser. Fra slutningen af maj til midt i september har haven roser i blomst. Haven er en af Nordeuropas største rosenhaver. Sommeren igennem er den meget velbesøgt og i særdeleshed ved den årlige rosenkåring, hvor publikum vælger ”Årets rose”.
Haven blev oprindeligt anlagt i 1964. Under de kolde vintre i midten af 1990’erne bukkede mange roser dog under, og haven blev lukket. Herefter fulgte en større omlægning med bl.a. plantning af 8000 nye rosenplanter sat i dekorativ kombination med udvalgte stauder. Efter genindvielsen i august 1999 præsenterer haven atter nye, moderne roser såvel som gamle, historiske sorter fra vore bedste- og oldeforældres tid.

Den grønne frøpark

Dette særlige område blev skabt i 1995 for at give stedets frøer og tudser bedre levemuligheder. Det består af fire ovale vandhuller, hvori æg og haletudser kan udvikle sig. Tæt ved vandhullerne er anlagt kampestensdiger, hvor de voksne frøer og tudser kan søge tilflugt.
Arealerne omrking vandhullerne veksler mellem lavt græs og partier med engblomster bl.a. almindelig røllike og slangehoved. Desuden prydes området af snorlige dobbeltrækker af weichsel - et kirsebærtræ med små, blanke blade og duftende, hvide blomster. Frøparken blev anlagt med støtte fra WWF Verdensnaturfonden og Tuborgfondet. I 2004 fik parken også en discgolfbane (frisbee), hvor spillerne bevæger sig rundt i området ad smalle slåede stier.

Søen

Ved parkens hovedindgang blev i 1999 anlagt en sø med en spejldam ved indløbet. Søen forsynes med drænvand, der pumpes op fra den nærliggende banegrav. Den lavvandede sø giver mulighed for natur- og vandaktiviteter. Søens fugle kan nydes året rundt, og under isvintre er det muligt fra den lille træbro at spænde sine skøjter på og tage turen rundt på søen.

Kysten

Valbyparken har direkte adgang til kysten langs Kalveboderne, som er et fredet vildreservat. Her må ikke sejles og surfes fra 1. oktober til 29. februar, da området er rasteplads for mange vandfugle. Her kan ofte ses store flokke af knopsvaner, blishøns og pibeændre, som spiser ålegræs på det lave vand. Af og til ses også stor og lille skallesluger, der lever af fisk. Resten af året må windsurfere, der holder til ved det lille bådehus, gerne spænde sejlene ud og svæve over vandene.

Naturlegepladsen

Dette slaraffenland er landets største naturlegeplads - et landskab bestående af bakker, broer og legeøer samt 5 fantasifulde tårne forbundet med en gang bro. Det hele frister til leg og udfoldelse for både børn og barnlige sjæle. Pladsen er indrettet, så også kørestolsbrugere har fornøjelse af et besøg. Asfaltbanen inviterer til boldspil og kørsel med bl.a. trehjulede cykler. Også beachvolleybanen med internationale mål er et trækplaster. Områdets hyggelige og overdækkede bålplads kan benyttes efter aftale med legepladsens personale.

Trojaborgen

Denne danselabyrint blev anlagt i 1995. Den består af ca. 1500 granitsten lagt i et mønster, som er over 3000 år gammelt. Mønsteret danner en énvejslabyrint, der er kendt fra mange verdensdele. Turen ind i midten er 268 m. lang og kan tilbagelægges på flere måder f.eks. ved dans og sanglege. Det siges, at mange danselabyrinter rummer et skjult magi - måske gør denne det også?

Den svenske sten

Den store sten ved parkens hovedindgang har en spændende fortid. Den blev fundet ved udgravningen af Fiskerhavnen 1,5 km. herfra. Den skulle være sprængt i stykker, men stadsgartneren nåede at få interesse for den og fik den bragt til Valbyparken i 1959. Eksperter fra Geologisk Museum vurderer, at stenen, at den er 18 millioner år gammel og består af granitisk gnejs fra Mellemsverige. Under istiden for 20.000 år siden blev stenene båret af isen, som ”tabte” den, hvor Fiskerhavnen nu ligger. Isen bevægede sig videre, og sleb striber på stenen sider. Striberne kan stadig ses.

Den gamle benzinstander

Som det eneste sted i Københavns parker er her bevaret en historisk benzinstander. Den blev taget i brug i 1952. Frem til starten af 1980’erne forsynede den parkens traktorer og små arbejdsbiler med brændstof.

Faciliteter Redigér

Vi kender ikke faciliteterne for dette sted.

Kategorier Redigér

Skriv anmeldelse

Log ind her for at skrive en anmeldelse.

Caroline

Hver pinse er der middelaldermarked i Valby parken . Det er en fantastisk oplevelse med ridderturnering og masser af boder med aktiviteter for børn og middelaldersnacks.

Jette

Når vi går tur i Valbyparken, kan hende på 3 et halvt næsten gå uendeligt langt uden at få trætte ben. Ca. 3,5 km uden brok er det blevet til!

Lica

Skøn og lækker park med virkelig mange muligheder. Selvom der er mange mennesker, kan man nemt finde et roligt hjørne (især i de cirkulære haver) hvor man kan amme uforstyrret. Så pak picnic-kurven og kom af sted :)

Mette

Der er så meget at se, at man nemt kan bruge flere dage!! Jeg mangler dog et godt kort med detaljerede beskrivelser, så man kan forberede sig hjemmefra!

Charlotte

har man lyst til at flyve med drage, er Valby Parken det perfekte sted at gøre det. Græsarealerne er store og der kommer god vind ind fra vandet.

Hannelouise

Det er ikke rigtigt med den besparelse. Man sparer 30 kr på en voksenbillet og 0 kr på en børnebillet. Det er ikke meget og da slet ikke under halv pris!
På hjemmesiden kan ,am se at en billet købt i forsalg der giver adgang til alle fire dage koster 110 for voksne og 80 for børn (inkl gebyr)

Camilla

Middelaldermarked næste weekend. En rigtig hyggelig og spændende måde at tilbringe en eftermiddag. Med ridderturneringer, orker og hvad der ellers hører til.

Natascha

Skønt og stort grønt område, som ungerne kan boltre sig på - en af favoritparkerne i Kbh herhjemme ;-)

Tatiana

Her er nogle videoer, der viser lidt af hvad man kan opleve på Københavns Middelalder Marked.

Boder: http://www.youtube.com/watch?v=7FmmRMqld7w&feature=channel_page

Sværdkamp: http://www.youtube.com/watch?v=mgD6kDzgH8Y

Riddere: http://www.youtube.com/watch?v=wdET4Aayj8E&feature=channel_page

Sendt ind af Dennis Fuller :-)

Karina

Dejligt sted at gå tur, masser af grønt og ænder man kan kikke på. Der er god plads til løb og leg!