På tur til Lejre: En helt anden verden tæt på byen

Sagnlandet Lejre byder ikke bare på gamle huse og et fantastisk landskab. Der er også medrivende fortællinger og sjove aktiviteter for hele familien - og formidabel frokost på Fasaneriet lige i nærheden! Læs om Caro og familiens oplevelse lige her.

Foto: Caroline Meldgaard
22. november 2022
Af Caroline Meldgaard

Inviteret

De fleste af os har nok hørt om Sagnlandet Lejre, hvor man kan opleve Danmark, som det så ud for tusindvis af år siden. Til trods for, at det ligger kun 45 minutters kørsel fra København, er det ikke desto mindre aldrig lykkes mig at komme på besøg. Derfor har jeg taget hele familien under armen, og i stablen af familiemedlemmer ligger også min 13-årige søn, der protesterer højlydt hele vejen derud, da han lige har fået et nyt computerspil. Han synes det lyder hamrende kedeligt at skulle en tur tilbage til urgamle Danmark.

En tur i vikingehallen

Protesterne stopper dog, da vi går ind i den kæmpestore vikingehal, der er en rekunstruktion af Danmarks største vikingetidshus. Det er lige så langt som en moderne fodboldbane er bred, og har en loftshøjde på over 10 meter.

To kvinder klædt i vikingedragter fortæller historien om, hvordan vikingehuset fungerede. De fortæller som om de er i vikingetiden, og til os der er besøgende fra fremtiden: altså en slags rollespil. Og det fungerer rent faktisk til at gøre illusionen levende. Vi får fortalt spændende historier om de nordiske guder, og de 4 mest markante af dem, Thor, Odin, Freja og Frej, har hver en bærende søjle med deres symboler, der understøtter det enorme tag.

Fra stenalderen til 1800-tallet

Lejre er måske mest kendt for sin stenalder og jernalder bopladser. I dag er der også kommet en lille mini-landsby med husmandssteder fra 1850'erne, så man kan se, hvordan vi levede på tiptipoldefars tid.

Børnene er dog mest fascinerede af sten- og jernalder, da man virkelig får fornemmelsen af at træde ind i en tidslomme. I jernalderen kan man kigge ind i husene og får at vide, hvor kolde de var at bo i, da man på det tidspunkt endnu var novicer til at isolere bygninger.

Oplev fortiden på egen krop

I stenalderen kan man se den type telte man boede i dengang, og på udvalgte tidspunkter kan man også se, hvordan de blandt andet lavede deres flintøkser og våben.

Det der gør Lejre så spændende er, at det er levende i forhold til mange museer, hvor de udstillede genstande er i kedelige glasmontre. Man kan i stedet leve historien og for eksempel prøve at padle rundt i udhulede træstammer, som de gjorde i stenalderen. Og skulle man have lyst til at gå linen helt ud, er det også muligt at leve som jernalderfamilie eller viking i en uges tid i sommerferien - uden nogle moderne bekvemligheder.

Den flotteste natur på Sjælland

Sagnlandet ligger i et virkelig smukt kuperet landskab, og som min bonussøn udbrød: "Det er det flotteste natur, jeg har set her på Sjælland!" Det er virkelig smukt - og så vrimler det med dyr. Vi så både urokser, køer, får, geder, gæs, grise, ænder. Og på markerne og i skoven omkring, så vi også vilde fasaner og dådyr, der kådt løb om kap med hinanden.

Ikke mindst udsigtspunktet fra den enorme skibssætning er smuk, ligesom man bliver helt lille, når man står der i midten af de enorme sten. En skibssætning består af store, spidse, ovale sten, der er sat op, så de former et skib. Ifølge sagnet fragtede sådan et skib vores forfædre til dødsriget.

Når sulten melder sig

Lejre er det perfekte sted at kombinere natur og kultur - eller leg og læring på samme tid, og det er oplagt at udvide oplevelsen med en skovtur. Der er arrangeret bålpladser, så man kan stege sine medbragte pølser og majskolber, hvis man har lyst til det.

Hvis man er i det luksuriøse hjørne, er der flere gode restauranter at vælge i området. Vi spiste på Fasaneriet kun 5 minutter væk fra indgangen, hvor ungerne bestilte store burgers. Min mand og jeg var yderst tilfredse med vores frokosttallerken, der bestod af marineret sild, en fantastisk lækker lun ribbensteg med sprød svær, roastbeef med hjemmerørt remoulade og peberrod. Det hele afsluttedes med et udvalg af gode oste med hybenkompot.

Og min protesterende dreng - naturens muntre søn? Han endte faktisk med at synes, at det havde været en god dag, og nød at være ude i sol og luft med højt til himlen. Så kan han lære det!

Om Lejre
  • Sagnlandet Lejre ligger kun 45 minutters kørsel fra København. I højsæsonen kører der tog og bus direkte til døren
  • Program: I weekender og skolernes ferier er der dagligt aktiviteter, hvor man bl.a. kan prøve at hugge brænde med jernalderøkse, sejle i stammebåd, bage brødkiks over bål. Se Sagnlandets side for mere info.
  • Det er muligt at overnatte i Sagnlandet Lejre. Læs mere om at leve som en fortidsfamilie her.
  • Restaurant Fasaneriet ligger kun 5 minutters kørsel fra indgangen til Sagnlandet Lejre. Find den her.
Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben