6 fede oplevelser på Sydsjælland, børnefamilien vil elske

Maria, Casper og deres to piger på 12 og 5 år er en cykelglad familie fra Vestegnen. De har ingen bil, men fragter sig rundt på cykel - både til dagligt, og når de holder ferie.

Foto: Mads Tolstrup
11. januar 2023
Af Stephanie Mielnicki

Familien har, som en del af områdets feriepiloter, tilbagelagt knap 170 kilometer på Eventyrruten - en af Sydsjællands mest naturskønne cykelruter, der bugter sig mellem kyst og skov, fjord og strand. Her fortæller de om 6 af de stop, de gjorde på deres tur!

Gavnø Go Fly. Foto: Mads Tolstrup

Action i trætoppene

Casper: Gavnø Go Fly er nærmest en gigantisk legeplads i trætoppene, og var en kæmpe succes for både små og store legebørn. Vores store pige, Mathilde, elsker fart og kastede sig fuldstændigt frygtløs ud i alt fra svævebaner til klatring. Den mindste, Lykke, var lidt nervøs til at starte med, men som minutterne gik, blev hun mere og mere modig, og hun endte med at gennemføre to baner. Det gode ved Gavnø Go Fly er netop, at man kan tage tingene i sit eget tempo. Jeg har højdeskræk, så jeg blev på begynderbanerne med Lykke og de andre bangebukse, mens Maria og Mathilde gav den gas længere oppe i trætoppene. Efter at have brændt en masse energi af, var det dejligt at komme helt ned i gear i Sommerfuglehuset i Gavnø Slotspark - pigerne var fuldstændigt betagede af de mange farverige sommerfugle. 

Foto: Feddet Strand Resort

Vild med camping

Maria: Børnene var fuldstændigt pjattede med Feddet Strand Resort - der kunne de sagtens være blevet længere. Som forælder var det skønt bare at kunne læne sig tilbage og slippe dem løs på pladsen. Lykke fandt lynhurtigt en håndfuld nye legekammerater, og de kunne få timevis til at gå med at hoppe på trampolin og bade i swimmingpoolen. Der var masser af aktiviteter for børn i alle aldre, også forhindringsbane på vandet, svævebaner og dyrezoo, hvor pigerne kunne nusse med geder. Den dag, vi ankom - med godt trætte cykelben - tog vi en frisk dukkert på Feddets dejlige badestrand, drønede direkte op i vores luksushytte, satte os i jacuzzien og pustede ud. Det var lige, hvad vi alle trængte til. 

Bed and Boats. Foto: Mads Tolstrup 

Sov til søs

Casper: Hos Bed and Boats i Kalvehave Havn kan man leje en eldrevet picnicbåd og sætte kursen mod nogle af de små hyggelige strande og bugte i farvandet omkring Møn. Vi sejlede ud under Dronning Alexandrines Bro og fandt en dejlig, grøn plet, hvor vi kunne tænde op i engangsgrillen og riste grøntsagsspyd med udsigt til hav og skov. Det var en vildt fed oplevelse! Da vi kom i havn igen, blev vi indlogeret på en hotelbåd. Efter at have puttet den mindste, sad vi og hyggesnakkede ude på stævnen hele aftenen, og da trætheden meldte sig, kravlede vi ned under dæk i vores lille hule og faldt i søvn til lyden af bølgeskvulp. Der var en helt fantastisk atmosfære, så der skal vi tilbage til, har vi aftalt. I skal selv have picnickurven med, men der er fin mulighed for at købe kaffe, vin og kage hos Bed and Boats, hvis I bestiller i forvejen.

Foto: Frame and Work, Danmarks Borgcenter

Spøgelsesjagt i borgruinen

Maria: Der blev jagtet spøgelser og quizzet på livet løs, da vi besøgte Danmarks Borgcenter i Vordingborg. Pigerne blev udstyret med en iPad hver, og de var fuldstændigt opslugt af de mange spil og historier om gamle dage, som ledte dem rundt i hele borgruinen. Vi var også oppe i Gåsetårnet, der som det eneste af middelalderborgen fortsat er intakt. Gennem tiden har det både været hjem for Kong Valdemar Atterdag og været brugt som fængsel. En trang trappeskakt fører op i tårnets top, og der bliver man belønnet med en fantastisk udsigt over Storstrømsfarvandet. 

BonBon-Land. Foto: Mads Tolstrup

Skideskægt i BonBon-Land

Casper: Lykke er som regel for lav til mange forlystelser, men ikke i BonBon-Land. Jeg har slet ikke tal på, hvor mange gange i træk hun prøvede Ormen, og for Mathilde kunne det ikke blive vildt nok. Hun var oppe i alle rutsjebanerne, og begge piger havde den fedeste dag med fuld knald på fra vi kom til vi gik. Frokosten var også topbørnevenllg. Vi fik mexikanske tacos med fyld, og pigerne kunne selv løbe op og forsyne sig i buffeten. 

Avnø. Foto: Per Rasmussen 

Fredelig naturperle

Casper: Det er vild natur, der møder dig på Avnø. Her ligger sælerne og solbader i vandkanten, og der er fuldstændigt mennesketomt. Vi fulgte en lille natursti langs strandbredden, som førte os ud til en lavvandet strand, hvor vi sad og nød vores medbragte madpakke i fred og ro. Lykke og Mathilde havde fået nys om Avnø Naturcenters app, så de havde travlt med at svare på spørgsmål om dyr og planeter, men der var også tid til bare at tulle rundt og tale sammen. Den spændende sælkoloni spottes bedst gennem kikkerten i fugletårnet. 

9 gode råd til dig, der drømmer om at tage ungerne med på cykelferie

Kalvehave Havn. Foto: Mads Tolstrup

1. Rutiner er gode

Forbered ungerne på, hvad der skal ske. Nogle børn har brug for at vide, hvor lang dagens etape er. Gør dagen håndgribelig ved at sige: "Vi skal cykle 30 kilometer - det svarer til 30 gange frem og tilbage til børnehaven."

2. Vær klar på at justere ruten

Børn kan nå et mætningspunkt, og så må ruten forkortes. Pres ikke dine børn, hvis de er totalt udkørte - det fører kun til skrig, skrål og dårlig stemning. 

3. Hold pauser

Gør holdt ved en fed legeplads, hop i havet eller tag en snackpause på et naturskønt spot. Det giver brændstof til de næste mange kilometer i cykelsadlen. 

4. Hav yndlingslegetøjet og en højttaler med på tur

I pauserne er der dømt fri leg, og højttaleren er genial til sing-along på landevejene. På de lange stræk er det med til at holde gejsten oppe. 

5. Gå aldrig ned på snacks

En slikkepind kan slå mange minutter ihjel, og kiks, figenstænger og frugt holder motoren kørende. 

6. Book overnatninger

Det er barske løjer at skulle slå telt op efter en hel dag på farten. Med en overnatning på et bed and breakfast, en campingplads eller et hotel slipper du tilmed for at slæbe rundt på telt, soveposer og liggeunderlag. På Feddet Strand Resort kan man for eksempel leje særlige cykeltelte, der står klar ved ankomst. 

7. Hav altid fyldte vanddunke

Man ved aldrig, hvor langt væk det nærmeste supermarked ligger - det har vi selv lært på den hårde måde i de svenske skove. Overalt i Destination SydkystDanmark finder du BikeFriends, hvor du kan få en tår vand og pumpe cyklen. 

8. Pak skiftetøj til al slags vejr

Men tag kun det med, du rent faktisk skal bruge. Tunge tasker tærer på energien. 

9. Start roligt ud

Er det første cykeltur som familie, så hold etaperne korte, indtil familiens yngste har mod på mere. 

Lykke på cykel. Foto: Mads Tolstrup
Om feriepiloterne
  • Familien Andersson-Jessen er ét ud af fire hold feriepiloter, SydkystDanmark har sendt på eventyr denne sommer. Alle fragter sig bæredygtigt rundt i destinationen: i elbil, på gåben, på cykel og elcykel. Se hele familiens ferie som highlights på Destination SydkystDanmarks Instagram-profl, og find inspiration til din ferie på Sydsjælland og Møn på .www.SydkystDanmark.dk
Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben