En uforglemmelig vild ferie på Dovre Fjeld

Grundlægger af Børn i byen, Caroline Meldgaard, har været på vildmarksferie i Norge med sin familie. Læs om ferien, der både byder på vandreture, fiskeri og vildmarksspa i de smukkeste omgivelser.

Foto: Caroline Meldgaard
23. august 2023
Af Caroline Meldgaard

Børn i byen fik rabat på opholdet

Vores familie på to voksne og fire teenagere har været på den mest fantastiske sommerferie på på Bergseng Sæter, der ligger i Grimsdalen midt på Dovre Fjeld. Faktisk er det tredje gang, vi er der, for vores børn elsker fjeldet. Det var dem, der havde ønsket, at sommerferien skulle foregå der igen frem for i sydens sol.

Ferie i primitive fjeldhytter

Grunden skyldes især Bergseng Sæter, som er et sælsomt og smukt sted drevet af en lokal familie, der har haft stedet i flere generationer. Bergseng har en historie, der strækker sig tilbage til det 18. århundrede og er et hyggeligt sted med små sæterhytter med græs og mos på taget som i gamle dage. Faktisk er det ældste af husene fra 1789. Området har hverken internet eller elektricitet, så man må bruge gasblus eller bål til madlavningen. Og uden strøm er der som bekendt heller ikke noget køleskab, så kølevarer må opbevares i husets kølekælder. Kølekælderen er et lille rum i gulvet skjult af en lem i køkkenet. Den udnytter kulden fra fjeldets klippegrund. Elven der løber udenfor husene kan desuden effektivt bruges til at nedkøle hvidvin eller børnenes sodavand.

Offline familiehygge

Bergseng Sæter giver den grad mulighed for at trække stikket og opdage de enkle glæder ved livet - især fordi man ikke kan være online og må finde på en anden form for underholdning. At tænde op i brændeovnen eller klare opvasken i fællesskab bliver til en hyggestund, hvor alt foregår i dejligt afslappende tempo.

Om aftenen nød vi blandt andet afslapning foran brændeovnen med et spil Matador eller en god bog i stearinlysets skær.

Min søn havde taget sin guitar med på fjeldet og mange af dagene gik med at læse bøger, madlavning, spille guitar og bare kigge udover fjeldet.

Forkælelse i vildmarken

Andre gange efter en lang vandretur kunne vi lade os sænke ned i det brændeopvarmede vildmarksspa med den smukkeste udsigt over fjeldet. Et klart højdepunkt på vores ferie, som du ikke må snyde dig selv for.

Vandreture, får og fiskeri

Området omkring Bergseng Sæter er et paradis for vandringsentusiaster. Når du træder udenfor døren, står du nemlig direkte på fjeldet med vandreruter i alle retninger. Her er forskellige niveauer i stigning og god variation fra 2 km til 15 km’s ruter. Dette er en god ting, hvis man har mindre børn med – for alle kan være med.

På fjeldet går der i øvrigt får frit rundt, som ikke holder sig tilbage for at bræge surt efter en, når man går forbi og forstyrrer deres rolige fjeldliv. Af og til kan man dog også være heldig at formilde dem ved at fodre dem med græs, og så få lov at klappe dem på hovedet. Det er stadig et klart hit blandt vores børn. Selvom de i dag er store, så minder fårene dem om dengang de var 7-8 år gamle, og de kælede med dem for første gang.

Udover vandreture fiskede vi i fjeldsøer og fangede også fjeldørreder, som er en helt særlig delikatesse, som man ellers kun får på highend restauranter - og til en helt urimelig pris. Men her på fjeldet åbner naturens spisekammer sig op - ganske gratis og overdådigt. Det er en oplevelse at stå højt oppe på fjeldet, hvor der faktisk kan være sne om sommeren og opleve naturens barskhed og gavmildhed på samme tid.

Fødselsdagsfejring

En god ide er dog at medbringe rigeligt med dåsemad, hvis fiskeheldet skulle glippe, da det på trods af kølekælderen, kan være svært at opbevare fersk kød og fisk over længere tid. Dåsemad behøver dog ikke være kedelig. Vi havde f.eks. medbragt confiterede andelår, som vi serverede på min datters 18-års fødselsdag. Det blev til pulled duck i burgerboller med rødkål og rå æbleskiver og en mayo-dressing, vi rørte op med appelsin og lidt chilifrø. På den måde fik vi et kongemåltid i de ellers så primitive omgivelser.

Kom tæt på fjeldlandbruget

Familien der driver Berseng Sæter driver også et traditionelt norsk fjeldlandbrug, og de er gode til at formidle viden og oplevelser om stedet. Det er muligt at få lov til at være med til at drive køerne ned fra fjeldet om aftenen og malke dem, og måske være heldig at få lov til at smage på den friskmalkede fjeldmælk.

Det er en stor oplevelse og særligt, hvis man har små børn med på ferien. På den måde er et ophold på fjeldet med til at minde både børn og voksne om, hvor mad og drikke kommer fra, og opleve en større forståelse af naturen omkring os - og at vi selv er en del af den. Det kan man nemt glemme i en moderne hverdag. Det er en skam. Nogle gange har vi alle brug for at blive mindet om, hvor små vi er, og hvor vigtig naturen er.

Læs mere om Bergseng Sæter her

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben